Παύουν να θεωρούνται προστατευόμενοι μάρτυρες οι της Novartis και μπορεί να διωχθούν ποινικά
24/10/2024Αίρεται το καθεστώς προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis ενώ αναστέλλεται και κάθε προστασία τους από ποινικές διώξεις, με απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας.
Μετά από εισήγηση της επίκουρης Οικονομικής Εισαγγελέα Ελένης Παπαδοπούλου, που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε δεκτή από την αρμόδια Εισαγγελική λειτουργό, οι δύο μάρτυρες, με τις καταθέσεις των οποίων είχαν εμπλακεί πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας, παύουν να τελούν υπό το καθεστώς προστασίας που τους είχε χορηγηθεί από την τότε Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ ανακαλείται και η πράξη χαρακτηρισμού τους ως “μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος”. Πρόκειται για τα πρόσωπα εκείνα που στην δικογραφία για την υπόθεση της Novartis φέρουν τις κωδικές ονομασίες “Αικατερίνη Κελέση” και “Μάξιμος Σαράφης”.
Το τέλος της δικαστικής προστασίας των δύο μαρτύρων τελειώνει με δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν από την Οικονομική Εισαγγελέα Παναγιώτα Φάκου. Η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας οδηγεί σε αναστολή και της προστασίας που είχαν από ποινικές διώξεις, γεγονός που δίνει πλέον δικαίωμα σε πρόσωπα που είχαν θιγεί από τις καταθέσεις τους, από την πολιτική ή άλλους χώρους, να στραφούν σε βάρος τους.
Κατά του καθεστώτος προστασίας των δύο μαρτύρων είχαν στραφεί τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και άλλα πολιτικά πρόσωπα όπως οι Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Τα πρόσωπα αυτά ελέγχθηκαν από την τότε Εισαγγελία Διαφθοράς με βάση ισχυρισμούς των εν λόγω μαρτύρων, καθώς και ενός ακόμη ο οποίος δεν τελούσε εδώ και καιρό σε καθεστώς προστασίας, περί εμπλοκής τους σε διακίνηση παράνομων χρημάτων της φαρμακοβιομηχανίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Novartis πλήρωσε 310 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ για διαφθορά υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων στην Ελλάδα. Τους προστατευόμενους μάρτυρες, πάντως, τους πλήρωσαν αδρά οι ΗΠΑ, όχι το ελληνικό δημόσιο. Η αλλαγή στο καθεστώς προστασίας τους έγινε δυνατή με αμφιλεγόμενη διάταξη που πέρασε ο Γιώργος Φλωρίδης ως υπουργός Δικαιοσύνης τον περασμένο Μάιο με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Σύμφωνα με την τροπολογία «η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται, οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί, με διάταξή του να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Το Βήμα, Εφημερίδα των Συντακτών