Κόντρα Ανδρουλάκη και Βορίδη για το Συνήγορο του Πολίτη
31/10/2024Η σύσκεψη των προέδρων της Βουλής δεν υπερψήφισε την πρόταση της ΝΔ για το νέο Συνήγορο του Πολίτη, καθώς τέσσερα κόμματα δήλωσαν “παρών” και τρία καταψήφισαν. Η κυβέρνηση απέδωσε ευθύνες στην αντιπολίτευση ότι «καθυστερεί χωρίς λόγο» και ότι το «ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης είπε στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη: «Υποστηρίζετε ότι φταίμε εμείς για την καθυστέρηση. Είμαστε Κυβέρνηση; Πρόεδρος της Βουλής είναι ο κ. Μάντζος; Μόνος σας είπατε τις ημερομηνίες. 26/07/2022 λήγει η θητεία. Μέχρι τον 9ο του 2023 δεν κάνατε τίποτα. Δεκατέσσερις μήνες δεν κάνατε τίποτα. Προτείνατε πρόσωπο τότε; Όχι. Ακούσαμε πρώτη φορά τον Ιούλιο το πρόσωπο. Επί της ουσίας δύο χρόνια δεν κάνατε τίποτα. Ποιος φταίει για την καθυστέρηση, εμείς ή εσείς; Εμείς έχουμε μια συνεπή στάση. Τόσο στην περίπτωση της ΑΔΑΕ όσο και στο θέμα του Συνηγόρου του Πολίτη είπαμε πως όταν υπάρχει εν εξελίξει μια σοβαρή υπόθεση, να τον καλέσουμε στην επιτροπή θεσμών ή στη διάσκεψη των Προέδρων να μας ενημερώσει που βρίσκεται η υπόθεση αυτή, αν ολοκληρώνεται η έρευνα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μετά να συνεδριάσει η διάσκεψη των Προέδρων και να αποφασίσουμε για την αλλαγή. Αυτό δεν είναι θεσμική συμπεριφορά;», αναρωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον κ. Βορίδη να σηκώνει τους τόνους.
«Προτάθηκε ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος. Έχετε αντίρρηση ως προς το πρόσωπο; Θεωρείτε ότι είναι ένας μη ακέραιος άνθρωπος; Γιατί δεν μας το είπατε αυτό», είπε ο Υπουργός Επικρατείας και προσέθεσε: «Κάνετε κάτι βαθιά προσβλητικό για το ρόλο των ανεξαρτήτων αρχών, φανερώνει το είδος της αντιπολίτευσης που θέλετε να κάνετε. Όχι μόνο διάλογο και συνεννόηση δεν επιδιώκετε αλλά γίνεστε ολοταχώς ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ».
Για να οριστεί νέος Συνήγορος του Πολίτη απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων. Η πρόταση της κυβέρνησης ήταν για τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ, Δ. Σωτηρόπουλο. Η θητεία του νυν Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη έχει λήξει προ 2,5 ετών περίπου, παραμένει ωστόσο στη θέση του καθώς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον διάδοχό του. Επί 29 παρόντων (από 30) μελών της Διάσκεψης των Προέδρων, 15 μέλη της συμπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της εισήγησης του Προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα στο πρόσωπο του κ. Σωτηρόπουλου, επτά μέλη (από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΚΟ Σπαρτιατών) δήλωσαν “παρών”, ενώ επτά μέλη (από Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και εκπρόσωπο ανεξαρτήτων βουλευτών) ψήφισαν “όχι”.