Το Ισραήλ απειλεί το νέο αρχηγό της Χεζμπολάχ – “Μαύρη Τρίτη” για τον Λίβανο
29/10/2024Τα ηνία της Χεζμπολάχ ανέλαβε από σήμερα Τρίτη ο Ναΐμ Κασέμ, ο οποίος μέχρι πρότινος «υπαρχηγός» της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου. «Προσωρινή» θα αποδειχτεί η θητεία του, δηλώνει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ. Ο ισραηλινός στρατός διαμηνύει στο Ιράν να μην απαντήσει στην πρόσφατη επίθεση του.
«Προσωρινός διορισμός. Όχι για πολύ», δήλωσε στο X ο Γκάλαντ, σε μια προφανή απειλή κατά του Κάσεμ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό πριν από περισσότερο από ένα μήνα και του διαφαινόμενου διαδόχου του.
Στον επίσημο αραβικό λογαριασμό της στο X, η ισραηλινή κυβέρνηση είπε: «Η θητεία του σε αυτή τη θέση μπορεί να είναι η συντομότερη στην ιστορία αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, αν ακολουθήσει τα βήματα των προκατόχων του Χασάν Νασράλα και Χάσεμ Σαφιεντίν». «Δεν υπάρχει λύση στον Λίβανο εκτός από την εξάρθρωση αυτής της οργάνωσης ως στρατιωτικής δύναμης», έγραψε.
Ο Νασράλα σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου σε ισραηλινή επιδρομή σε συνοικία της νότιας Βηρυτού και ο Χάσεμ Σαφιεντίν, θεωρούμενος διάδοχός του, σκοτώθηκε επίσης στις αρχές του Οκτωβρίου από ισραηλινό πλήγμα. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Χεζμπολάχ που έχει χάσει πολλά μέλη της ηγεσίας της.
Δεκάδες νεκροί στον Λίβανο
Τουλάχιστον 82 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 180 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα του τελευταίου 24ώρου σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε απόψε το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας. Η Δευτέρα ήταν «η πιο βίαιη ημέρα για την Μπααλμπέκ» από την έναρξη του πολέμου, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Μπασίρ Χοντρ.
Το Ισραήλ λέει πως θέλει να εξουδετερώσει τη Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή στο βόρειο τμήμα του των περίπου 60.000 κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, πριν από έναν χρόνο και πλέον.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.700 ανθρώπους από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κάπου 115 «βλήματα» εξαπολύθηκαν χθες Δευτέρα από τη Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ.
Ποιος είναι ο Ναΐμ Κασέμ
Όπως προαναφέραμε, ο Ναΐμ Κασέμ θα διαδεχθεί στην ηγεσία της Χεζμπολάχ του Λιβάνου τον Χασάν Νασράλα. Πρόκειται για βετεράνο της οργάνωσης, την οποία υπηρετεί ως υπαρχηγός από το 1991. Διορίστηκε στη θέση αυτή από τον προκάτοχο του Νασράλα στην ηγεσία της οργάνωσης, τον Αμπάς αλ-Μουσάουι, ο οποίος σκοτώθηκε από επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου το 1992, και παρέμεινε στη θέση του όταν ανέλαβε τα ηνία της Χεζμπολάχ ο Νασράλα.
Η δράση του ξεκίνησε στο σιιτικό Κίνημα Αμάλ του Λιβάνου, το οποίο ιδρύθηκε το 1974, από το οποίο αποχώρησε το 1979 μετά την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν, η οποία διαμόρφωσε τις πολιτικές απόψεις πολλών νεαρών Λιβανέζων σιιτών ακτιβιστών. Ήταν ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της Χεζμπολάχ παραχωρώντας πολλές συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διασυνοριακές συγκρούσεις με το Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, τον Ιούνιο, δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι η απόφαση της Χεζμπολάχ δεν ήταν να επεκτείνει τον πόλεμο, αλλά ότι αν της επιβαλλόταν ο πόλεμος τότε θα πολεμούσε.
Σημειώνεται ότι ο Κασέμ ήταν γενικός συντονιστής των προεκλογικών εκστρατειών της οργάνωσης από τότε που ξεκίνησε η Χεζμπολάχ να συμμετέχει, το 1992. Γεννήθηκε το 1953 στη συνοικία της Βηρυτού Μπάστα Τάχτα και η οικογένειά του έλκει την καταγωγή της από την Κφαρ Φίλα, στον κυρίως σιιτικό νότο του Λιβάνου. Είναι παντρεμένος και πατέρας έξι παιδιών.
Ακόμη δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο: “Hezbollah, The Story from Within”, το 2005, το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Aν και είναι υπαρχηγός της οργάνωσης, τα ηνία της Χεζμπολάχ αναμένεται να αναλάβει ο επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου και ξάδερφος του Χασάν Νασράλα, Χασέμ Σαφιντίν.
Συμβούλιο για τον Λίβανο
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε σήμερα, Τρίτη συμβούλιο ασφαλείας με υπουργούς της κυβέρνησής του και παρουσία αρχηγών υπηρεσιών πληροφοριών αναφορικά με συνομιλίες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον πόλεμο στον Λίβανο, σημείωσε ο δημοσιογράφος του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios Μπαράκ Ραβίντ με ανάρτηση στο X, επικαλούμενος δύο πηγές και ισραηλινά ΜΜΕ.
Παράλληλα ένας αξιωματούχος στο Ισραήλ δήλωσε στην εφημερίδα Times of Israel ότι θα υπάρξει άλλος ένας γύρος συνομιλιών αυτή την εβδομάδα για την απελευθέρωση των ομήρων, με τις διαπραγματεύσεις να διεξάγονται αυτή τη φορά στην Αίγυπτο. Επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας πιθανότατα θα είναι ο αρχηγός της Μοσάντ, ο Νταβίντ Μπαρνέα.
Επίσης ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, ο Άμος Χόχσταϊν, θα μεταβεί στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσει να πιέζει για τον τερματισμό των συγκρούσεων στον Λίβανο, δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο Χόχσταϊν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και άλλους κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους. «Το Ισραήλ αναζητά μακροχρόνιες διπλωματικές διαβεβαιώσεις» προκειμένου να τερματίσει τη μάχη κατά της Χεζμπολάχ, είπε ο αξιωματούχος.
Το Axios ανέφερε χθες ο διευθυντής της CIA Μπερνς φέρεται να πρότεινε μια συμφωνία η οποία προβλέπει κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για 28 ημέρες, την απελευθέρωση τουλάχιστον οκτώ ομήρων -γυναικών ή ανδρών άνω των 50 ετών- που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και παράλληλα δεκάδων Παλαιστινίων.
Η απαγόρευση της UNRWA
Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες Δευτέρα νόμους που απαγορεύουν κάθε δραστηριότητα στο Ισραήλ της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), προκαλώντας διεθνή κατακραυγή, με φόντο τις διαπραγματεύσεις που ξανάρχισαν για την απελευθέρωση των ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καταδίκασαν την απαγόρευση αυτή, όπως και ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και υπηρεσίες του όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς η UNRWA είναι νευραλγικής σημασίας παράγοντας ως προς τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή, έπειτα από έναν και πλέον χρόνο πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Το Ισραήλ, για το οποίο η υπηρεσία ήταν μαύρο πρόβατο εδώ και πολύ καιρό, έχει κατηγορήσει υπαλλήλους της UNRWA πως συμμετείχαν στην αιματηρή επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον νότιων τομέων της επικράτειάς του από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα του -συνεχιζόμενου για 389η ημέρα- πολέμου.
Παρά την εναντίωση του βασικού συμμάχου της χώρας, των ΗΠΑ, και την προειδοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Κνέσετ ενέκρινε, με συντριπτική πλειοψηφία (92 ψήφοι υπέρ, 10 κατά) το κείμενο που απαγορεύει «τις δραστηριότητες της στο ισραηλινό έδαφος», συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ, του τομέα της ιερής πόλης που καταλήφθηκε από το Ισραήλ το 1967 και προσαρτήθηκε αργότερα.
Η UNRWA, που δημιουργήθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1949, διαχειρίζεται ιδίως τα κέντρα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη. Καθώς παρέχει καταφύγιο, τροφή και βασικές ιατρικές υπηρεσίες, θεωρείται η «σπονδυλική στήλη» της διεθνούς βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή.
Ήδη προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία, οι ΗΠΑ δήλωσαν «πολύ ανήσυχες» και «παρότρυναν την κυβέρνηση να μην εγκρίνει» το κείμενο Την ανησυχία και την καταδίκη τους εξέφρασαν η Βρετανία, η Γερμανία, αλλά και η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Σλοβενία και η Ισπανία, χαρακτηρίζοντας «αναντικατάστατο» το έργο της UNRWA.
Από παλαιστινιακής πλευράς, η Χαμάς έκανε λόγο για νέα «σιωνιστική επίθεση», ενώ ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, οργάνωση-σύμμαχος της, κατήγγειλε την «κλιμάκωση στη γενοκτονία» των Παλαιστινίων. Και η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής έκρινε πως ο νόμος επιβεβαιώνει «τη μεταμόρφωση του Ισραήλ σε φασιστικό κράτος».
Οι διαπραγματεύσεις
Με αυτό το υπόβαθρο έντασης, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο συνεχίζεται, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως έγιναν συζητήσεις με ξένους μεσολαβητές στο Κατάρ για νέο «πλαίσιο» στις συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο.
Ο επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής κατασκοπείας, ο Νταβίντ Μπαρνέα, συναντήθηκε με τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, για να συζητηθεί το «νέο πλαίσιο», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του κ. Νετανιάχου, που διαβεβαίωσαν πως οι συνομιλίες «θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες ανάμεσα στους μεσολαβητές και τη Χαμάς».
Την προηγουμένη, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, η χώρα του οποίου συγκαταλέγεται στους μεσολαβητές, πρότεινε διήμερη κατάπαυση του πυρός, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανταλλαχτούν τέσσερις ισραηλινοί όμηροι με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε φυλακές του Ισραήλ. Η κατάπαυση του πυρός θα ακολουθηθεί σε λιγότερες από «δέκα ημέρες» από διαπραγματεύσεις για «πλήρη εκεχειρία και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».
Ο κ. Νετανιάχου «δεν έχει λάβει» την πρόταση αυτή και «αν υποβαλλόταν τέτοια πρόταση ο πρωθυπουργός θα την αποδεχόταν αμέσως», διαβεβαίωσε χθες βράδυ εκπρόσωπός του. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, ο οποίος επικαλέστηκε τρεις πηγές του προσκείμενες στην ισραηλινή κυβέρνηση, ο διευθυντής της CIA Μπερνς φέρεται να πρότεινε από την πλευρά του συμφωνία η οποία προβλέπει κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για 28 ημέρες, την απελευθέρωση τουλάχιστον οκτώ ομήρων -γυναικών ή ανδρών άνω των 50- που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και παράλληλα δεκάδων Παλαιστινίων. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», επέμεινε από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χθες.
Αφού το Ισραήλ έπληξε το Σάββατο στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, χώρα που υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ υποστήριξε ότι οι επιδρομές αυτές «άλλαξαν την ισορροπία δυνάμεων» καθώς ο «εχθρός» είναι πλέον «αποδυναμωμένος».
Το Ιράν απείλησε χθες το Ισραήλ πως θα υποστεί «αφάνταστες» συνέπειες μετά τα πλήγματά του σε αντίποινα για την εκτόξευση κάπου 200 πυραύλων από την Ισλαμική Δημοκρατία εναντίον της ισραηλινής επικράτειας την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Ιράν επιδιώκει να κατασκευάσει «στοκ πυρηνικών βομβών με σκοπό να καταστρέψει το Ισραήλ».