Εκλογές στη Γεωργία: Συνεχίζεται η κόντρα της ΕΕ με την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας

Εκλογές στη Γεωργία: Συνεχίζεται η κόντρα της ΕΕ με την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας
EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Κομπαχίντζε δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ παραμένει «προτεραιότητα για το Τμπιλίσι», παρά τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης η οποία κατηγορεί τον κυβερνών κόμμα ότι πρόσκειται στη Ρωσία και ακολουθεί αντιευρωπαϊκη πολιτική. Η Γεωργιανή αντιπολίτευση, η Κομισιόν, ο Σαρλ Μισέλ, ο Μπορέλ  και παρατηρητές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ καταγγέλλουν και πάλι παρατυπίες στις εκλογές.

«Βασική μας προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική είναι φυσικά η ευρωπαϊκή ένταξη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κομπαχίντζε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αναμένω επανεκκίνηση των σχέσεών μας με τις Βρυξέλλες, μετά τις εντάσεις των τελευταίων μηνών. Θα γίνουν όλα ώστε η Γεωργία να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ έως το 2030», δεσμεύθηκε. Όσον αφορά στις εκλογές είπε ότι «είναι αντισυνταγματικό να μη σεβόμαστε το εκλογικό αποτέλεσμα και η αντιπολίτευση θα έπρεπε να είχε την αξιοπρέπεια να παραδεχτεί την ήττα της αντί να εφευρίσκει παρατυπίες. Η αντιπολίτευση ηττάται συνεχώς και συνεχώς διαμαρτύρεται».

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο BBC, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας μίλησε για τις βουλευτικές εκλογές και τα αποτελέσματά τους. Ο Irakli Kobakhidze αρνήθηκε τις κατηγορίες για νοθεία και προσθεσε ότι περιπτώσεις παραβιάσεων κατά την ψηφοφορία συμβαίνουν σε όλες τις χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοια περιστατικά σημειώθηκαν σε ελαχιστες περιοχές. Σε περισσότερα από 3111 εκλογικά τμήματα, το περιβάλλον ήταν απόλυτα ήρεμο. Ο Irakli Kobakhidze, απαντώντας στο ερώτημα τι σημαίνει μια «ρεαλιστική προσέγγιση στη Ρωσία»,  είπε ότι η Γεωργία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία και οι σχέσεις της με τη Ρωσία περιορίζονται σε εμπορικές/ οικονομικές σχέσεις. «Δεν μπορούμε να έχουμε διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία όσο κατέχει το 20% των εδαφών μας, κατά συνέπεια υπάρχει ένα πολύ σοβαρό εμπόδιο στο να έχουμε διπλωματικές σχέσεις», είπε αναφερόμενος στην Αμπχαζία και στην Νότια Οσετία.

Στη Γεωργία έγιναν τον περασμένο Μάιο διαδηλώσεις κατά του νόμου «περί ξένης επιρροής», νομοθέτημα στα πρότυπα της ρωσικής νομοθεσίας «περί ξένων πρακτόρων». Αυτό χαρακτηρίζει ως ξένη επιρροή κάθε ενημερωτικό μέσο ή ΜΚΟ που χρηματοδοτείται από το εξωτερικό σε ποσοστό άνω του 20%. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η ΕΕ πάγωσε την ενταξιακή διαδικασία της Γεωργίας και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά Γεωργιανών πολιτικών. Οι Βρυξέλλες τόνισαν προεκλογικά ότι από το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθούν οι πιθανότητες της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ, έναν στόχο τον οποίο η χώρα έχει εγγράψει στο Σύνταγμά της.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, που συνεχάρη από την πρώτη στιγμή το κυβερνών κόμμα “Γεωργιανό Όνειρο” για την «συντριπτική νίκη του στις εκλογές» αναμένεται σήμερα στη Γεωργία για επίσημη, διήμερη επίσκεψη. Ωστόσο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, «δεν εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Ορμπάν «μεταβαίνει σήμερα στη Γεωργία χωρίς αμφιβολία για να εκφράσει τη στήριξή του στην κυβέρνηση της χώρας, Όμως ό,τι κι αν πει ο Ορμπάν στη διάρκεια της επίσκεψής του, δεν εκπροσωπεί την ΕΕ. Ο ασκών χρέη προέδρου της Ένωσης δεν έχει αρμοδιότητες αναφορικά με την εξωτερική πολιτική» του μπλοκ», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στον ισπανικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RNE.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε ανάρτησή του στο «Χ» γράφει: «Η ΕΕ λαμβάνει υπόψη της την προκαταρκτική αξιολόγηση της εκλογικής διαδικασίας από τον ΟΑΣΕ και καλεί την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και τις άλλες αρμόδιες αρχές να εκπληρώσουν το καθήκον τους για ταχεία, διαφανή και ανεξάρτητη διερεύνηση και εκδίκαση των εκλογικών παρατυπιών και των καταγγελιών. Αυτές οι εικαζόμενες παρατυπίες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος και να αντιμετωπιστούν». Ο ίδιος γράφει ότι «στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στη Βουδαπέστη, θα αξιολογηθεί η κατάσταση και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα στις σχέσεις της ΕΕ με τη Γεωργία». Επιπλέον, σε κοινή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνεται ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις βουλευτικές εκλογές.

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα και τα συμπεράσματα της Διεθνούς Αποστολής Παρατήρησης Εκλογών, υπό την ηγεσία του Γραφείου του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΓΔΔΑΔ), η ημέρα των εκλογών ήταν γενικά καλά οργανωμένη από διαδικαστική άποψη και διενεργήθηκαν όλα με εύρυθμο τρόπο, αλλά χαρακτηρίστηκε από ένα τεταμένο περιβάλλον, με συχνούς συμβιβασμούς στο απόρρητο της ψηφοφορίας και αρκετές διαδικαστικές ασυνέπειες, καθώς και αναφορές για εκφοβισμό και πίεση στους ψηφοφόρους που επηρέασαν αρνητικά την εμπιστοσύνη του κοινού στη διαδικασία. Οι αναφορές για πιέσεις στους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, παρέμειναν ευρέως διαδεδομένες στην εκστρατεία. Αυτό, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη παρακολούθηση των ψηφοφόρων την ημέρα των εκλογών, προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα ορισμένων ψηφοφόρων να ψηφίσουν χωρίς το φόβο συνεπειών». Επιπλέον, τονίζεται ότι «οι παρατηρητές των εκλογών αναφέρουν άνισους όρους ανταγωνισμού, διχαστική εκστρατεία σε πολωμένη ατμόσφαιρα και σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των πρόσφατων νομοθετικών τροποποιήσεων σε αυτήν την εκλογική διαδικασία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx