Πούτιν: Ο πόλεμος γίνεται παγκόσμιος – Διαψεύδουν οι Ρώσοι ότι ενημέρωσαν τις ΗΠΑ για το πλήγμα
21/11/2024Σε διάγγελμα προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος μετά την εκτόξευση πυραύλου στην Ουκρανία και με τις σχέσεις με τη Δύση να βρίσκονται σε ιστορικό ναδίρ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκε ότι χτύπησε την Ουκρανία με πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε διάγγελμα του ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς σε μια ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση. Προειδοποίησε τη Δύση ότι η Μόσχα μπορεί να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις οποιασδήποτε χώρας τα όπλα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Ρωσίας.
Ο Πούτιν τόνισε ότι η Δύση κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ότι ο πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο πόλεμο. Έτσι, η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει δοκιμές μάχης του υπερηχητικού συστήματος πυραύλων «Oreshnik» ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες των χωρών του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Σε απάντηση στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, στις 21 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν συνδυασμένο πλήγμα σε μία από τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν.
«Σε συνθήκες μάχης, ένα από τα νεότερα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς δοκιμάστηκε, μεταξύ άλλων. Σε αυτή την περίπτωση, με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο χωρίς πυρηνικά.”
Διαψεύδει η Μόσχα
Το Κρεμλίνο διέψευσε την πληροφορία ότι πριν χτυπήσει με βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς το Ντνίπρο της Ουκρανίας, είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ. «Η Ρωσία δεν έστειλε εκ των προτέρων ειδοποιήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε άλλες χώρες, σχετικά με τη χρήση του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik σε μια ουκρανική στρατιωτική-βιομηχανική εγκατάσταση, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες υποχρεώσεις» δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Όχι, δεν υπήρξαν ειδοποιήσεις, γιατί η Ρωσία δεν έχει τέτοια υποχρέωση όσον αφορά τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιηθεί από τη Ρωσία, λίγο πριν από το πλήγμα με πειραματικό, βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς στο Ντνίπρο της Ουκρανίας, μέσω διαύλων για τον περιορισμό του πυρηνικού κινδύνου, είχε αναφέρει προηγουμένως ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες ενημέρωσαν επ΄αυτού την Ουκρανία και τους στενούς συμμάχους τους, «ώστε να βοηθήσουν τις χώρες αυτές να προετοιμαστούν για την πιθανή χρήση του πειραματικού πυραύλου».Ο αξιωματούχος είπε στον δημοσιογράφο του Reuters ότι «η Μόσχα κατά πάσα πιθανότατα διαθέτει μόνο λίγους τέτοιους πυραύλους». Η Μόσχα δεν έχει ανακοινώσει τίποτα επ΄αυτού. Πιθανόν το κλείσιμο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο καθώς και άλλων πέντε κρατών για τουλαχιστον μία ημέρα, να οφειλόταν στην πληροφόρηση ότι θα εκτοξευόταν πύραυλος.
Σκληρή δήλωση Ζελένσκι
Η πυραυλική επίθεση κατά της Ουκρανίας «είναι μια σοβαρή κλιμάκωση της κλίμακας και της βιαιότητας» του πολέμου κατά της Ουκρανίας, τονίζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι που προσθέτει ότι ο Ρώσος πρόεδρος περιφρονεί όσους θέλουν πραγματικά την ειρήνη.
Ο Ζελένσκι είπε ότι ο Πούτιν «αγνοεί τους πάντες» που προέτρεψαν κατά της περαιτέρω επέκτασης του πολέμου και πρόσθεσε ότι «ξεκίνησε μόνος του αυτόν τον πόλεμο – έναν εντελώς απρόκλητο πόλεμο – και κάνει τα πάντα για να τον παρατείνει, τώρα για πάνω από χίλιες ημέρες». «Όχι μόνο παρατείνει τον πόλεμο αλλά φτύνει στο πρόσωπο όσους πραγματικά θέλουν να αποκατασταθεί η ειρήνη», γράφει μεταξύ άλλων ο Ουκρανός πρόεδρος.
Πολεμικές απειλές Μόσχας-Λονδίνου
Η Βρετανία εμπλέκεται πλέον άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρέσβης στην Βρετανία, μετά από αναφορές ότι βρετανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς χρησιμοποιήθηκαν από τον ουκρανικό στρατό για να πλήξουν στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας. «Η Βρετανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμπλέκονται πλέον άμεσα σε αυτόν τον πόλεμο, γιατί αυτή η εκτόξευση δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς προσωπικό του ΝΑΤΟ, αλλά και βρετανικό προσωπικό», δήλωσε ο Αντρέι Κελίν στο Sky News.
Ο Υποστράτηγος Rob Magowan, Αναπληρωτής Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Άμυνας των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησε μετέπειτα σε μία εντυπωσιακή δήλωση: Ο ανώτατος αξιωματικός είπε ότι οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες ακόμα και «απόψε» να πολεμήσουν τους Ρώσους, σε περίπτωση που η Μόσχα εισβάλλει σε συμμαχικό κράτος της ανατολικής Ευρώπης.
Ειδικότερα, ο Βρετανός Υποστράτηγος συμμετείχε σε συνεδρίαση της επιτροπής άμυνας της βρετανικής βουλής των Κοινοτήτων και απαντούσε σε ερωτήσεις βουλευτών, σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. «Αν ζητηθεί από τον βρετανικό στρατό να πολεμήσει απόψε, θα πολεμήσει απόψε. Εάν οι Ρώσοι εισέβαλαν στην ανατολική Ευρώπη απόψε, τότε θα είμαστε εκεί να τους αντιμετωπίσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσες βρετανικές ταξιαρχίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης από την Ρωσία.
Η Λιθουανία, η Εσθονία, η Πολωνία αλλά και βορειότερα η Φινλανδία, είναι τρία μέλη του ΝΑΤΟ που παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί ότι οι δηλώσεις του Βρετανού Υποστράτηγου έρχονται σε αντίθεση με όσα είπε πρόσφατα ο πολιτικός του προϊστάμενος, όπως αναφέρει και το “Politico”. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζιν Χίλι, αποκάλυψε χθες (20.11.2024) ότι οι βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις «βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση» από ότι περίμενε, όταν ανέλαβε την θέση, ενώ μάλιστα αποφασίστηκε η απόσυρση πέντε πολεμικών πλοίων, 12 ελικοπτέρων και αρκετών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να εξοικονομηθούν πόροι.
Το πλήγμα στην Ουκρανία
Προηγουμένως, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στην Ουκρανία. Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να δώσει στοιχεία αλλά και Ζαχάροβα φέρεται να βρέθηκε σε αμηχανία, καθώς εμφανίστηκε να “παίρνει γραμμή” on air να μην αναφερθεί στο θέμα.
Η πολεμική αεροπορία του Κιέβου ανέφερε νωρίτερα ότι η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο κατά την διάρκεια επίθεσής της στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στον πόλεμο ένα όπλο που είναι σχεδιασμένο να πραγματοποιεί πυρηνικά πλήγματα σε μεγάλες αποστάσεις. Ο πρόεδρος τους Ουκρανίας επιμένει οτι πρόκειται για διηπειρωτικό και έκανε ανάρτηση όπου αναφέρει «ο τρελος γείτονας κάνει την Ουκρανία πεδίο δοκιμών». Το πράγμα περιπλέκει ένα περίεργο τηλεφώνημα στην Ζαχάροβα, όπως θα δούμε πιο κάτω.
Αρχικά, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ διαβίβασε την ερώτηση στο Υπουργείο Άμυνας σχετικά με την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία. «Όχι, δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό, συνιστώ να επικοινωνήσετε με τον στρατό. Τώρα δεν έχω τίποτα να πω για αυτό το θέμα», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Κρεμλίνο θα μπορούσε να επιβεβαιώσει πληροφορίες σχετικά με την εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου.
Τηλεφώνημα θρίλερ στην Ζαχάροβα
Σύμφωνα με δυτικά μέσα η Μαρία Ζαχάροβα επίσης απέφυγε το θέμα. Δίνοντας σήμερα την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του ΥΠΕΞ φέρεται να έλαβε τελευταία στιγμή ένα τηλεφώνημα να μην αναφερθεί στο θέμα του πυραύλου. Αν και δεν ακούγονται όλα όσα λέει η ανδρική φωνή, (μπορείτε να δείτε και να ακούσετε το βίντεο στο Twitter) ακούγονται αρκετές λέξεις αφού η Ζαχάροβα το κρατάει κοντά στα μικρόφωνα και το Reuters αναφέρει ότι της είπαν: «Σχετικά με το χτύπημα βαλλιστικού πυραύλου στο Yuzhmash (εταιρεία πυραύλων Pivdenmash) για το οποίο μιλούν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, δεν σχολιάζουμε καθόλου».
Η Ζαχάροβα να απαντά «ναι, ευχαριστώ» και να κλείνει το τηλέφωνο. Η ίδια είπε ότι κατά την προετοιμασία της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ζήτησε όπως πάντα από ειδικούς διευκρινίσεις για ορισμένα θέματα: «Η απάντηση ήρθε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης – το υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολιάζει. Επομένως, δεν υπάρχει κάποια ίντριγκα».