ΑΝΑΛΥΣΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το κόμμα είμαι εγώ!

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον Κυριάκο – Αναμένοντας τον νέο αυτοκράτορα, Παντελής Σαββίδης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο πρωθυπουργός παραχώρησε χθες μία συνέντευξη για να υπερασπιστεί την διαγραφή Σαμαρά, και για να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη από την εσωκομματική του νίκη, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα το ρήγμα με τον Κώστα Καραμανλή. Εν ολίγοις ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακήρυξε le parti c’est moi.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε στην πρώτη γραμμή το θέμα της διαγραφής Σαμαρά και της διάστασης με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ, σε μία συγκυρία που ήταν σε ύφεση. Μέχρι πρότινος το Μέγαρο Μαξίμου διαχώριζε τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, λέγοντας ότι “δεν είναι το ίδιο”. Χθες για την αποδοκιμασία της διαγραφής από τον Κώστα Καραμανλή – που υποστήριξε ότι η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα – είπε:«Διαφωνώ, με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα και το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης». Εξηγώντας την διαγραφή είπε: «Αυτά που ειπώθηκαν σε αυτή τη συνέντευξη ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά που είχαν ειπωθεί στο παρελθόν, κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή. Δεν μπορώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες ότι εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε ενδοτικοί, ότι κάνουμε μυστική διπλωματία…Αυτή η αναφορά (για τα χαριεντίσματα) από μόνη της ήταν τόσο απαράδεκτη που δεν μου άφησε κανένα περιθώριο… Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών». Απέκλεισε, δε, την πιθανότητα να υπάρξει βουλευτής που θα αποχωρήσει από τη Ν.Δ. για να ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά. Με τη ΝΔ όμως να κινείται δημοσκοπικά στο 22%-25% είναι σαφές ότι δεν έχει περιθώριο ούτε για ελάχιστες επιπλέον απώλειες της τάξης του 1,5% με 2% όπως μεταφράζονται οι γνώμες διαμαρτυρίας στην διαγραφή Σαμαρά. 

Η κρίση σαν ευκαιρία για τον Μητσοτάκη

Κατά την συνήθη τακτική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Η διαγραφή και γενικότερα τα εσωκομματικά προσφέρουν μία εύκολη διέξοδο για τον πρωθυπουργό. Ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, ούτε πολύ περισσότερο ο Κώστας Καραμανλής έχουν καμία διάθεση να ρίξουν την κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την σύγκρουση και αποσύροντας δικούς τους βουλευτές από την συμπολίτευση. Αυτό εξηγεί και τους χαμηλούς τόνους από την πλευρά των βουλευτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετυχαίνει μία εύκολη εσωκομματική νίκη εκ του ασφαλούς. 

Παράλληλα έστω και για λίγο απομακρύνει τον φακό της δημοσιότητας από τις μεγάλες αποτυχίες της κυβέρνησής του, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τις υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι συζητάει με τον Ερντογάν αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση υποχωρήσεις. Διάψευση του πρωθυπουργού συνιστούν οι δηλώσεις Γκιουλέρ που ουσιαστικά μίλησε για απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο επεισόδιο της Κάσου. Η κυβέρνηση επισήμως δεν έχει αντιδράσει στην συγκεκριμένη τοποθέτηση, έχει περιοριστεί σε διαρροές πηγών που όμως δεν αναιρούν τις δηλώσεις Γκιουλέρ κυρίως στο ότι το Ιταλικό ερευνητικό πήρε την άδεια από τις τουρκικές αρχές για να συνεχίσει την έρευνα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. 

Όσο για την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει αμήχανα τα γνωστά επιχειρήματα περί της διεθνούς συγκυρίας. Η γραμμή αυτή είχε σημασία πριν από τρία χρόνια, δεν έχει όμως καμία σημασία σήμερα που έχει απορριφθεί από την κοινωνία όπως έδειξε το 28% των ευρωεκλογών και η χαμηλή πτήση στις δημοσκοπήσεις. 

Συνολικά το πολιτικό σύστημα κινείται με βήμα σημειωτόν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καίτοι επαναλαμβάνει όπως άλλωστε οφείλει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δεν διαθέτει αφήγημα για την κυβέρνησή του. Εξακολουθεί να διατηρεί την πολιτική κυριαρχία, αισθητά μειωμένη, λόγω της αδυναμίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ έγινε ανέξοδα αξιωματική αντιπολίτευση αλλά το 12% δύσκολα θα γίνει 30% προκειμένου να δημιουργήσει στην κοινωνία πεποίθηση αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την πτωτική του πορεία ενώ το κόμμα Κασσελάκη στην καλύτερη περίπτωση κινείται γύρω στο 4%. Οι διαιρέσεις στο εσωτερικό της ευρύτερης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, παρά τις φωνές περί του αντιθέτου, δεν ευνοούν κινήσεις συνεργασίας και πολιτικών συσπειρώσεων. Κάπως έτσι το αδιέξοδο παραμένει. 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx