ΝΑΤΟ και πρόεδρος Κομισιόν: Η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας και Β. Κορέας απειλεί την παγκόσμια ειρήνη

Κοινοτικό χρήμα έναντι δημοσιονομικής κυριαρχίας – Τροχονόμος η Κομισιόν, Γεράσιμος Ποταμιάνος

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ και εν συνεχεία σε ανακοινωσή της, αναφέρει ότι αφού συζήτησαν την συμφωνία ασφάλειας και άμυνας που ανακοινώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Κορέας τον Μάιο του 2023 στη Σεούλ, συζήτησαν την αυξανόμενη συνεργασία της Β. Κορέας με τη Ρωσία. Η Λάιεν έκανε κατόπιν τις ίδιες δηλώσεις με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για την «επικινδυνότητα της συνεργασίας Ρωσίας και Βόρειας Κορέας».

«Η έναρξη αυτής της συνεργασίας είναι πολύ σημαντική, καθώς για πρώτη φορά, στρατιώτες της Βόρειας Κορέας αναπτύσσονται για να υποστηρίξουν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Η Βόρεια Κορέα παρέχει επίσης όλο και περισσότερη θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία γεγονός που σηματοδοτεί σημαντική κλιμάκωση του πολέμου κατά της Ουκρανίας και απειλεί την παγκόσμια ειρήνη», είπε η Λάιεν. Εξέφρασε τέλος την ανησυχία της ΕΕ ότι η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Πιονγκγιάνγκ να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.

Και ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, έκανε παρόμοιες δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας την παρουσία βορειοκορεατών στη Ρωσία, ” σημαντική κλιμάκωση και επικίνδυνη επέκταση του πολέμου». Σήμερα το πρωί, αντιπροσωπεία από τη Δημοκρατία της Νότιας Κορέας, ενημέρωσε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο και τους άλλους εταίρους στον Ινδο-Ειρηνικό – Αυστραλία, Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία – για την αυξανόμενη εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι βορειοκορεατικά στρατεύματα έχουν σταλεί στη Ρωσία και ότι βορειοκορεατικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή του Κουρσκ», δήλωσε σήμερα ο Μαρκ Ρούτε από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά την ενημέρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου από τη Δημοκρατία της Κορέας. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι «η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων αντιπροσωπεύει πρώτον, μια σημαντική κλιμάκωση στη συνεχιζόμενη εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας, δεύτερον, ακόμη μια παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τρίτον, μια επικίνδυνη επέκταση του πολέμου της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία και τη Β. Κορέα να σταματήσουν αμέσως αυτές τις ενέργειες», δήλωσε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

«Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του Ινδο-Ειρηνικού και του Βορειοατλαντικού. Υπονομεύει την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο και τροφοδοτεί τον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη προμηθεύσει τη Ρωσία με εκατομμύρια φυσίγγια και βαλλιστικούς πυραύλους που τροφοδοτούν μια μεγάλη σύγκρουση στην καρδιά της Ευρώπης και υπονομεύει την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Σε αντάλλαγμα, ο Πούτιν παρέχει στη Βόρεια Κορέα στρατιωτική τεχνολογία και άλλη υποστήριξη για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις».

Ο Μ. Ρούτε ανέφερε ότι «οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μια ελεύθερη και δημοκρατική Ουκρανία, γιατί η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι η ασφάλειά μας». Πρόσθεσε ότι σήμερα συζητήθηκε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx