Το παζάρι του Νετανιάχου με το Μακρόν για τον Λίβανο και το ένταλμα σύλληψης
27/11/2024Το Ισραήλ έθεσε στο Μακρόν ως προϋπόθεση για τη γαλλική συμμετοχή στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Λίβανο, να δηλώσει οτι η Γαλλία δεν θα εφαρμόσει το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εις βάρος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Αυτό υποστηρίζουν η εφημερίδα Haaretz και η Jerusalem Post και το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan του Ισραήλ. Υπενθυμιζεται, ότι ενώ αρχικά η γαλλική κυβέρνηση προτίθετο να αποδεχτεί την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου αν αυτός επισκέπτετο την Γαλλία, αίφνης σήμερα υπουργός της δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το θέμα της ασυλίας που έχει ο Νετανιάχου και άλλοι ηγέτες χωρών που δεν έχουν υπογράψει τη συμμετοχή τους στο Δικαστήριο αυτό».
Ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός RMC μετέδωσε χθες ότι ο Νετανιάχου συνομίλησε την περασμένη εβδομάδα τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από το Παρίσι να μην εφαρμόσει το ένταλμα σύλληψης του Δικαστηρίου. Παράλληλα σήμερα, αργά το απόγευμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το εβραϊκό κράτος ενημέρωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση. Είπε μάλιστα ο Νετανιάχου ότι τον ενημέρωσε ένας σύμμαχος και φίλος του Ντόναλντ Τραμπ, ότι «ως γερουσιαστής θα προωθήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσεις κατά του ΔΠΔ και χωρών που συνεργάζονται με το Δικαστήριο».
Η Γαλλία πάντως ήταν ανέκαθεν ενδιαφερόμενο μέρος στο θέμα του Λιβάνου, αφου σχετίζεται στενά με τη χώρα αυτή από τα μέσα του 19ου αιώνα, και προοριζόταν εξαρχής να διαδραματίσει τον ίδιο ρόλο με τις ΗΠΑ στην εφαρμογή της εκεχειρίας. Εκείνο που άλλαξε, είναι οι ολοένα και πιο τεταμένες σχέσεις Ισραήλ και Γαλλίας, όπως η απαγόρευση των Ισραηλινών από τη γαλλική έκθεση όπλων και κάποιες δηλώσεις του Μακρόν που θεωρήθηκαν υποτιμητικές για την κυριαρχία του Ισραήλ. Αυτή η έντονη ψυχρότητα έθεσε υπό αμφισβήτηση το πρώην δεδομένο της γαλλικής ανάμιξης στο θέμα της εκεχειρίας. Ο Νετανιάχου μάλλον θεώρησε ότι το ποτήρι ξεχείλισε όταν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι η Γαλλία θα σεβαστεί τα εντάλματα σύλληψης.
Ωστόσο, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να επιβάλει τα εντάλματα επειδή το Ισραήλ δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης και ότι, ως εκ τούτου, «πρέπει να ληφθεί υπ΄όψιν η διπλωματική ασυλία ηγετών μη συμβαλλομένων χωρών».
Ο Λίβανος επέμεινε ασφυκτικά στο να μετέχει η Γαλλία και να μην εμπλέκονται αποκλειστικά οι Αμερικανοί στην τήρηση της εκεχειρίας. Το Ισραήλ αντέτεινε ότι δεν μπορεί να μετέχει “ένα έντονα μη φιλικό κράτος” (λόγω του εντάλματος σύλληψης που θα δεχόταν η Γαλλία να εκτελέσει). Ασκήθηκε ισχυρή διπλωματική πίεση στο Ισραήλ για να αλλαξογνωμήσει και να αποδεχτεί τη σύμπραξη της Γαλλίας με πληροφορίες να φέρουν ακόμα και τους Αμερικανούς να πιέζουν, ότι “οι Λιβανέζοι χωρίς τη Γαλλία αποκλείουν κάθε συμφωνία”.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post το Ισραήλ επέμεινε μέχρι τέλους, εκτός και αν η Γαλλία “άμβλυνε τη θέση της για το ένταλμα σύλληψης”. Ο αρχηγός του κόμματος Yisrael Beytenu είπε: «Ο Νετανιάχου εγκατέλειψε τους κατοίκους του βορρά για να σωθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και πάλι, τα προσωπικά του συμφέροντα είναι πάνω από τη συλλογική μας ασφάλεια.»
Πηγές: Jerusalem Post και ΑΠΕ-ΜΠΕ