ΑΝΑΛΥΣΗ

Χρειάζονται άλλα 11 δισ. το χρόνο επενδύσεις για να βγούμε στο ξέφωτο

Χρειάζονται άλλα 11 δισ. το χρόνο επενδύσεις για να βγούμε στο ξέφωτο, Μάκης Ανδρονόπουλος
ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Το πρόσφατο “πακέτο Θεοδωρικάκου” δεν δημιουργεί τους όρους για την περιβόητη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, διότι περιορίζεται μάλλον στην ανακατανομή κάποιων κονδυλίων χωρίς στρατηγική στόχευση, όπως επισημάναμε σε προηγούμενο σημείωμα. Δεν φαίνεται, όμως, να ικανοποιεί την κεντρική ανάγκη του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών που είναι η βιομηχανική ανάπτυξη.

Μόνο και μόνο ότι «θα ενεργοποιηθεί η επιτροπή βιομηχανίας» δείχνει πως η κυβέρνηση δεν πιστεύει στη βιομηχανία. Αν πίστευε θα είχαμε ένα αυτόνομο υπουργείο Βιομηχανίας. Το ζήτημα της στροφής στη βιομηχανική παραγωγή έθεσε πρόσφατα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρόεδρός του, Σπύρος Θεοδωρόπουλος και θα το θέσει σε συνέδριο που ετοιμάζει γι’ αυτό η  Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών. Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει μόλις το 13,4% του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί, άμεσα ή έμμεσα, 1.100.000 εργαζομένους. Ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε πως χρειάζεται να αυξηθούν οι παραγωγικές επενδύσεις στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, που σημαίνει ότι πρέπει να επενδύονται επιπλέον 11 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για να πιάσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Μία στις τρεις επενδύσεις (31%) στην Ευρώπη το 2023 κατευθύνθηκε στη βιομηχανία. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 12%, και 18% στην περίοδο 2000-22. Την ίδια ώρα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας υποχώρησαν από τα 7,5 δισ. ευρώ το 2022 στα 4,6 δισ. ευρώ το 2023, ενώ εφέτος, στο εξάμηνο, από τα 2,1 δισ. ευρώ, ποσοστό 54% αφορά επενδύσεις σε ακίνητα για Golden Visa και βραχυχρόνιες μισθώσεις. Κι αυτά στην περίοδο των 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (+20 δισ. του ΕΣΠΑ). Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει πάρει ήδη το 50% των πόρων (18,1 δισ.) του ανωτέρω Ταμείου, το αποτέλεσμα στην αγορά δεν έχει φανεί, διότι το χρήμα δεν έχει φτάσει σε αυτή, συμπληρώνουμε εμείς. Και είναι να αναρωτιέται κανείς πως και πότε θα συμβεί το αναγκαίο επενδυτικό άλμα που θέλει ο ΣΕΒ και μάλιστα που θα διαρκέσει πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ανάγκη για παραγωγικές επενδύσεις

Ο ΣΕΒ ζήτησε υπεραποσβέσεις σε παραγωγικές επενδύσεις ως ένα συμπληρωματικό επενδυτικό εργαλείο, το οποίο θα λειτουργεί ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, κλάδου και περιοχής, είτε για επέκταση-εκσυγχρονισμό υφιστάμενης δραστηριότητας, είτε για δημιουργία νέας και θα δίνει έμφαση στην κατά προτεραιότητα αξιοποίηση των ιδίων πόρων των επιχειρήσεων με φορολογικές επιβραβεύσεις αντί για επιδοτήσεις. Ζήτησε επίσης λύση στην ανεπάρκεια συνδεσιμότητας με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για αξιοποίηση εργαλείων μείωσης του κόστους, όπως είναι το net billing καθώς και υποδομές.

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας περνά μέσα από την επαναβιομηχανοποίησή της με όρους τεχνολογίας και έκανε τέσσερις προτάσεις στην κυβέρνηση: 

  1. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, που επενδύουν στην απόκτηση ή την αναβάθμιση ψηφιακών και άλλων δεξιοτήτων μέσω αντίστοιχης πιστοποίησης, και ως απόρροια αυτού οι εργοδότες θα αυξάνουν τους μισθούς.
  2. Μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθεί η ρευστότητά τους  και να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις.
  3. Προγραμματισμένη, σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τα επόμενα δέκα χρόνια.
  4. Μείωση του χρόνου απόσβεσης επενδύσεων που γίνονται σε παραγωγικό εξοπλισμό.

Αυξάνονται τα κίνητρα για εξαγορές 

Η κυβέρνηση μετά τα πενιχρά αποτελέσματα των φορολογικών κινήτρων που είχε θεσπίσει για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων έρχεται να βελτιώσει το πλαίσιό τους με στόχο μάλλον τις εξαγορές, ώστε να δημιουργηθούν μεγάλες και ανθεκτικές επιχειρήσεις. Έτσι:

  • Το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία-μετασχηματισμό περιορίζεται σε 100.000€ από 125.000€ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών.
  • Δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων. Θεσπίζονται φορολογικά κίνητρα  για τους angel investors, οι οποίοι σήμερα κερδίζουν έκπτωση ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρουν σε startups εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων με τριπλασιασμό του ανώτατου ορίου από 300.000 σε 900.000 ευρώ.
  • Επιπλέον επιχορήγηση 10% για επενδύσεις από επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης στο πλαίσιο της δράσης του ΕΣΠΑ ύψους περίπου 350.000.000 για τη χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Επεκτείνεται ο θεσμός της Golden Visa στην εισφορά κεφαλαίου 400.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και στις startup.
  • Από 1.1.2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής υπό τη μορφή Golden Visa για επένδυση 250.000 ευρώ σε startup μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece), με προϋπόθεση τη δημιουργία δυο θέσεων εργασίας εντός του πρώτου έτους.

Παράλληλα, αυξάνονται οι εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήμερα ανέρχονται σε 200% για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας σε:

  • – 250% για έργα συνεργασίας με startups & ή ερευνητικά κέντρα.
  • – 300% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις έντασης γνώσης (δαπάνες Ε&Α > 20%).
  • – 315% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των δύο προηγούμενων ετών.

Τα κίνητρα αυτά προφανώς δεν είναι ευκαταφρόνητα απλώς έρχονται να θυμίσουν τα έξι χαμένα χρόνια που εκτίναξαν το επενδυτικό κενό από τα 100 στα 150 δισ. ευρώ. Επίσης, έρχονται να θυμίσουν τον αναποτελεσματικό ρόλο των υφιστάμενων τραπεζών στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και φυσικά, την αδυναμία της κυβέρνησης να αναστήσει το χρηματιστήριο ως βασικό εργαλείο χρηματοδότησης των επενδύσεων και της προσέλκυσης σοβαρών επενδυτικών κεφαλαίων. 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων δεν είναι υπόθεση μεγέθους ( οι κατσαρίδες είναι πολύ μικρότερες από είδη που έχουν εξαφανιστεί ή οδεύουν προς τα εκεί) αλλά επιχειρηματικής ευφυίας υποστηριζόμενης από πολιτικές διασφάλισης του ανάλογου θεσμικού πλαισίου. Η χρηματοδότηση που ανακοινώνεται κατά καιρούς δεν φτάνει εκεί που πρέπει, αλλά και στο βαθμό… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx