ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φιντάν: Προτιμούμε λύση-πακέτο με την Ελλάδα – Δεν φιλοξενούμε την ηγεσία της Χαμάς

Φιντάν: Προτιμούμε λύση-πακέτο με την Ελλάδα – Δεν φιλοξενούμε την ηγεσία της Χαμάς

«Εμείς (οι Τούρκοι) προτιμούμε συζήτηση πακέτο με την Ελλάδα για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όμως στην Ελλάδα κομματικοποιείται το ζήτημα και ένα εθνικό θέμα γίνεται πολιτικό», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

Η έμφαση στη συζήτηση «πακέτο» με την Ελλάδα για «όλα τα ζητήματα», που -κατά την Άγκυρα- απασχολούν τις δύο χώρες και μέσω μίας μυστικής διπλωματίας, όπως αναφέρει, φανερώνουν ότι η στρατηγική της Άγκυρας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα παραμένει σταθερή. Όσον αφορά στο Κυπριακό, η εμμονή στη «ντε φάκτο πραγματικότητα» στο νησί φανερώνει ότι η Άγκυρα συνεχίζει να θεωρεί τη διχοτόμηση ως βασική στρατηγική, χωρίς ωστόσο να αποκλείει εναλλακτικές «καλοπροαίρετες» λύσεις, που θα κινούνται -και πάλι- στην ίδια «εν τοις πράγμασι πραγματικότητα στο νησί», επεσήμανε ο Φιντάν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είπε τα εξής: «Εμείς προτιμούμε να εξετάζουμε ως πακέτο όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων στο Αιγαίο, των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και των ζητημάτων που αφορούν στην τουρκική μειονότητα. Εμείς (σ.σ. η Τουρκία) προτιμούμε να τα εξετάζουμε όλα μαζί και, εάν είναι δυνατόν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν βρίσκουμε σωστό να υπερπολιτικοποιούμε τα ζητήματα. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, ειδικά στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας, τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία μπορεί να πολιτικοποιηθούν σε υπερβολικό βαθμό. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια θετική ατζέντα, με μια προσέγγιση win-win.

»Χωρίς να θίγουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, στοχεύουμε να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα διά της επισήμου οδού και να εξαλείψουμε τις αβεβαιότητες. Το Αιγαίο Πέλαγος, που είναι ένας επίγειος παράδεισος, πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή οικονομικής ευημερίας για τις χώρες μας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μπορεί να γίνει αυτό; Μπορεί. Όταν υπάρξει η απαραίτητη ωριμότητα και από τις δύο πλευρές, πιστεύω ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί καταλήγοντας σε λύσεις. Οι αναζητήσεις και οι συζητήσεις μας με τους Έλληνες συνομιλητές μας είναι ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή, σχεδιάζεται η σύγκληση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου μεταξύ των χωρών μας στο πλαίσιο επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο».

Στο ερώτημα αν ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο και ότι η παρούσα κυβέρνηση μπλοκάρει το δρόμο της Τουρκίας στο θέμα αυτό, απάντησε: «Ασφαλώς, δεν συμφωνούμε με αυτόν τον ισχυρισμό. Σε τέτοια ζητήματα τίθεται σε εφαρμογή η τέχνη που λέγεται διπλωματία και στρατηγική. Συνεχίζοντας να διαφυλάσσεις τα συμφέροντά σου σε ένα μέρος, δεν πρέπει να επιδεινώνεις τις σχέσεις σου σε άλλα μέρη, αντίθετα, πρέπει να τις βελτιώνεις. Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος, θα πρέπει να αναπτύξει κανείς τις σωστές κινήσεις και διαμορφώσεις θέσεων.

»Το ιστορικό λάθος που διέπραξε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κυπριακό ήταν να εντάξει την Κύπρο στην κακή κατάσταση στην οποία βρισκόταν (‘‘με αυτό το χάλι που είχε’’ είπε). Αυτό ωθεί ορισμένα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνουν συγκεκριμένες θέσεις. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα στο νησί. Η Τουρκία έχει ένα παρελθόν εκεί, υπάρχουν οι σφαγές που βιώθηκαν εκεί. Στη συνέχεια, υπάρχει η Ειρηνευτική Επιχείρηση (σ.σ. εννοεί την εισβολή στην Κύπρο). Μετά υπάρχει η θετική προσέγγιση της Τουρκίας στις προτάσεις που φέρνει η διεθνής κοινότητα. Υπάρχει το δημοψήφισμα του λαού στο νησί… Εμείς, λόγω αυτών των δεδομένων, δεν συνεχίζουμε το θέμα της λύσης με την ΕΕ, αλλά με τα Ηνωμένα Έθνη. Όσο δεν υπάρχει υψηλή ένταση σε αυτό το θέμα, όσο υπάρχουν καλοπροαίρετες διεργασίες, θεωρώ ότι η ΕΕ δεν θα θελήσει να εισέλθει σε μια περιοχή σοβαρής κρίσης, επιβαρύνοντας τα υπάρχοντα προβλήματα.

»Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς εδώ είναι να δείξουμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε καλοπροαίρετες λύσεις. Θέλουμε λύση που να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα, εν τοις πράγμασι πραγματικότητα στο νησί. Δηλαδή, εμείς δεν επιβάλλουμε καμία λύση. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός ότι εμποδίζουμε το δρόμο της Τουρκίας [προς την ΕΕ] είναι τελείως εκτός πραγματικότητας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, προχώρησε σε εκτενή ενημέρωση εκπροσώπων του τουρκικού Τύπου, αγγίζοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της διεθνούς πολιτικής και της τουρκικής εξωτερικής στρατηγικής, μεταξύ των οποίων και η τρέχουσα κλιμάκωση στο ουκρανικό ζήτημα. Ο Φιντάν μεταξύ άλλων για την κλιμάκωση αυτή, είπε: «Υπάρχει πλέον κίνδυνος πυρηνικού πολέμου».

Τί είπε ο Φιντάν για την Χαμάς

Η ηγεσία της Χαμάς δεν μετακόμισε στην Τουρκία διαβεβαίωσε ο Φιντάν. Απαντώντας στα δημοσιεύματα περί μετακόμισης της ηγεσίας της Χαμάς στην Τουρκία μετά την «έξωση» της οργάνωσης από το Κατάρ, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι «ως Τουρκία, διαψεύσαμε αυτές τις φήμες. Το γραφείο του εκπροσώπου του υπουργείου μας ανακοίνωσε ότι το Πολιτικό Γραφείο της Χαμάς δεν μετακόμισε στην Τουρκία. Το Κατάρ διέψευσε επίσης τις φήμες που αναφέρατε. Με άλλα λόγια, το Πολιτικό Γραφείο της Χαμάς δεν έχει έλθει στην Τουρκία».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε σε σχέση με το θέμα αυτό ότι «οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ θέλουν να ασκήσουν λίγη περισσότερη πίεση στη Χαμάς. Πιθανώς ελπίζουν να κερδίσουν κάποια απόσταση με αυτόν τον τρόπο. Προσπαθούν να δουν αν θα προκύψει κατάπαυση του πυρός, ειρηνευτική συμφωνία ή κάτι τέτοιο, ή αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη σχετικά με τους ομήρους». Ωστόσο, όπως υποστήριξε, «φαίνεται ότι οι σημερινοί όροι κατάπαυσης του πυρός δεν είναι οι όροι που αποδέχεται η Χαμάς».

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε, προ ημερών, την Άγκυρα ότι καμιά χώρα δεν πρέπει να δεχτεί τη Χαμάς. «Θα πούμε ξεκάθαρα στην τουρκική κυβέρνηση, όπως έγινε και με άλλες χώρες, ότι δεν είναι πλέον δυνατόν να κάνουμε σαν μα μην συμβαίνει τίποτα με τη Χαμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, τονίζοντας ότι «δεν θεωρούμε ότι τα ηγετικά στελέχη μιας φαύλης τρομοκρατικής οργάνωσης θα πρέπει να ζουν άνετα οπουδήποτε, πολύ περισσότερο σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx