Bελουτέ μανιταρόσουπα: Γρήγορη και νόστιμη συνταγή με χαμηλές θερμίδες
27/10/2024Για την συνταγή που ακολουθεί απαιτούνται 10 λεπτά για την προετοιμασία της και 30 λεπτά για τον χρόνο μαγειρέματος. Η συνταγή που παρουσιάζουμε είναι για τρεις μερίδες.
Η προετοιμασία μιας σούπας, εδώ της μανιταρόσουπας, αξιολογείται τόσο από τον χρόνο της προετοιμασίας της όσο και από το πόσο απλή είναι για να έχει εφαρμογή στην καθημερινότητά μας. Δεν χρειάζονται πολλά υλικά, οπότε έχει μειωμένο κόστος. Η μανιταρόσουπα είναι μια χαμηλή θερμιδική επιλογή, κατάλληλη για ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής.
Μπορεί να καταναλωθεί ως γεύμα και ως δείπνο, ζεστή ή κρύα με 2 κουταλιές cottage cheese από επάνω, και μπορεί να αποτελέσει συνοδευτικό του κυρίως γεύματος στο μεσημεριανό. Για να ενισχύσετε την γεύση της μανιταρόσουπας και την υφή της μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτική κρέμα ή κρέμα χαμηλή σε λιπαρά και κουρκουμά.
Τα μανιτάρια αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, όπως επίσης και ο ζωμός κοτόπουλου. Μια μερίδα μανιταρόσουπα, περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Αποτελείται από 70-80% νερό, κάτι που την καθιστά πολύ καλή πηγή ενυδάτωσης. Για τους λάτρεις της vegan διατροφής, μπορούμε να προσθέσουμε ένα κουταλάκι διατροφική μαγιά, αυξάνοντας τόσο την διατροφικής της αξία, όσο και την γεύση της.
Υλικά για μανιταρόσουπα
- 1 κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κλωναράκια εστραγκόν (μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα)
- 700 γρ μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 750 γρ ζωμός λαχανικών
- 1 κουταλάκι του γλυκού ή 10 γρ βούτυρο χαμηλό σε λιπαρά
- αλάτι
- πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ανακατεύουμε για πέντε λεπτά μέχρι να γίνει μαλακό και διάφανο. Στην συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο, το εστραγκόν και τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να ψήνονται για 10 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Περιχύνουμε στο μίγμα τον ζωμό λαχανικών και ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις η μανιταρόσουπα αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Αποσύρουμε την σούπα από τη φωτιά και την χτυπάμε με το μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αν θέλετε να είναι πιο βελουτέ την περνάτε από ένα σουρωτήρι.
Η Ειρήνη Καντερέ είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος
Σε συνεργασία με το medNutrition