Όλες οι δηλώσεις Γκιουλέρ για τα ελληνοτουρκικά
27/11/2024Αργά χθες το βράδυ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ έκανε αξιολογήσεις σε Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δηλώσεις του εστιάζουν στα ελληνοτουρκικά και εκ των πραγμάτων επηρεάζουν το κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Αναλυτικά είπε τα εξής:
«Στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων της Ελλάδας και της ‘Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου’, υφίσταται μια σειρά διαφωνιών για την θαλάσσια δικαιοδοσία. Η χώρα μας λαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες, τόσο επί του πεδίου όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.
»Με τις συμφωνίες για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράψαμε με την “ΤΔΒΚ” το 2011 και με τη Λιβύη το 2019, καθώς και με την διακήρυξη της υφαλοκρηπίδας μας στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020, δείξαμε με αποφασιστικότητα ότι είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο. Την αποφασιστική αυτή στάση την επιδεικνύουμε και στο πεδίο, εμποδίζοντας μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες που κατευθύνονται προς την υφαλοκρηπίδα μας. Πιο πρόσφατα, τον Ιούλιο, η ερευνητική δραστηριότητα πόντισης καλωδίων του ιταλικού πλοίου İevoli Relume στην υφαλοκρηπίδα μας εμποδίστηκε χάρη στην αποτρεπτική στάση των στοιχείων μας στην περιοχή».
Το πρακτορείο ΑΝΚΑ δημοσιεύει ως δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνα στη σχετική με την Ανατολική Μεσόγειο και το İevoli Relume απάντησή του εκτενέστερο κείμενο, που έχει ως εξής: «Πιο πρόσφατα, τον Ιούλιο, η ερευνητική δραστηριότητα πόντισης καλωδίων του ιταλικού πλοίου İevoli Relume στην υφαλοκρηπίδα μας εμποδίστηκε χάρη στην αποτρεπτική στάση των στοιχείων μας στην περιοχή. Εν τέλει, το ιταλικό πλοίο μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές του μόνον αφού είπε: “Ναι, αποδέχομαι την δική σας περιοχή ευθύνης. Έχω την άδειά σας;”. Με αυτόν τον τρόπο δείξαμε ότι καμία δραστηριότητα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδεια της χώρας μας. Όπως γνωρίζετε, το EastMed είναι ένα έργο που έχει μείνει στα χαρτιά. Γεγονός που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αποδείξεις της αποφασιστικής στάσης της χώρας μας».
Για την κατάσταση στο ΑιγαίοL
Για την κατάσταση στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε: «Το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο Εξωτερικών μας προέβη στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες προς τις Ελληνικές Αρχές σχετικά με ερευνητικές δραστηριότητες που η ελληνική πλευρά προσπάθησε να πραγματοποιήσει χωρίς άδεια στη δυνητική υφαλοκρηπίδα μας στο Αιγαίο, κατά παραβίαση του Πρωτοκόλλου της Βέρνης του 1976 μεταξύ των δύο χωρών και του διεθνούς δικαίου. Δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις από τα στελέχη της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων και της Διοίκησης Λιμενικού Σώματος στο πεδίο».
Ο Γκιουλέρ τόνισε επίσης ότι παρακολουθείται από κοντά κάθε είδους εξέλιξη στην περιοχή μας, όσον αφορά τόσο την εθνική άμυνα όσο και την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη, και δήλωσε τα εξής: «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι γνωστή από πλευράς μας η παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ποιες βάσεις χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη στρατιωτικών στοιχείων από τις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας. Παρακολουθούμε από κοντά αυτές τις εξελίξεις και προβαίνουμε στα απαραίτητα διπλωματικά και στρατιωτικά βήματα για την προστασία των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το Καστελλόριζο, ο Γκιουλέρ δήλωσε: «Η απόσταση του Καστελλόριζου, που βρίσκεται πολύ κοντά, από την Τουρκία είναι 1900 μέτρα. Με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, είναι ένα από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης. Απεναντίας, όμως, η Ελλάδα, κατά παράβαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει, συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων εξ αυτών των νησιών, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου.
»Η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα νησιά που τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης είναι ξεκάθαρη. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τα στραβά μάτια στον στρατιωτικό εξοπλισμό αυτών των νησιών και στην παραβίαση του καθεστώτος τους. Στο θέμα της παραβίασης του καθεστώτος αποστρατικοποίησης αυτών των νησιών έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη χρήση των δικαιωμάτων που της αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες. Η στάση μας ούτε και σήμερα διαφέρει».
«Ο ατσάλινος θόλος είναι ένα σύστημα εντός του οποίου λειτουργούν 4-5 διαφορετικά συστήματα. Το σύστημα HİSAR O, το HİSAR A, το σύστημα SİPER και το σύστημα χαμηλής αεράμυνας KORKUT… Συνδυάζοντας όλα αυτά τα συστήματα σε ένα προκύπτει ο “Ατσάλινος Θόλος”. Επομένως, για να εξασφαλίσουμε την αεράμυνα της χώρας μας, θα χρειαστούμε όχι έναν, αλλά πολλούς ατσάλινους θόλους και όλα αυτά έχουν αρχίσει να παράγονται. Παράχθηκε ο SİPER 1, ο οποίος εισήλθε στο ενεργητικό [των ΤΕΔ] με εμβέλεια 100 χιλιομέτρων. Θα ακολουθήσουν άμεσα ο δεύτερος και ο τρίτος SİPER. Οι εργασίες για την παραγωγή των SİPER 2 και SİPER 3 βρίσκονται σε εξέλιξη».
Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απόκτηση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, εξοπλισμένων με προηγμένη τεχνολογία, και για τη διαφοροποίηση του δυναμικού μέχρι την στιγμή που θα ενταχθούν [στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις] τα HÜRJET και KAAN, σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Γκιουλέρ δήλωσε τα εξής: «Όσον αφορά την προμήθεια των F16 Block 70, έχει γίνει η αρχική πληρωμή. Καταθέσαμε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Με αυτά θα πάρουμε 40 αεροσκάφη F-16 Block 70 Viper.
»Επρόκειτο δε να εκσυγχρονίσουμε επιπλέον 79, αλλά αλλάξαμε γνώμη. Διότι οι εγκαταστάσεις στην TAI αυτήν τη στιγμή είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν αυτόνομα τον εκσυγχρονισμό των F-16. Ως εκ τούτου, αυτό το έργο το αναθέσαμε εκεί. Θα πάρουμε λοιπόν 40 αεροσκάφη. Υπάρχουν επίσης και τα πυρομαχικά, θα πάρουμε και αυτά. Το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε περίπου 6,5-7 δισ. δολάρια». Όσον αφορά την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, ο Güler δήλωσε ότι η Γερμανία έχει αναφέρει πως εξέδωσε τις απαραίτητες άδειες για την προμήθεια και ότι συνεχίζονται οι εργασίες για το θέμα αυτό.
Απόκτηση των F-35
Όσον αφορά στα F-35, ο υπουργός Γκιουλέρ δήλωσε τα εξής: «Όταν οι ΗΠΑ είδαν ότι κατασκευάσαμε το KAAN και ότι αυτό πετούσε, άλλαξαν κάπως γνώμη για τα F-35. Τώρα δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να μας δώσουν τα F-35. Δεν υπήρξε ωστόσο κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό. Εμείς επιμένουμε για την επιστροφή της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα παραγωγής και έχουμε γνωστοποιήσει την επιθυμία μας να αγοράσουμε F-35». Αναφέροντας ότι από το 1991 προέβαιναν σε αιτήσεις προς όλες τις χώρες του κόσμου που διαθέτουν συστήματα αεράμυνας, ο Γκιουλέρ τόνισε ότι δεν έλαβαν θετική απάντηση και, εν τέλει, αγοράστηκαν οι S-400 σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας.
Συνέχισε δε ως εξής: «Όλα τα σημεία όπου θα εγκαταστήσουμε και θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400 είναι καθορισμένα. Τα σημεία όπου θα τοποθετηθούν, συμπεριλαμβανομένων των υποστέγων, είναι όλα έτοιμα. Μόλις δοθεί η εντολή, το σύστημα θα μετακινηθεί στην οριζόμενη περιοχή. Εντός σχεδόν 12 ωρών, θα έχει εγκατασταθεί ολόκληρο το σύστημα. Όπως γνωρίζετε, πρόκειται για ένα σύστημα αεράμυνας. Συνεπώς, εφόσον βρεθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο ο κίνδυνος μιας αεροπορικής επίθεσης εναντίον μας, θα το χρησιμοποιήσουμε».