ΣΧΟΛΙΟ

Ο Φιντάν εξέθεσε τον Γεραπετρίτη για το Κυπριακό

Ο Φιντάν εξέθεσε τον Γεραπετρίτη για το Κυπριακό, Κώστας Βενιζέλος
EPA/GEORGI LICOVSKI

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας ζουν σε έναν παράλληλο κόσμο. Εάν συζητούν το Κυπριακό δεν μπορεί παρά να διαφωνούν. Και επειδή λέγονται οι θέσεις και δημόσια, τούτο είναι πρόδηλο. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να ήταν και αντιληπτό.

Ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα στάλθηκαν προκαταβολικά μηνύματα. Δόθηκαν δυο παράλληλες συνεντεύξεις και αμφότεροι αναφέρθηκαν και στο Κυπριακό. Και ενώ ήταν προφανές ότι θα εκφράζονταν δυο διαφορετικές θέσεις, ο μεν Γεραπετρίτης παρουσιάσθηκε αισιόδοξος για συμφωνία, ο δε Φιντάν το ξέκοψε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, παραχώρησε συνέντευξη στα αθηναϊκά ΝΕΑ και επανέλαβε εαυτόν στο Κυπριακό ενώ στα ευρωτουρκικά παρουσιάσθηκε να είναι “καλών προθέσεων”. Στο Κυπριακό, αρχικά ξεκαθάρισε πως στην άτυπη πενταμερή που σχεδιάζεται να οργανωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ανταλλαγούν απόψεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Καμία διαπραγμάτευση. Επί της ουσίας, ο Τούρκος αξιωματούχος έριξε αυλαία για τη λύση εκτός κι εάν είναι τουρκικών προδιαγραφών.

Είπε πως «θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σελίδα της ‘’επανένωσης’’ του νησιού της Κύπρου έχει κλείσει». Εξήγησε δε τι εννοεί με το γνωστό ακραίο και αλαζονικό τρόπο. Ανέφερε ότι «πρέπει να βασίσουμε τη λύση στις πραγματικότητες του νησιού. Υπάρχουν δυο ξεχωριστοί λαοί και δυο ξεχωριστά κράτη στο νησί. Μπορούν να ζήσουν δίπλα- δίπλα με συνεργασία ως γείτονες. Το πώς θα πετύχουν τούτο είναι κάτι που θα αποφασίσουν από κοινού οι δυο λαοί».

Δεν μπορούσε να το πει πιο ξεκάθαρα ο Φιντάν. «Τελικά, τα πολιτικά ζητήματα δεν μοιάζουν με τους νόμους της φυσικής. Αν είναι αδύνατο να φτάσουμε σε λύση με έναν τρόπο, ακολουθούμε έναν άλλο. Και ως τουρκική πλευρά αυτό κάνουμε», είπε. Οι πραγματικότητες για την κατοχική πλευρά σημαίνει αποδοχή της διχοτόμησης.

Γεραπετρίτης: Ευσεβείς πόθοι…

Στην αντίπερα όχθη, στη δική του παράλληλη συνέντευξη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στην τουρκική Χουριέτ, παρουσιάσθηκε με μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Ερωτηθείς σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «υπάρχει αξιοσημείωτη βούληση να οδηγηθούν οι [διμερείς] σχέσεις σε διαφορετικό μονοπάτι» και σημείωσε ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έχει ήδη δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για το Κυπριακό.

Η άτυπη συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και των δύο πλευρών στο νησί είναι ένα πρώτο βήμα προς την επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε και επανέλαβε τη θέση για ενιαία Κύπρο. «Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας θεωρώ ότι συμμεριζόμαστε την άποψη ότι κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς διαβουλευτική στάση και παραγωγική σκέψη», πρόσθεσε.

«Εμείς παραμένουμε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα [του ΟΗΕ] για να συμβάλουμε στον διάλογο για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Σε έναν κόσμο γεμάτο διχασμούς, μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρος, πέρα από τη δημιουργία ευημερίας για τους πολίτες της, θα αποτελούσε και ένα ισχυρό οικουμενικό σύμβολο», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Από όσα παράλληλα αναφέρθηκαν εκτεθειμένος είναι ο κ. Γεραπετρίτης. Προσπάθησε να υποβαθμίσει τις θέσεις της κατοχικής πλευράς για την Κύπρο. Αυτό που θα πρέπει, πάντως, έστω και εκ των υστέρων να κάνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, είναι να απαντήσει δημόσια στον Φιντάν για το Κυπριακό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

3 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Είναι ηλίου φα’ι’νότερο ποιος είναι ο βοσκός και ποιος ο αμνός!

Πραγματικα σας βλέπω με αρκετή συμπάθεια. Θα βγει οπως λέτε ο Γεραπ κ θα πει απαραδεκτες οι δηλώσεις Φινταν κ θα γίνει πολιτικός σεισμος, θα βοσκάνε τα κατσίκια ανάποδα κ τα ψάρια θα βγούνε στη στεριά. Δεν έχετε καταννοήσει ότι έχει εγκριθει η διχοτόμηση από την ελληνική πλευρά κ απλά… Διαβάστε περισσότερα »

Γιατί δεν ακολουθεί σήμερα το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο την “αποφασιστικότητα” και τη “γενναιότητα” του διορατικού ‘εθνάρχη”, ο οποίος με ένα νόμο, με ένα άρθρο, πρόκειται για το νόμο 272/1914, ο οποίος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 7/6/1914 (πηγή Δρ Ιωάννης Παπαφλωράτος), επέτυχε να ξεφορτώσει από το “ανεξάρτητο” ελληνικό κράτος τα βαρίδια… Διαβάστε περισσότερα »

3
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx