Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για την αφαίρεση βασικότατων αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ

Τι ζητά ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ από Τσιάρα-Γεραπετρίτη

«Πάρτε πίσω την διάταξη που αφαιρεί αρμοδιότητες από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών», απαίτησε η αντιπολίτευση στη Βουλή, εστιαζόμενη στο άρθρο 32 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το οποίο η κυβέρνηση αφαιρεί από την ΑΔΑΕ την αρμοδιότητα να ελέγχει τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Κατά την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, “για την ενσωμάτωση οδηγίας για τη κυβερνοασφάλεια”, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν το άρθρο 32 του νομοσχεδίου που καταργεί αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ σε ελέγχους παρόχων δημόσιων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως και στην επιβολή προστίμων. Σύμφωνα μάλιστα με την αντιπολίτευση, οι επιμαχες αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ περνούν στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας που αμφισβητείται ο ανεξάρτητος χαρακτήρας της λειτουργίας της, καθώς θα λειτουργεί ως υπουργείο στην ουσία και όχι ως ανεξάρτητη αρχή.

Από την πλευρά της κυβέρνησης προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως το νομοσχέδιο «κάνει πιο ασφαλείς τις τηλεπικοινωνίες». Η βουλευτής Πόπη Τσαπανίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: « Έχοντας βεβαρημένο παρελθόν με το σκάνδαλο των υποκλοπών και ενώ είστε ακόμα υπό έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το predator περνάτε το άρθρο 32 με το οποίο παίρνετε την αρμοδιότητα για την ασφάλεια δικτύων και τις δίνετε εθνική αρχή κυβερνοασφάλειας. Αν κάποιος θέλει να μάθει αν παρακολουθείται το τηλέφωνο του θα πρέπει να απευθυνθεί όχι στην ΑΔΑΕ αλλά σε αρχή που φτιάχνεται τώρα και εποπτεύεται από σας, από το Μαξίμου. Με τέτοιο παρελθόν κάνοντας την κίνηση αυτή τώρα από το παράθυρο, αναρωτιέμαι τι θέλετε να μας πείτε. Αποφασίσατε να απογυμνώσετε πλήρως την αρχή του κ. Ράμμου; Γιατί ταράζετε τον ρόλο της ΑΔΑΕ που περιλαμβάνει και το ζήτημα του απορρήτου; Πάρτε πίσω τώρα αυτές τις ύποπτες διατάξεις που μπήκαν από το παράθυρο».

Ο Απόστολος Πάνος από το ΠΑΣΟΚ ειπε: «Το επιμαχο άρθρο που μετακινεί αρμοδιότητες σε μια εθνική αρχή, διαμορφώνετε την πολιτική διάθεση του κόμματος ως προς το νομοσχέδιο. Είναι σημαντικό πολιτικό ζήτημα που μας προβληματίζει». Ο Μανώλης Συντυχάκης του ΚΚΕ ειπε μεταξύ άλλων ότι «αυτή η νέα αρχή με τη δομή και τις αρμοδιότητες που της δίνει η κυβέρνηση, αποτελεί αποτελεί άλλο ένα βήμα στην ενίσχυση της επιτελικότητας του εχθρικού επιτελικού αστικού κράτους». Ο Νάσος Ηλιόπουλος της Νέας Αριστεράς διάβασε την αντίδραση της ΑΔΑΕ στη δημόσια διαβούλευση: «Οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού αρμοδιοτήτων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» και προσέθεσε ότι «όταν λέει η ΑΔΑΕ ότι ‘δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό’, τότε έχουμε ένα κεντρικό ζήτημα. Συζητάμε σε μία χώρα όπου διαπιστώθηκε ότι είχαμε 27 κοινούς στόχους σε ΕΥΠ και Predator. Όλα έγιναν από κοινό κέντρο με ευθύνη του Κυριάκου Μητοστάκη που έδιωξε τον Δημητριάδη θεωρώντας ότι έκλεισε η υπόθεση, αλλά δεν έκλεισε. Η διάταξη έρχεται με σχεδιασμό Μαξίμου».

Απαντώντας, ο κ. Παπαστεργίου, δήλωσε αρχικά πως το νομοσχέδιο δεν αφορά στον απόρρητο χαρακτήρα των επικοινωνιών αλλά στην κυβερνοασφάλεια και στην προστασία στο διαδίκτυο, χωρίς όμως να απαντά σε τι επηρεάζεται η κυβερνοασφάλεια όταν η ΑΔΑΕ χάνει το δικαίωμα να ελέγχει τους παρόχους για το απόρρητο των επικοινωνιών. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα σε σχέση με την ύπαρξη και λειτουργία της ΑΔΑΕ», υποστήριξε, θεωρώντας ότι αρκεί η πρόβλεψη «η ΑΔΑΕ να μπορεί να αναγκάζει τους παρόχους να λαμβάνουν ενισχυμένα μέτρα κυβερνοασφάλειας» και επέμεινε ότι δεν αφαιρούνται αρμοδιότητες από την ανεξάρτητη αρχή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx