Σκληρή αντίδραση Κασσελάκη στον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του από την Πολιτική Γραμματεία
30/10/2024Εν μέσω προσωπικών αντεγκλήσεων, ανοίκειων εκατέρωθεν κατηγοριών και με τον πολιτικό διάλογο να απουσιάζει συνεχίζεται η βασανιστική διαδικασία για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ανάρτηση στα social media μετά τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του, ο οποίος ποντάρει στο Συνέδριο για την ανατροπή της απόφασης.
«Αναρωτιέμαι πόσες φορές θα πρέπει να με αποκλείσουν για να καταλαγιάσει μέσα τους ο “φόβος (όπως είπε σε τηλεοπτική εμφάνιση χθες στέλεχος του κόμματος) που τους προκαλεί η υποψηφιότητά μου. Είναι ο φόβος επειδή θα χρειαστεί οι νυν βουλευτές να περνούν από προκριματικές εκλογές ώστε να είναι εκ νέου υποψήφιοι. Είναι ο φόβος επειδή θα υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και έμμισθου υπαλλήλου του κόμματος (μετακλητών, αποσπασμένων κλπ). Κυρίως όμως είναι ο φόβος επειδή τον λόγο για όλα θα τον έχει η βάση. Και η βάση θα αναδείξει νέα πρόσωπα από την κοινωνία και όχι από την κομματική γραφειοκρατία. Τέτοια θα είναι τα στελέχη του αύριο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (ακολουθεί η ανάρτηση του):
Προηγουμένως, τη διεξαγωγή του Έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 8-10 Νοεμβρίου στο χώρο ΓΚΑΖΙ live επιβεβαίωσε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Όπως αποφάσισε το Όργανο, «στο συνέδριο θα υπάρχει και η δυνατότητα ψηφιακής συμμετοχής », ενώ σχετικά με τους υποψήφιους προέδρους ανέφερε ότι οι τελικές υποψηφιότητες προς έγκριση στο συνέδριο, μετά το πέρας της προθεσμίας κατάθεσης υποψηφιοτήτων είναι των: Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Φαραντούρη. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν συμπεριλαμβάνεται, αλλά τελικά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αφού τελεσίδικα θα κριθεί στην μάχη του Συνεδρίου.
Σύμφωνα με πηγές, η Θεοδώρας Τζάκρη, εκπροσωπώντας την πλευρά Κασσελάκη αμφισβήτησε το κατά πόσο είναι δυνατό να γίνει το συνέδριο υβριδικά, καθώς όπως τόνισε, δεν θα μπορούν όσοι συμμετέχουν ψηφιακά να ψηφίσουν μυστικά, όταν οι παρόντες θα ψηφίζουν σε κάλπη. Συγκεκριμένα στην τοποθέτησή της ρώτησε: «Που θα γίνει τελικά το συνέδριο; Ποια είναι η χωρητικότητά του χώρου, ποια η λειτουργικότητα του χώρου, αν οριστικοποείται ότι ο χώρος είναι αυτό το ΓΚΑΖΙ live;
Που θα γίνεται η πιστοποίηση των συνέδρων. Τα νυχτερινά κέντρα δεν έχουν μεγάλο χώρο εισόδου. Το κτήριο έχει 100 τετραγωνικά φουαγιέ; Που θα γίνεται η πιστοποίηση στον δρόμο; Θα μπουν 13 τραπεζάκια για τις 13 περιφέρειες; Θα τους βάζουμε 10-10. Θα τελειώσει η διαπίστευση των συνέδρων στις 10 το βράδυ; Πύλη ασφαλείας που θα μπει; Που θα στηθεί αυτό; Η πύλη ασφαλείας χρειάζεται η κάθε μια χώρο;».
H Θεοδώρα Τζάκρη έθεσε και ζητήματα σχετικά με την παρουσία των συνέδρων: «Αυτή την στιγμή είναι αδιανόητο το κόμμα να μην καλύπτει ούτε τα έξοδα μετακίνησης των συνέδρων και όταν πήρε προ ημερών 2,5 εκατομμύρια κρατική επιχορήγηση. Είναι φανερό ότι ένα αριστερό κόμμα προχωράει με σκληρά ταξικό τρόπο. Οι έχοντες να συμμετέχουν και οι μη έχοντες να μην έρθουν. Και από την άλλη η απάντηση δεν βρίσκεται στην υβριδικότητα του συνεδρίου. Διότι δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ποιος, δεν θέλω να ακούσω αστειότητες περί αυστηρής ταυτοποίησης στο zoom. Που ξέρουμε ποιος θα μπει και δεν ξέρουμε ποιος θα το χειρίζεται; Για δώστε μου απαντήσεις σε αυτά; Και επίσης θα έχουμε πάλι τα ίδια. Κάποιοι θα ψηφίζουν φανερά στο zoom με το πρόσωπό τους και κάποιοι άλλοι σε κάλπη;».
Έθεσε όμως ερωτήματα και την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ): «Επίσης να δούμε το θέμα της ΚΕΦΕ; Να πάρουμε απόφαση πως η ΚΟΕΣ θα την ορίσει; Με ποιους όρους πείτε μου; Και το άλλο θέμα είναι η επιτροπή πιστοποίησης συνέδρων; Δηλαδή για πείτε μου τα κριτήρια με τα οποία θα λειτουργεί η επιτροπή πιστοποίησης συνέδρων και ποιος τα ορίζει;». Σχετικά με τα ερωτήματα που έθεσε κατά τη συνεδρίαση η Θεοδώρα Τζάκρη θα απαντήσει η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου η οποία συνεδριάζει αύριο.
Η πλευρά Κασσελάκη αναμένεται να ζητήσει να τεθεί σε ψηφοφορία η απόρριψη της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη. Το διαδικαστικό σκέλος της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας καταψηφίστηκε από τέσσερα μέλη, τη Ρένα Δούρου, την Ολυμπία Τελιγιορίδου, τον Πάνο Ρήγα και το Νίκο Σκορίνη, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν είναι αρμόδια η Πολιτική Γραμματεία να αποφασίζει για οργανωτικά ζητήματα του Συνεδρίου. Η Θεοδώρα Τζάκρη καταψήφισε ολόκληρη την απόφαση, τόσο το πολιτικό όσο και το οργανωτικό σκέλος.
Αιχμές από Γεροβασίλη
Αιχμές κατά του πρώην προέδρου Στέφανου Κασσελάκη άφησε προηγουμένως η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Θέματα που σχετίζονται με τις διαδικασίες διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στις 8-10 Νοεμβρίου, συζητιούνται στο Όργανο.
Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στην μη αποδοχή των πλειοψηφικών δημοκρατικών αποφάσεων του κόμματος: «Όταν τον βόλευαν οι αποφάσεις ήταν δημοκρατικές, όταν σταμάτησαν να τον βολεύουν έγιναν εκτροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακολούθως πρόσθεσε: «ο Στέφανος Κασσελάκης εκτοξεύει πλέον απειλές προς το κόμμα όταν λέει ότι “δεν θα είναι πράοι και ευγενικοί” οι οπαδοί του στο συνέδριο. Το κόμμα απειλείται ανοιχτά από τη συγκεκριμένη πλευρά. Δεν φταίμε όλοι για την σημερινή κατάσταση στο κόμμα, όπως ρηχά διατυπώνεται. Έχουμε ιστορική ευθύνη για την προάσπιση των αρχών και των αξιών μας».
Σε πολωμένο κλίμα
Ζήτημα αναβολής του Συνεδρίου, παρότι κυκλοφορούσε σαν σκέψη στα παρασκήνια, δεν υπήρχε στο τραπέζι, καθώς όλες οι πλευρές φαίνεται να καταλήγουν ότι κάτι τέτοιο θαέδιωχνε και τους τελευταίους ψηφοφόρους. Το Συνέδριο προγραμματίστηκε τελικώς για τις 8-10 Νοεμβρίου. Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται θα προκύψει και ο αριθμός των συνέδρων. Καθώς το μέτρο εκπροσώπησης είναι διαφορετικό ανάλογα με τις οργανώσεις και την συμμετοχή στην διαδικασία, ο τελικός αριθμός των συνέδρων έχει ένα ευρύ άνοιγμα από 3000 έως 4000 άτομα.
Εν αντιθέσει προς ότι συνέβη στο ΠΑΣΟΚ όπου η προεκλογική διαδικασία έδωσε δυναμική στο κόμμα, το τοξικό κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιεί τους ψηφοφόρους κάτι που πλέον αντικατροπτρίζεται σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις. Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε μία διαδικασία δίχως αύριο για τον χαμένο. Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει τις επαμφοτερίζουσες δηλώσεις του. Χθες από τη μία δήλωσε ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, από την άλλη όμως σημείωσε ότι οι υποστηρικτές του, του ζητούν να κάνει δικό του κόμμα.
Στο τέλος ανέφερε: «Εάν ρευστοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιες πρακτικές (των αντιπάλων του) προφανώς πρέπει να υπάρξει ένα σύγχρονο κόμμα που δεν θα έχει μεσοβέζικες λύσεις…». Ο κ. Κασσελάκης μέσα και από το προσωποπαγές site του, προκρίνει ένα διαφορετικό μοντέλο κόμματος που θα βασίζεται στην προσωπική και διαμεσολάβηση σχέση του αρχηγού με τα μέλη.
Οι αντίπαλοί του πάλι εκτιμούν ότι «απλώς διαμορφώνει τις συνθήκες για μία ηρωική αποχώρησή». Χθες ο πρώην πρόεδρος προχώρησε ένα ακόμη βήμα ανεβάζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «καταγγελίες ανθρώπων για αποκλεισμό τους από την διαδικασία εκλογής συνέδρων». Παράλληλα κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι σε συνεργασία με συστημικά sites προβάλλουν ισχυρισμούς ότι έχουν την πλειοψηφία στις κομματικές οργανώσεις, για να πάρει την άτυπη απάντηση “από πότε απαγορεύονται οι εκτιμήσεις;”.
Οι συσχετισμοί του Συνεδρίου πάντως θα κριθούν όχι μόνο από τους υποψήφιους αλλά και από την στάση που θα τηρήσουν άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, η Ρένα Δούρου. Σημειώνεται ότι η πτέρυγα των “87” δεν εμφανίζεται ενιαία σε όλα τα ζητήματα, πλην του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη. Σε κάθε περίπτωση ρόλο θα παίξει και ο Αλέξης Τσίπρας, έστω και διά των διερμηνέων της βούλησής του και των μηχανισμών.