ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παρέμβαση 13 χωρών της ΕΕ για τις εκλογές στην Γεωργία – Έκρυθμη κατάσταση

Παρέμβαση 13 χωρών της ΕΕ για τις εκλογές στην Γεωργία – Έκρυθμη κατάσταση
EPA/DAVID MDZINARISHVILI

Η αντιπολίτευση και η πρόεδρος της χώρας δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών, με την πόλωση στην χώρα να κλιμακώνεται. Οι υπουργοί Εξωτερικών 13 χωρών της ΕΕ καταδίκασαν σήμερα την «παραβίαση των διεθνών κανόνων» κατά τις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, τις οποίες έκριναν «ασύμβατες με τα πρότυπα» που αναμένεται να τηρεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Σουηδίας, αναφέρεται ότι «οι διεθνείς παρατηρητές ανέφεραν παραβιάσεις (των κανόνων) κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και την ημέρα της ψηφοφορίας». Πρόσθεσαν ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες των παρατηρητών και απαιτούν «αμερόληπτη έρευνα» για τις καταγγελίες που έχουν γίνει, ενώ προειδοποίησαν ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας θα πρέπει να είναι «ειρηνικές».

Παράλληλα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών επέκριναν «την πρόωρη επίσκεψη στη Γεωργία» του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ταξίδεψε σήμερα στο Τμπιλίσι για να στηρίξει τη φιλορωσική κυβέρνηση. Ο Όρμπαν ήταν ο μόνος ηγέτης της που χαιρέτισε την «συντριπτική» νίκη του κυβερνώντος κόμματος.

Από την Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι συμμερίζεται τις εκκλήσεις των παρατηρητών για τη διερεύνηση όλων των καταγγελιών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μϊλερ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν να υπάρξουν συνέπειες εάν η κυβέρνηση της Γεωργίας δεν αλλάξει κατεύθυνση. Η κυβέρνηση και η εκλογική επιτροπή λένε ότι η ψηφοφορία ήταν ελεύθερη και δίκαιη, ενώ οι παρατηρητές σημείωσαν ότι κατέγραψαν σημαντικές παραβιάσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ συμμερίζονται τα συμπεράσματα διεθνών παρατηρητών της εκλογικής διαδικασίας στη Γεωργία και ζητούν να διερευνηθούν οι αναφορές για παρατυπίες. «Ενθαρρύνουμε τους πολιτικούς ηγέτες της Γεωργίας να σεβαστούν το κράτος δικαίου, να καταργήσουν τη νομοθεσία που υπονομεύει θεμελιώδεις ελευθερίες και ν’ αντιμετωπίσουν από κοινού τις παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκανε έκκληση στις εκλογικές αρχές της Γεωργίας να «ερευνήσουν» τις «παρατυπίες» στις εκλογές.

Η Ρωσία δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Γεωργίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov. Ο Peskov κλήθηκε να σχολιάσει τι σκέφτεται το Κρεμλίνο για τέτοιες προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κατάστασης από την πλευρά της Γεωργίας, καθώς η πρόεδρος της χώρας προέβη σε σχετικές αναφορές.

«Ένας τεράστιος αριθμός δυνάμεων από ευρωπαϊκές χώρες, διάφοροι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπάθησαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Κανείς δεν το απέκρυψε καν αυτό, καθώς υπήρξαν δημόσιες δηλώσεις… Ενώ εμείς δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Γεωργίας και δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε», δήλωσε ο Peskov.

Χιλιάδες Γεωργιανοί, υποστηρικτές της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, διαδήλωσαν σήμερα για να καταγγείλουν την «κλοπή», όπως λένε, των εκλογών, μετά την έκκληση που απηύθυνε η αντιπολίτευση, αλλά και η  πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι καταγγέλλοντας παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας και παρέμβαση της Ρωσίας.

 

 

Ρωσική παρέμβαση βλέπει η πρόεδρος

 

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι δήλωσε σήμερα στο Reuters πως πιστεύει ότι ρωσικού στιλ «μεθοδολογία» χρησιμοποιήθηκε στην εκλογική διαδικασία στην χώρα της. Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, για την οποία το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προϊόν μίας «ειδικής ρωσικής επιχείρησης», θεωρεί ότι το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε περί το 40% των ψήφων, όπως έδειξαν τα δύο exit polls που προέβλεψαν ότι η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Σε ερώτηση αν η έκφραση «ειδική ρωσική επιχείρηση» αποτελεί ευθεία διατύπωση κατηγορίας ότι η Ρωσία βοήθησε στην νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, η πρόεδρος της Γεωργίας δήλωσε στο Reuters: «Όχι, είναι μία κατηγορία ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε και η υποστήριξη πιθανότατα τύπων της ρωσικής FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) είναι φανερές σε αυτές τις εκλογές.

