Ενημέρωση Γεραπετρίτη για ελληνοτουρκικά – Έμεινε η καχυποψία
23/10/2024Η χθεσινή ενημέρωση του Γιώργου Γεραπετρίτη στους βουλευτές της ΝΔ προκάλεσε μεγαλύτερα ερωτήματα από αυτά που θεωρητικά προσπάθησε να λύσει.
Ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε να καθησυχάσει τους βουλευτές όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά αλλά τελικά άφησε την απορία: τι συζητάει με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν -με τον οποίο έχει συναντηθεί οκτώ φορές σε ενάμισι χρόνο-, εφόσον όπως διαβεβαίωσε δεν έχουν μπει στον σκληρό πυρήνα των ελληνοτουρκικών και ότι «είμαστε μακριά ακόμη από αυτό το σημείο».
Ο Άγγελος Συρίγος, παρατήρησε ότι «στην τελική φάση των συζητήσεων με την Τουρκία ή θα πρέπει να υπάρξει συνυποσχετικό και παραπομπή στην Χάγη ή θα πρέπει να υπάρξει απευθείας διάλογος των δύο πλευρών και ρώτησε τι προκρίνει η ελληνική πλευρά».
Ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι «το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών, ώστε να μη χρειαζόταν προσφυγή στη Χάγη, αφού τα Διεθνή Δικαστήρια βγάζουν συμβιβαστικές αποφάσεις και κανείς δεν μπορεί να ξέρει που θα καταλήξει η διαδικασία».
Στο σημείο αυτό ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σημείωσε ότι από το 1974 η πάγια θέση της Ελλάδας είναι το συνυποσχετικό με προοπτική την Χάγη και ρώτησε εάν υπάρχει μετατόπιση της ελληνικής πλευράς, ενώ σημείωσε ότι το ζήτημα είναι «στο διάλογο που κάνεις, τι θέματα βάζεις», εννοώντας εάν μπαίνουν στο τραπέζι και ζητήματα εκτός ατζέντας, δηλαδή πέραν της μίας διαφοράς που αναγνωρίζει η χώρα μας για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Γεραπετρίτης: είμαστε μακριά από συνυποσχετικό
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν έχει φύγει από την θέση ότι έχουμε μία διαφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Ανέφερε χαρακτηριστικά: “Μα σας είπα, δε βάζουμε θέματα για χωρικά ύδατα, αποστρατιωτικοποίηση νησιών κλπ. Δεν έχουμε μιλήσει για τα θέματα που λέει η Τουρκία ότι θα εγείρει”.
Σημείωσε πάντως ακόμη ότι είμαστε μακριά και από το συνυποσχετικό και από την απευθείας διευθέτηση. Ακολούθως ανέφερε «Εμείς είμαστε στην θέση Α και η Τουρκία στην θέση μείον Α. Δεν υπάρχει μέση οδός, κάποιος πρέπει να υποχωρήσει και αυτός δεν είναι η Ελλάδα. Να συμφωνηθεί πρώτα ότι έχουμε μία διαφορά και σε ποιο πλαίσιο θα συζητήσουμε. Αν αυτό προκύψει τότε το μικρότερο ρίσκο είναι η απευθείας συμφωνία».
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης άδειασε τον προκάτοχό του όσον αφορά το Κυπριακό λέγοντας ότι επί της δικής του υπουργίας ξανάνοιξε ο διάλογος και μάλιστα είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και το χειρίζεται προσωπικά ο Γκουτιέρες. Παρότι είναι σαφές ότι το καρφί ήταν για τον Νίκο Δένδια δημιούργησε την απορία για το εάν την εξωτερική πολιτική την χαράσσει το Μαξίμου ή εάν οι υπουργοί κάνουν προσωπική πολιτική.
Σημείωσε ακόμη: «Διαβάζω πολύ και μου αρέσει. Όταν ανέλαβα οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ανησυχία των πολιτών για τα εθνικά θέματα σε ποσοστό 30% και τώρα η ανησυχία είναι στο 5%. Οι πολίτες νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά και επίσης θέλουν μακροχρόνια ηρεμία».
Άδειασμα όμως επιφύλαξε και στους συναδέλφους του Θεόδωρο Σκυλακάκη και Όλγα Κεφαλογιάννη για το χωροταξικό σχέδιο για την ανάπτυξη στο Αιγαίο που στερεί ΑΟΖ από τα “μικρονήσια”. Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «δεν το γνώριζα, έχω σοβαρές αντιρρήσεις, δεν θα περάσει, δεν γίνεται να απεμπολήσουμε τα ακατοίκητα νησιά να έχουν δυνάμει οικονομική ζώνη, δεν θα περάσει».
Η καχυποψία παραμένει
Στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες συμμετείχαν 28 από τους 33 γαλάζιους βουλευτές μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς ορισμένοι απουσίαζαν σε αποστολές στο εξωτερικό. Στην συζήτηση επικράτησε η αστική αβρότητα καθώς οι βουλευτές δεν θέλησαν να πιέσουν τον υπουργό Εξωτερικών. ελών
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε πάντως εμμέσως στις προηγούμενες δηλώσεις του – ότι δεν φοβάται ότι κατηγορηθεί για μειοδοσία-, και στις επιθέσεις που δέχεται από τις εφημερίδες “Εστία” και “Δημοκρατία”.
Οι βουλευτές πάλι έθιξαν μόνο επιφανειακά στο επεισόδιο στην Κάσο που είναι σαφής υποχώρησης της ελληνικής πλευράς, δίχως να επιμείνουν στα πραγματικά περιστατικά. Ο κ. Γεραπετρίτης αμύνθηκε λέγοντας ότι «το περιστατικό στην Κάσο εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά από ό,τι παρουσιάστηκε». Αλλά και για τα θαλάσσια πάρκα επίσης προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα που προέκυψε μετά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας διαβεβαιώνοντας ότι «γίνονται τα δέοντα και επικαλέστηκε πως είναι τεχνικό το ζήτημα που άπτεται της περιβαλλοντικής προστασίας».
Παρά το ήρεμο κλίμα που επικράτησε η καχυποψία παραμένει και οι βουλευτές δεν πείστηκαν. Ένας από αυτούς σχολίαζε με αρκετή δόση χιούμορ: «Μόνο τον εθνικό ύμνο δεν ψάλλαμε φεύγοντας με αυτά που μας είπε»…