Οδοιπορικό στην άγνωστη προϊστορική Θράκη
06/11/2024Αυτοσχέδια εξόρμηση γνώσης σε τοπογραφία και σε ανθρωπολογία της Θράκης των προϊστορικών χρόνων, σε ένα πρωτότυπο οδοιπορικό! Με την καθοδήγηση του ακαδημαϊκού δασκάλου Σταύρου Δ. Κιοτσέκογλου που αφοσιώθηκε στην έρευνα του χώρου και του έμπειρου εκπαιδευτικού του Εξωτερικού Δημήτρη Καβάζη, που κατάγεται από την ευρύτερη περιοχή, ενώνοντας τις δυνάμεις τους προσφέροντας ένα πολύτιμο οδοιπορικό “ψηλάφησης” αρχαίων μνημείων μιας κληρονομιάς που πρέπει να αναδειχθεί.
Η κοιλάδα των Πετρωτών στην ακριτική Ροδόπη θα είναι μια αφορμή να μοιραζόμαστε αυτή την άγνωστη στους πολλούς κληρονομιά και κουλτούρα τόπων της αρχαίας Θράκης που κατοικήθηκαν, που φιλοξένησαν τις δικές τους τελετουργίες, τα μυστηριακά δρώμενα, που τα ίχνη τους ψηλαφίζουν με ατελείωτη υπομονή, σεβασμό και προσήλωση στη γνώση και την λεπτομέρεια Έλληνες επιστήμονες αφοσιωμένοι στον σκοπό αυτό.
Ο Σταύρος Δ. Κιοτσέκογλου με λαμπρές σπουδές Ιστορίας και αρχαιολογίας στην Ιταλία, στο πανεπιστήμιο Lecce, μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης Τουρκίας και διδάκτορας στη θεωρία και ιστορία του πολιτισμού στο πανεπιστήμιο Νeofit Rilsky του Mπλαγκοεβγκραντ Βουλγαρίας, ήρθε στην Ροδόπη, όπου έχει δεσμούς και ως εργαστηριακό-διδακτικό προσωπικό στο Εργαστήριο Λαογραφίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Κλασσικών Ανθρωπιστικών σπουδών του ΔΠΘ για να γίνει κοινωνός με τους κατοίκους που διψούν για γνώση αυτής της μοναδικής τοπογραφίας της προϊστορικής Θράκης. Αυτά μελετά με εμβρίθεια και περιέχονται στο βιβλίο του “Τελετουργικά τοπία της αρχαίας Θράκης” έκδοση 2024, ένα οδοιπορικό στην ενδοχώρα της Αιγαιακής Θράκης.
Λεπτομερείς οι περιγραφές, το έγχρωμο φωτογραφικό υλικό, η σύμπραξη με άλλους επιστήμονες για γεωλογικούς σχηματισμούς βόρεια σε Σέλερο, Λευκόπετρα και Κιμμέρια Ξάνθης, στον Προβάτωνα, στην Κίρκη Έβρου, στην Μαρώνεια Ισμάρα, στην Μαρμαρίτσα Ροδόπη με αναφορά στο Μεγαλιθισμό, φαινόμενο του προϊστορικού πολιτισμού. Συνεργασίες του προβάλλονται σε βαλκανικό επίπεδο με μελέτες Βουλγάρων επιστημόνων. Η συμμετοχή του σε συνέδρια, αποτελεί ανεξάντλητη αναφορά σε μαρτυρίες των θρακικών αυτών δοξασιών, στη γυναικεία θεότητα που λατρευόταν στο μοναδικό, ηλιακό ρολόι που υπάρχει στον Ελλαδικό χώρο.
Τα Πετρωτά Ροδόπης
Οι καλές καιρικές συνθήκες, έκαναν την περιήγηση μαζί με τον συγγραφέα και μελετητή των μαρτυριών προϊστορικών εποχών, πολύτιμη και αξέχαστη, σε όσους είχαν την τύχη να τον ακολουθήσουν. Ο δρόμος σε πολλά σημεία δύσβατος, δίχως μια ενημερωτική πινακίδα –
ελληνικό ίδιον – οδήγησε την ομάδα σε τοπία συγκλονιστικά, που η φύση τα αγκαλιάζει και τα “συντηρεί”.
Βράχια γλυπτά, ογκώδη, να ξεπροβάλουν μέσα από τα πουρνάρια, λαξευμένα με τα διάτρητα μάτια της γυναικείας θεότητας, σπήλαια με κόγχες που μαρτυρούν ανθρώπινη παρέμβαση, λατρευτικοί χώροι με βωμούς κι άλλα ευρήματα που ο ρέοντας επεξηγηματικός λόγος του καθηγητή φωτίζει πτυχές της ιστορίας της περιοχής, άγνωστες στους περισσότερους εθελοντές περιπατητές που αποφάσισαν να τα ανακαλύψουν μαζί του.
Τα Πετρωτά Ροδόπης με το εξαιρετικό ανάγλυφο αποκαλύπτουν ένα κόσμο άγνωστο, πλην κάποιων εκκλησιαστικών κτισμάτων της μοναδικής μαύρης πεύκης, των περιπατητικών διαδρομών που προτείνονται, αλλά στα ενδότερα του χώρου οι αποκαλύψεις μαρτυριών της προϊστορικής Θράκης γίνονται γνωστές και καθηλώνουν. Είναι η άγνωστη Ελλάδα…
Καθηλωτική η ξενάγηση
Οι Βούλγαροι επισκέπτες από την περιοχή του Κίρκοβο και του ευρύτερου χώρου του Περπερικού δεν σταματούν να φωτογραφίζουν τα ογκώδη μνημεία, γλυπτά της φύσης που είχαν λειτουργικό χαρακτήρα, σχολιάζουν ταυτόσημα γεωλογικά φαινόμενα της ευρύτερης Θράκης. Το “ηλιακό ρολόι” με το κυκλικό πετρώδες περίγραμμα σε ευθεία με ένα χαρακτηριστικό βράχο σηματοδοτεί την Ανατολή, τη Δύση, τη μέρα και τη νύκτα, τις θυσίες σε κοιλότητες, τις προσφορές, τους πέτρινους λαξευμένους βωμούς.
Καθηλωτική η ξενάγηση και η προσέγγιση, η γνώση, οι επεξηγήσεις, η πεζοπορία σε χωμάτινα μονοπάτια, το σκαρφάλωμα σε δύσβατα σημεία, αλλά η υπέρτατη ανταμοιβή όταν βλέπεις το τοπίο, τα συμπλέγματα των βράχων με το δικό τους λειτουργικό χαρακτήρα. Όλα αυτά με την παλέτα των χρωμάτων του φθινοπώρου που τα κάνουν πιο εντυπωσιακά. Η καλύτερη εποχή τώρα και την Άνοιξη θα πουν οι γνωρίζοντες. Απλά δεν θα πρέπει να το αποφασίσουν κάποιοι μόνοι τους γιατί είναι σίγουρο ότι θα χαθούν…
Ανεξάρτητα από την αρχαιολογική επισήμανση των σημείων – κάτι που θα αργήσει να γίνει – και μόνο ο οδικός προσδιορισμός των σημείων αυτών επιβάλλεται να γίνει, κάνοντας τον επισκέπτη της περιοχής που ενδιαφέρεται να γίνει τελικά κοινωνός των μεγαλιθικών μαρτυριών της.