ΓΝΩΜΗ

Τα “ήρεμα νερά” του Αιγαίου φέρνουν τρικυμία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τα "ήρεμα νερά" του Αιγαίου φέρνουν τρικυμία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, Χριστοφόρος Τριπουλάς
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Τα λεγόμενα “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο δημιουργούν ισχυρή τρικυμία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία δέχεται δυνατό κλονισμό μετά την διαγραφή του κ. Αντώνη Σαμαρά και την παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ κ. Ρούσου Κούνδουρου. Αμφότερες οι εξελίξεις σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική που χαράσσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης στις μυστικές συνομιλίες με τους Τούρκους ομολόγους των.

Ο σάλος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ξέσπασε με την ανακοίνωση της παραίτησης του υπ᾿ αριθμόν 3 στο υπουργείο Εξωτερικών πρέσεβεως Κούνδουρου, ο οποίος άφησε αιχμές κατά τους πολιτικούς του προϊσταμένους κ. Γεραπετρίτη και την αναπληρώτρια υπουργό κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, μετά την παράλειψή του από την σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας. Επίσης, σημειώνει ότι οι απόψεις του δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει απόκλιση εκ μέρους της Αθήνας από τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Παράλληλα, μέσω συνέντευξής του στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Σαμαράς άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ζητώντας την παραίτηση του κ. Γεραπετρίτη για την προβληματική δήλωσή του τον περασμένο Οκτώβριο «αν είναι να έχουμε ήρεμη γειτονιά, ας με πουν μειοδότη» και προτείνοντας, παράλληλα, τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου υπήρξε άμεση. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, με έναν Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία να διαγράφει τον κ. Σαμαρά. Μένει τώρα να φανεί εάν η εν λόγω διαγραφή θα οδηγήσει και σε πτώση της κυβέρνησης, όπως πριν από 31 χρόνια…

Η διαγραφή Σαμαρά φέρνει αναταράξεις

Εκ πρώτη όψεως, η άνετη κυβερνητική πλειοψηφία και η κρίση που διέρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δημιουργούν κάποιον άμεσο λόγο ανησυχίας. Όμως, είναι κοινό μυστικό ότι η εσωτερική αντιπολίτευση που υπάρχει μέσα στο κυβερνών κόμμα αρχίζει και φουντώνει, ενώ εδώ και αρκετούς μήνες οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς έχουν σφυρηλατήσει μια άτυπη συμμαχία και πλαγιοκοπούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εκτός αυτού, ο κ. Σαμαράς διαθέτει υπολογίσιμη ομάδα βουλευτών εντός της ΝΔ που πρόσκεινται σε αυτόν και είναι αρκετοί να ρίξουν την κυβέρνηση όποια στιγμή θελήσουν.

Ενδιαφέρον αποκτά η επικείμενη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό καθώς το πρόσωπο στο οποίο θα καταλήξει ο πρωθυπουργός για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως φαίνεται, η προεκλογική περίοδος θα αρχίσει νωρίτερα του αναμενόμενου, με τις πρώτες φήμες να ακούγονται ότι ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να ιδρύσει κόμμα στα δεξιά της ΝΔ ή να συνενώσει το πολιτικό αυτό χώρο, ο οποίος κυμαίνεται γύρω στα 20%. Δεδομένης της ραγδαίας δημοσκοπικής πτώσης της ΝΔ σε επίπεδα που αποκλείουν την αυτοδυναμία, όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί κυβερνητικό εταίρο μετά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν αυτή έλθει. Οι κακές σχέσεις Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη δεν δίνουν μεγάλη πιθανότητα για συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πράγμα που θα υποχρέωνε την ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση με κάποιο δεξιό κόμμα, όπου ακόμη και η παραμονή του κ. Μητσοτάκη στον πρωθυπουργικό θώκο θα ετίθετο εν αμφιβόλω.

Εκτός αυτού, οι διεθνείς εξελίξεις λειτουργούν εις βάρος της κυβέρνησης. Η νίκη Τραμπ μοιάζει να έπιασε την κυβέρνηση εξαπίνης, αφού παρόλο που η ΝΔ υποτίθεται ότι είναι “αδελφό κόμμα” με το Ρεπουμπλικανικό, μοιάζει να είχε ποντάρει σε μια νίκη Χάρις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρξε σημαιοφόρος των πολιτικών Μπάιντεν τόσο στην πράσινη ανάπτυξη, όσο και στο Ουκρανικό, ενώ η ιδεολογική του στροφή σε θέσεις που στηρίζουν οι Δημοκρατικοί (γάμος ομοφυλοφίλων, μεταναστευτικό) επέφερε μια μετάλλαξη της ΝΔ που την έχει αποξενώσει από πολλούς παραδοσιακούς της ψηφοφόρους.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Πομπέο υπήρξε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να εξισορροπήσει η κυβέρνηση την στάση της, αλλά έλα που ο κ. Πομπέο δεν συμπεριλήφθηκε τελικά στην νέα κυβέρνηση Τραμπ και ο πρωθυπουργός προσπαθεί τώρα, τελευταίος και καταϊδρωμένος, να “φτιάξει κατάσταση” με την νέα αμερικανική κυβέρνηση. Εξ ου και οι δηλώσεις του καταδικάζοντας τον “γουοκισμό”, τον οποίο μέχρι πρόσφατα είχε εν μέρει ενστερνιστεί κατά την θητεία του, προς μεγάλη απογοήτευση των ψηφοφόρων που τον στήριξαν.

Επισφαλής η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν τις προθέσεις Σαμαρά, ο οποίος, για να φτάσει το σημείο να ωθήσει την κατάσταση στα άκρα, σίγουρα επεξεργάστηκε και το ενδεχόμενο μιας διαγραφής. Η αλήθεια είναι ότι παρά την συγκέντρωση υπολογίσιμης μερίδας των ψηφοφόρων, οι δυνάμεις στα δεξιά της όλο και περισσότερο αριστερίζουσας ΝΔ είναι κατακερματισμένες και δεν διαθέτουν κάποια ισχυρή προσωπικότητα που να ενώσει και ηγηθεί του χώρου.

Χαρακτηριστικά, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα της κας Αφροδίτης Λατινοπούλου, που δεν βρίσκεται καν εντός της παρούσας Βουλής, να έρχεται πρώτο μεταξύ των κομμάτων αυτών. Επίσης, κατά θετική γι’ αυτήν συγκυρία, απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με τον προταθέντα υπουργό δικαιοσύνης στην νέα κυβέρνηση Τραμπ και τον αρχηγό του εκεί εβραϊκού λόμπι να μοιράζονται στο “Χ” βίντεο με την καλλιπάρειο Ελληνίδα πολιτικό να πανηγυρίζει την νίκη Τραμπ χορεύοντας το τραγούδι “YMCA”, με το οποίο έκλεινε πάντα ο κ. Τραμπ τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του.

Υπάρχει και το ξαφνικό ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ, το οποίο ενδέχεται να φέρει νέες εκπλήξεις και ανατροπές στο πολιτικό παρασκήνιο. Ενώ τω μεταξύ, η αντιπολίτευση, σε συνεργασία με την εσωτερική αντιπολίτευση στην ΝΔ, δεν θα αφήσει την ευκαιρία της παραίτησης του κ. Κούνδουρου αναξιοποίητη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο προβληματισμός που υπήρχε για την μυστική διπλωματία που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την Τουρκία αυξάνεται όλο και περισσότερο, με άγνωστες για την κυβέρνηση συνέπειες.

Ας μην ξεχάσουμε ότι υπάρχουν και φιλόδοξοι δελφίνοι που προετοιμάζονται για την διάδοχη κατάσταση, όποτε και αν αυτή έρθει. Πρώτος απ’ όλους είναι ο κ. Νίκος Δένδιας. Για πόσο ακόμη, άραγε, θα δεχθεί την περίεργη εξωτερική πολιτική του κ. Γεραπετρίτη;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx