Δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα με τον Μπερίσα ο Ράμα…
27/11/2024Η δικαστής Φλογέρα Δαβίδη ήρε σήμερα τα περιοριστικά μέτρα εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού και Προέδρου της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, έπειτα από προσφυγή του. Το περιοριστικά μέτρα εις βάρος του Μπερίσα ίσχυαν από τις 30 Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή δεν παύει η δίωξη του για υπόθεση διαφθοράς.
Αυτή έχει να κάνει με Κοινή Υπουργική Απόφαση επί κυβέρνησης του, όπου ο Μπερίσα κατηγορείται ότι εξυπηρέτησε τον γαμπρό του για υπόθεση κληρονομικής ιδιοκτησίας που είχε δημευθεί από το κομουνιστικό καθεστώς. Ο ογδοντάχρονος επικεφαλής του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος αφέθηκε ελεύθερος το μεσημέρι κι επισκέφθηκε, μετά από σχεδόν έντεκα μήνες, τα γραφεία του κόμματος του. Εκατοντάδες οπαδοί του – οι οποίοι σχεδόν κάθε απόγευμα από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων συγκεντρώνονταν κάτω απ’ τον εξώστη της κατοικίας του Μπερίσα, σε ένδειξη συμπαράστασης – υποδέχθηκαν στην έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος τον αρχηγό τους.
Η εξέλιξη έχει, πέραν της ανθρωπιστικής διάστασης, προφανώς και πολιτική σημασία, τόσο λόγω της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης τον ερχόμενο Μάϊο, αλλά και του ρόλου που φαίνεται να διαδραμάτισε η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ. Είναι γνωστή η εμπλοκή της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης στην υπόθεση Μπερίσα, προς εξυπηρέτηση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Επομένως, η προαναφερόμενη αναφορά για την νίκη Τραμπ δεν είναι αβάσιμη.
Ο Μπερίσα, ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Ράμα και των πολιτικών του, έχει χαρακτηριστεί ανεπιθύμητο πρόσωπο για τις ΗΠΑ, με βάση την πολιτική του State Department για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε συμμαχικές χώρες. Στην περίπτωση του είχαμε την εμπλοκή υψηλόβαθμου αξιωματικού του FBI, σε συμπαιγνία σχεδόν απροκάλυπτα με τον Ράμα, ο οποίος επωφελήθηκε πολιτικά από την εξέλιξη της υπόθεσης. Να σημειωθεί πως στην Αλβανία τα τελευταία χρόνια – και υπό την επίβλεψη του Ιδρύματος “Open Society” του Σόρος – εξελίσσονται μία σειρά “μεταρρυθμίσεων” που ουσιαστικά έχουν υποτάξει το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης στα χέρια του καθεστώτος Ράμα.
Επομένως έχει μία βάση ο συσχετισμός αυτής της εξέλιξης με την δήλωση του εκλεγμένου Αμερικανού Προέδρου ότι θα αναθεωρήσει άμεσα τις χρηματοδοτήσεις του State Department σε συμμαχικές χώρες: Χρηματοδοτήσεις, που ενώ γίνονται φαινομενικά για την συγκρότηση δικαστικών μηχανισμών, στην πραγματικότητα μετατρέπονται σε έναν μηχανισμό δίωξης πολιτικών αντιπάλων, ακόμα και συντηρητικών πολιτικών, όπως στην περίπτωση του Μπερίσα.
Ο Μπερίσα επιστρέφει
Tην Δευτέρα δε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο ανακοίνωσε με επίσημο δελτίο Τύπου ότι αποδέχεται την προσφυγή του γηραιού Αλβανού πολιτικού και πως προγραμματίζει την εκδίκαση της με την διαδικασία του κατεπείγοντος, λαμβάνοντας υπόψιν ότι πρόκειται για πρώην Πρόεδρο και πρωθυπουργό κράτους. Όλη αυτή η πίεση, με δεδομένη και την έλλειψη των όποιων δικαστικών ελιγμών, πιθανώς οδήγησε την δικαστίνα να αγνοήσει τις ενδεχόμενες πιέσεις της κυβέρνησης και να αφήσει ελεύθερο τον Μπερίσα.
Να σημειωθεί ότι η χτεσινή διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε διάφορα σημεία της αλβανικής πρωτεύουσας είχε και ευρεία συμμετοχή και δυναμισμό. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την απελευθέρωση του Μπερίσα και την παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα, προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές υπό υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών. Αναφορικά με τις προγραμματισμένες για τα τέλη της άνοιξης του 2025 εκλογές, να λάβουμε υπόψη ότι ο πολιτικός φορέας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα-ΚΕΑΔ – συνεργάζεται στενά με το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα.
Η πολιτική τους σχέση αναθερμάνθηκε τον περασμένο χρόνο, καθώς ο ίδιος ο Μπερίσα και το κόμμα του αποδέχθηκαν την πρόταση της “ΟΜΟΝΟΙΑΣ” για την στήριξη του υποψηφίου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη, κάτι που δείχνει αναμφισβήτητα την πολιτική ωριμότητα του Δημοκρατικού Κόμματος, με δεδομένη την εθνικιστική υστερία που ενορχηστρώνει ο Ράμα.
Ο Μπερίσα, σε ομιλία από τα γραφεία του κόμματος του, επανέλαβε το αίτημα – προϋπόθεση ανέφερε χαρακτηριστικά – για συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές. Στον αντίποδα, προειδοποίησε για εντατικοποίηση και περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση των διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης, τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «αστική ανυπακοή».