«Η προπαγάνδα που χρησιμοποιήθηκε πριν από τις εκλογές… είναι απευθείας αντιγραφή, ένα copy-paste, των ρωσικών κλιπ και βίντεο που χρησιμοποιήθηκαν την εποχή των εκλογών του Πούτιν». Η γεωργιανή πρόεδρος δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή της FSB στις εκλογές. Σήμερα το Κρεμλίνο αρνήθηκε «οποιαδήποτε ρωσική ανάμειξη στις εκλογές και δήλωσε ότι «η Δύση, και όχι η Μόσχα, προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση».

Σε χθεσινό της μήνυμα, η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι κάλεσε τους Γεωργιανούς να βγούνε σήμερα το βράδυ στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο η ίδια δεν θα αναγνωρίσει. Στο Reuters δήλωσε ότι στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα εκφρασθούν οι Γεωργιανοί «που θέλουν να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό τους μέλλον».

Ποια είναι η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι 

Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι είναι πρώην διπλωμάτις, γεννημένη στο Παρίσι. Εξελέγη ως ανεξάρτητη στο γεωργιανό κοινοβούλιο το 2016 και πρόεδρος της χώρας το 2018 με την στήριξη του κυβερνώντος φιλορωσικού Γεωργιανού Ονείρου. Τα τελευταία χρόνια, η 72χρονη διέρρηξε τις σχέσεις με το κόμμα και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του. Έπαιξε σημαντικό ρόλο ως μεσολαβητής ανάμεσα στα κόμματα της διαιρεμένης και κατακερματισμένης αντιπολίτευσης πριν από τις εκλογές του Σαββάτου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί πλήγμα για τους φιλοδυτικούς Γεωργιανούς που ψήφισαν στις εκλογές κάνοντας επιλογή ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα που έχει ενισχύσει τις σχέσεις με την Ρωσία και την αντιπολίτευση που επιδιώκει ταχεία ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίτζε κατηγόρησε σήμερα την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να διαταράξει την «συνταγματική τάξη» και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «παραμένει προσηλωμένη στην ένταξη στην Ένωση».

Ο φιλοδυτικός, πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, που σήμερα είναι φυλακισμένος και επικρίνει με δριμύτητα την κυβέρνηση, κάλεσε χτες τους υποστηρικτές του σε «μαζικές διαδηλώσεις», μετά τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι «της έκλεψαν» τη νίκη σε αυτές τις εκλογές. «Ήρθε η ώρα των μαζικών διαδηλώσεων. Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και είμαστε ένας λαός που δεν ανέχεται την αδικία» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Σαακασβίλι.

«Δεν αναγνωρίζουμε τα νόθα αποτελέσματα των κλεμμένων εκλογών», δήλωσε χτες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Τίνα Μποκουτσχάβα, επικεφαλής του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος (MNU), του ενός από τα τέσσερα κόμματα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Το ιστορικό της κρίσης

Η Γεωργία συγκλονίσθηκε τον Μάιο από μεγάλες διαδηλώσεις κατά του νόμου «περί ξένης επιρροής», ρωσικής εμπνεύσεως νομοθέτημα στα πρότυπα της ρωσικής νομοθεσίας «περί ξένων πρακτόρων» που χρησιμοποιήθηκε από το Κρεμλίνο για την συντριβή της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών. Οι Βρυξέλλες πάγωσαν την ενταξιακή διαδικασία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις κατά γεωργιανών αξιωματούχων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει όμως προειδοποιήσει ότι οι πιθανότητες ένταξης της Γεωργίας εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Η μικρή χώρα του Καυκάσου παραμένει σημαδεμένη από τον σύντομο πόλεμο του 2008 με τον ρωσικό στρατό. Με τον τερματισμό του, η Ρωσία εγκατέστησε στρατιωτικές βάσεις σε δύο αυτονομιστικές περιοχές, την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία, αναγνωρίζοντας την μονομερώς κηρυγμένη ανεξαρτησία της. Στο πλαίσιο αυτό, το Γεωργιανό Ονειρο πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία προβάλλοντας ότι είναι σε θέση να εμποδίσει την «ουκρανοποίηση» της Γεωργίας.

Η κυβέρνηση θα διαθέτει 91 έδρες στο 150μελές κοινοβούλιο. Πλειοψηφία αρκετή για να κυβερνήσει, αλλά μικρότερη από τα τρία τέταρτα που απαιτούνται για την τροποποίηση του Συντάγματος

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Γιατί δεν ζητά επανακαταμέτρηση των ψήφων; Όταν δεν αρέσουν τα αποτελέσματα των εκλογών οι μαριονέτες αναμασάνε το ίδιο ποίημα. Φταίει Πούτιν η Κίνα οι εξωγήινοι κλπ. Ακριβώς τα ίδια είπε και η προεδρίνα στη Μολδαβία αλλά όταν εμφάνισαν μερικές χιλιάδες επιστολικές ψήφους προερχόμενες από δυτικές χώρες και το αποτέλεσμα ήρθε… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx