Συνάντηση Υπουργών Ναυτιλίας Ελλάδας και Τουρκίας – Η πρώτη από το 2017
22/11/2024Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό μεταφορών, Abdulkadir Uraloğlu.
Ο κύριος Στυλιανίδης, σε επίσημη εκδήλωση με τον Τούρκο ομόλογό του, εκφώνησε την ακόλουθη ομιλία:
«Ο ναυτιλιακός τομέας αποτελεί αναπόσπαστο και ζωτικής σημασίας πυλώνα της ‘θετικής ατζέντας’ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»
Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη προς τον Υπουργό Μεταφορών, κ. Abdulkadir Uraloğlu, για την τιμητική πρόσκληση να επισκεφθώ την Κωνσταντινούπολη. Η υποδοχή και η φιλοξενία που μας επιφυλάξατε, τόσο εσείς προσωπικά όσο και η ομάδα σας, ήταν εξαιρετικά θερμή, και σας ευχαριστούμε βαθύτατα γι’ αυτό.
Η σημερινή μας συνάντηση αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή, καθώς σηματοδοτεί την πρώτη του είδους της μεταξύ μας. Είναι πεποίθησή μου πως αυτή η συνάντηση αντανακλά μια ποιοτική αναβάθμιση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας στον καίριο τομέα της ναυτιλίας.
Οι δύο χώρες μας δεν είναι μόνο γείτονες, αλλά και διαχρονικοί εταίροι, ιδίως στον ναυτιλιακό τομέα, όπου μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα και προκλήσεις. Εντός του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), έχουμε οικοδομήσει μία στενή και παραγωγική συνεργασία, στηρίζοντας αμοιβαία ο ένας τον άλλον σε κρίσιμες περιστάσεις.
Σήμερα, ανανεώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία θεωρώ ότι αποτελεί ένα υποδειγματικό μοντέλο διμερούς συνεργασίας εντός ενός διεθνούς πλαισίου. Παράλληλα, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Uraloğlu για σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που αφορούν την απο-ανθρακοποίηση στον ναυτιλιακό τομέα.
Επιπλέον, επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας στην εφαρμογή διεθνών κανόνων και υποχρεώσεων που αφορούν: Την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Την προστασία των θαλάσσιων διαδρομών εμπορίου. Την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Τη διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Αυτές οι προτεραιότητες αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε μια εποχή γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, εστιάσαμε στα αποτελέσματα της Έκτης Κοινής Ναυτιλιακής Επιτροπής Ελλάδας και Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε χθες. Τα αποτελέσματα αυτής της Επιτροπής συνιστούν έναν οδικό χάρτη για τη συνεργασία μας, καλύπτοντας τομείς όπως:
1. Οι θαλάσσιες συνδέσεις για τη μεταφορά αγαθών και επιβατών.
2. Το πρόγραμμα παροχής βραχυπρόθεσμων θεωρήσεων Τούρκων πολιτών για επισκέψεις στα ελληνικά νησιά, το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία με 100.000 θεωρήσεις κατά την πιλοτική του φάση.
3. Ο ναυτιλιακός τουρισμός, ο οποίος γνωρίζει εντυπωσιακή ανάπτυξη, ενισχύοντας σημαντικά τις παράκτιες κοινότητες των δύο χωρών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ναυτιλιακός τομέας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Κλείνοντας, με μεγάλη χαρά προσκάλεσα τον κ. Uraloğlu και την ομάδα του να επισκεφθούν την Αθήνα στο εγγύς μέλλον. Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη αυτή θα προσφέρει την ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας, υπό τη σκιά της Ακρόπολης.
Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ φίλε, σας ευχαριστώ και πάλι για τη θερμή σας φιλοξενία και προσβλέπω στην επόμενη μας συνάντηση στην Αθήνα.
Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού
Πραγματοποιήσαμε πολύ χρήσιμες συζητήσεις σχετικά με τη ναυτιλία, επικεντρωμένοι στη δικαιοσύνη και τον ανταγωνισμό, και συμφωνήσαμε στην ανάγκη για ανάπτυξη και διάδοση του ιδιωτικού τομέα.
Στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) έχουμε ήδη μια εξαιρετική συνεργασία, την οποία συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω. Επιπλέον, συζητήσαμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε στους τομείς της απανθρακοποίησης και της πράσινης ενέργειας.
Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για τις επιπτώσεις των παγκόσμιων γεγονότων και πολέμων στον ναυτιλιακό τομέα, ιδιαίτερα των συνεχιζόμενων πολέμων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη. Αυτές τις επιπτώσεις τις αξιολογήσαμε από κοινού.
Οι συνομιλητές μας εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσουμε αυτή τη συνάντηση στην Ελλάδα χωρίς μεγάλη καθυστέρηση, και εμείς, με τη σειρά μας, σχεδιάζουμε να επισκεφθούμε την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.
Με αυτή την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω ξανά για την επίσκεψη στη χώρα μας.