ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Τουρκικός τύπος για Κύπρο και επιρροή της Άγκυρας στην Κεντρική Ασία

Ο Τουρκικός τύπος για την Κύπρο και την επιρροή της Άγκυρας στην Κεντρική Ασία

Ο Τουρκικός τύπος σχολιάζει με δυσαρέσκεια την σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ και Κύπρου, αλλά και επιχαίρει για την σύσφιξη των σχέσεων της Άγκυρας με τα τουρκόφωνα κράτη της Κεντρικής Ασίας.

1) Με τίτλο «Οι ΗΠΑ και η ‘Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’ βελτιώνουν τις σχέσεις τους» δημοσιεύεται σημερα στον αντιπολιτευόμενο τύπο, στην ε/φ Cumhuriyet με πρωτοσέλιδη αναφορά :

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ‘Ε/Κ Διοίκησης της Νότιας Κύπρου’ έχουν εισέλθει σε νέα φάση. Ο ‘Ε/Κ’ Τύπος ανέφερε ότι τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη ‘Νότια Κύπρο’ ο «Πρώτος Στρατηγικός Διάλογος» μεταξύ των δύο χωρών. Οι συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν με τις επαφές του ‘Ε/Κ’ Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου και του βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις James O’Brien, στοχεύουν στη θεσμοθέτηση συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν η διεθνής και περιφερειακή συνεργασία, η ασφάλεια, η διαχείριση κρίσεων, η επιβολή του νόμου, η εκπαίδευση, η τεχνολογία και η ενέργεια.

Ο μηχανισμός του Στρατηγικού Διαλόγου σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για την επισημοποίηση των σχέσεων με τις συμμαχικές χώρες. Η ‘Νότια Κύπρος’ έγινε η 14η ευρωπαϊκή χώρα που εντάσσεται σε αυτόν τον μηχανισμό. Αυτό θα επιτρέψει στην ‘Ε/Κ Διοίκηση’ να επωφεληθεί περισσότερο από τις πολιτικές, οικονομικές, αμυντικές και εμπορικές σχέσεις, τις ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις και την αμερικανική αγορά.

2) Με τίτλο «Έργο για τον Δρόμο του Μεταξιού από τον Τουρκογενή κόσμο: Οι λεπτομέρειες στο TRT Haber για πρώτη φορά» δημοσιεύεται στον συμπολιτευόμενο τύπο, στην ιστοσελίδα κρατικού Τ/Σ TRT Haber, όπου, μεταξύ άλλων, γράφει:

Κοινή ιστορία, κοινή λογοτεχνία, κοινός χάρτης, κοινό αλφάβητο… Ο Τουρκογενής κόσμος έχει ενωθεί και αυξάνει τη συνεργασία του. Ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών δημιούργησε έναν ιστότοπο με τουριστικό περιεχόμενο για το Έργο του Τουρκογενούς Δρόμου του Μεταξιού με την ονομασία Turkic Silk Road. Λεπτομέρειες σχετικά με τον ιστότοπο υπάρχουν στο TRT Haber.

Ο Τουρκικός τύπος για την Κύπρο και την επιρροή της Άγκυρας στην Κεντρική Ασία turkic

Τουρκικός τύπος: “Ο Τουρκογενής κόσμος ενώνεται”

Οι Τουρκογενείς χώρες αυξάνουν τη συνεργασία τους σε κάθε τομέα, από την πολιτική έως τον πολιτισμό, από την τέχνη έως τη λογοτεχνία, από το εμπόριο έως την οικονομία.

Ο Τουρκογενής κόσμος κάνει πολύ σημαντικά βήματα στην κοινή ιστορία, την κοινή γεωγραφία, την κοινή λογοτεχνία, τον κοινό χάρτη, το κοινό αλφάβητο. Ένα νέο βήμα έχει γίνει στην ενότητα του Tουρκογενούς κόσμου.

Το έργο του Τουρκογενούς Δρόμου του Μεταξιού

Ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών δημιούργησε έναν ιστότοπο με τουριστικό περιεχόμενο για το Έργο του Τουρκογενούς Δρόμου του Μεταξιού με την ονομασία Turkic Silk Road.

Ο Οργανισμός Τουρκογενών κρατών μοιράστηκε με την Ayşe Şimşek του TRT Haber τις λεπτομέρειες του ιστότοπου του Έργου του Τουρκογενούς Δρόμου του Μεταξιού, το οποίο αποτελεί μια νέα κίνηση του Τουρκογενούς κόσμου.

Το www.turkicsilkroad.com είναι ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε από τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (OTS) με τη συμμετοχή των κρατών μελών.

Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις τουριστικές/ιστορικές/πολιτιστικές τοποθεσίες στον Τουρκογενή κόσμο

Σκοπός του ιστότοπου είναι να δημιουργήσει μια σύγχρονη εκδοχή του ιστορικού Δρόμου του Μεταξιού στον Τουρκογενή κόσμο στο πλαίσιο του τουρισμού, να προωθήσει τους τουριστικούς προορισμούς των κρατών μελών, να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες στην περιοχή και να ευαισθητοποιήσει για τις τουριστικές/ιστορικές/πολιτιστικές τοποθεσίες στον Τουρκογενή κόσμο.

Ο νέος ιστότοπος περιλαμβάνει διαφημιστικές φωτογραφίες και βίντεο των κρατών μελών του OTS, πληροφορίες σχετικά με τουριστικούς προορισμούς, άρθρα/ρεπορτάζ για τον τουρισμό στον Τουρκογενή κόσμο.

Σκοπός η ευαισθητοποίηση για την πολιτιστική κληρονομιά

Επιπλέον, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για την περιφερειακή πολιτιστική κληρονομιά, εξηγώντας την ιστορική σημασία του Δρόμου του Μεταξιού και τον ρόλο των Τουρκογενών κρατών σε αυτόν τον δρόμο.

Ο ιστότοπος παρέχει πληροφορίες και πόρους για την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών.

Εν ολίγοις, ο ιστότοπος αποτελεί μια κοινή πλατφόρμα προβολής των κρατών μελών του OTS στον τομέα του τουρισμού.

Ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών είναι 15 ετών

Τα θεμέλια του OTS, που αρχικά ονομαζόταν «Συμβούλιο Συνεργασίας των Τουρκόφωνων Χωρών (Τουρκογενές Συμβούλιο)», τέθηκαν με τη Συμφωνία του Ναχτσιβάν που υπογράφηκε από το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν και την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου 2009.

Με στόχο να εξυπηρετήσει την ολοκλήρωση του Τουρκογενούς κόσμου με κοινές ιστορικές και πολιτιστικές αξίες, ο OTS διεξάγει δραστηριότητες για τη δημιουργία της βάσης για συνεργασία με τις χώρες μέλη σε διάφορους τομείς που κυμαίνονται από την οικονομία έως την πολιτική, από την εκπαίδευση έως τον πολιτισμό, από την άμυνα έως την ασφάλεια, από τις μεταφορές έως τα τελωνεία, από τον τουρισμό έως τον αθλητισμό.

Ο OTS, ο οποίος ήδη κερδίζει αναγνώριση σε περιφερειακή κλίμακα, έχει γίνει ένας διεθνής οργανισμός που ενισχύει τη γεωπολιτική θέση του Τουρκογενούς κόσμου με τις χώρες μέλη του με συνολική έκταση 4,25 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό περίπου 160 εκατομμυρίων σε 15 χρόνια.

Η απόφαση να αλλάξει το όνομά του από Τουρκογενές Συμβούλιο σε «Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών» κατά την 8η Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Νοεμβρίου 2021 θεωρήθηκε στη διεθνή σκηνή ως η αρχή μιας νέας εποχής στη διαδικασία ολοκλήρωσης του Τουρκογενούς κόσμου.

Το Τουρκμενιστάν, η Ουγγαρία και η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου‘ (‘ΤΔΒΚ’) είναι «παρατηρητές» στον OTS, ο οποίος αποτελείται από 5 πλήρη μέλη – Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζιστάν, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν.

Μέσα σε 15 χρόνια, ο OTS κατάφερε να προωθήσει τη συνοχή όχι μόνο μεταξύ των κρατικών θεσμών των κρατών μελών, αλλά και μεταξύ των αδελφικών κοινωνιών.

Οι δραστηριότητες των οργανισμών-εταίρων έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον των λαών για τις κοινές ιστορικές και πολιτιστικές αξίες, ενώ η τελευταία είδηση ότι η Επιτροπή για το Κοινό Τουρκογενές Παγκόσμιο Αλφάβητο της Τουρκικής Ακαδημίας συμφώνησε σε ένα Κοινό Τουρκογενές Αλφάβητο που αποτελείται από 34 γράμματα έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά στον τουρκικό κόσμο.

Ο OTS, η οποία έχει φιλοξενήσει 10 συνόδους κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών από την ίδρυσή της, ετοιμάζεται να διοργανώσει την 11η σύνοδο κορυφής της στο Κιργιζιστάν στις 6 Νοεμβρίου.

Το λογότυπο και η σημαία του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (πρώην Τουρκογενές Συμβούλιο) παρουσιάστηκαν στο κοινό στις 22 Αυγούστου 2012 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραμονή της 2ης συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της 2ης Συνόδου Κορυφής στο Μπισκέκ.

Ο Τουρκικός τύπος για την Κύπρο και την επιρροή της Άγκυρας στην Κεντρική Ασία

Το λογότυπο και η σημαία περιέχουν στοιχεία από τις εθνικές σημαίες των κρατών μελών. Συνεπώς, το λογότυπο και η σημαία του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών είναι τα εξής:

Το αστέρι της σημαίας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, το μπλε χρώμα της σημαίας της Δημοκρατίας του Καζακστάν, ο ήλιος της σημαίας της Δημοκρατίας του Κιργιζιστάν και η ημισέληνος της σημαίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας. 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Το χιούμορ του Ουζμπέκου πρωθυπουργού Αυτή την αίσθηση του χιούμορ που απορρέει από την καλή γνώση των ιστορικών δεδομένων την έχουν οι ανταγωνιστές των “δικών μας” Τούρκων στους τουρκόφωνους πληθυσμούς της Κεντρικής Ασίας. Ένα πολύ χαριτωμένο τέτοιο παράδειγμα ήταν το σχόλιο του Ουζμπέκου πρωθυπουργού προς τον Τούρκο ομόλογό του, όταν… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx