ΓΝΩΜΗ

Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα τα λύσουν οι ξένοι

Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα τα λύσουν οι ξένοι, Βασίλης Μαστρογιάννης

Από απελευθερώσεως αναμένουμε βοήθεια από το εξωτερικό για να σταθούμε στα πόδια μας, λόγω κυρίως των εμφυλίων, των προσωπικών φιλοδοξιών και των συμφερόντων. Υπήρξαν φορές που αυτή η βοήθεια, έστω και με δυσβάσταχτους όρους, την προσέφεραν οι ξένοι, αλλά μακροπρόθεσμα δεν έδωσε λύσεις.

Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι τα προβλήματά μας πρέπει να τα λύσουμε μόνοι μας, γιατί είναι ενδογενή στη βάση τους, και ότι δεν θα τα λύσουν οι ξένοι, δεν μπορούμε δυστυχώς να προχωρήσουμε παραπέρα.

Προφανώς τα θέματα επιδεινώνονται από τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην διεθνή πολιτική σκηνή και τα συμφέροντα των ισχυρών κρατών, όμως όσο η χώρα μας δεν έχει σαφή εθνικό προσανατολισμό, καθαρές θέσεις που να στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και προπάντων ολιστική μακροπρόθεσμη στρατηγική, η δύναμή της και η διαπραγματευτική της θέση συνεχώς θα υποχωρεί.

Πολλά ακούγονται για νέες υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, όπως το Αιγαίο, το Κυπριακό, η Ανατολική Μεσόγειος, οι επανορθώσεις (που μας τις θύμισε ο Γερμανός Πρόεδρος) κ.α. Κανείς δεν είναι σε θέση όμως να γνωρίζει με λεπτομέρειες προς τα που κατευθύνεται η εξωτερική μας πολιτική, αν και όλοι το υποψιαζόμαστε.

Σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο με δύο πολέμους που μας επηρεάζουν άμεσα και το θολό μέλλον της πολιτικής από τον “διεθνή παράγοντα”, χρήσιμο είναι η Κυβέρνηση να κοινοποιήσει τις θέσεις της και τις ενέργειές της. Αν κρίνει ότι αυτή η δημοσιοποίηση δεν θα είναι προς όφελος της πατρίδας, να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και να ενημερώσει συνολικά το πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του λαού.

Οι αμερικανικές εκλογές

Κατά συνέπεια πρέπει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, να δηλώσει:

  • Αν έχουν αλλάξει οι πάγιες και διαχρονικές θέσεις της Ελλάδας σχετικά με τις διαφορές μας με την Τουρκία.
  • Αν έχει αλλάξει η πάγια και διαχρονική θέση της Ελλάδας “ότι η μόνη διαφορά που έχουμε με τη γείτονα, είναι η υφαλοκρηπίδα και ο μόνος δρόμος είναι η Χάγη με συνυποσχετικό” ως προβλέπεται στο διεθνές δίκαιο.
  • Αν απεμπολούμε το δικαίωμα της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο, το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι είναι μείζονος σημασίας και δύσκολο θέμα, αλλά και πέραν αυτού αν έχουμε δεσμεύσεις για την επέκταση προς τον Νότο, αλλά και ανατολικά προς τη Μεσόγειο.
  • Αν έχουμε αποδεχθεί την ήττα μας στο ζήτημα των αποζημιώσεων, των επανορθώσεων αλλά και του κατοχικού δανείου και αν έχουμε προβεί σε οποιονδήποτε συμβιβασμό και με τι αντάλλαγμα.

Αυτά είναι ζητήματα που έπρεπε να τα γνωρίζει ο λαός, έστω δια των εκπροσώπων του, γιατί αυτός θα κληθεί να πληρώσει “το μάρμαρο”, είτε σε περίπτωση συρράξεων, είτε σε περίπτωση υποχωρήσεων στα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα, είτε σε περίπτωση απομείωσης του πλούτου της χώρας που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέες πτωχεύσεις και νέα μνημόνια, λόγω της μη εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων και των περιουσιακών στοιχείων της.

Οι κυβερνήσεις είναι υπόλογες απέναντι στο λαό και δεν αναλαμβάνουν απλά την (κενή περιεχομένου) πολιτική ευθύνη, μετά τις τραγωδίες. Μετά από όλα αυτά τα δεινά που έχει περάσει η χώρα και ο λαός έχω τη γνώμη ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον της, ασκώντας προσωπικές πολιτικές και στρατηγικές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx