Η Άγκυρα διαψεύδει πως τα γραφεία της Χαμάς μεταφέρθηκαν στην Τουρκία

Ποιοι είναι οι στόχοι της ισραηλινής εισβολής στο Λίβανο;

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε δύο ισχυρισμούς την ίδια μέρα, σε διάστημα δύο ωρών, που αφορούσαν αφενός, την υποτιθέμενη μεταφορά του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το Κατάρ στην Τουρκία και, αφετέρου, την πρόθεση του προέδρου Ερντογάν να προτείνει την «παγιοποίηση» της αίτησης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Οι δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αφορούσαν:

1. Τη Χαμάς: Αρχικά, πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών διέψευσαν ισραηλινά δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι η Τουρκία έδωσε άδεια για τη μεταφορά του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το Κατάρ. Όπως σημείωσαν: «Μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς επισκέπτονται περιοδικά την Τουρκία, αλλά οι ισχυρισμοί ότι το γραφείο μεταφέρθηκε εδώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Επίσης, υπενθύμισαν τη σχετική ανακοίνωση της Χαμάς στον λογαριασμό της στο Telegram, όπου χαρακτήρισε «ψευδή» τα εν λόγω δημοσιεύματα σε ισραηλινά μέσα.

2. Την Ουκρανία: Λίγες ώρες αργότερα, το Υπουργείο διέψευσε ισχυρισμό του Bloomberg που ανέφερε ότι ο Ερντογάν, στη σύνοδο της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, θα πρότεινε την αναστολή της αίτησης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για δέκα χρόνια και την παγιοποίηση της γραμμής του ρωσικού μετώπου. Πηγές τόνισαν ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη «διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».

Το παρασκήνιο των διαψεύσεων

Οι δύο αυτοί ισχυρισμοί, που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα σύνορα της Τουρκίας, φαίνεται να αντικατοπτρίζουν την αναταραχή στις διεθνείς σχέσεις, εν μέσω επανόδου του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Σχετικά με τη Χαμάς: Το ζήτημα απασχολούσε την επικαιρότητα επί μέρες, καθώς το Κατάρ είχε ήδη διαψεύσει πληροφορίες ότι ζήτησε από τη Χαμάς να αποχωρήσει. Ωστόσο, ισραηλινές πηγές φαίνεται να διακινούσαν το αφήγημα για να συνδέσουν την Τουρκία με τη Χαμάς στη διεθνή σκηνή.

Σχετικά με την Ουκρανία: Ο ισχυρισμός κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα που ο Τζο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους και drones εντός ρωσικού εδάφους, ασκώντας πιέσεις στον Ντόναλντ Τραμπ.

Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι, παρά τη στήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία – ως μέλος του ΝΑΤΟ, η πολιτική διατήρησης ισορροπιών με τη Ρωσία προκαλεί δυσαρέσκεια σε ορισμένες δυτικές χώρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx