Δεν διαπραγματεύεται χωρίς εμπλοκή του ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι
01/12/2024Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι η χώρα του έχει ανάγκη από περισσότερα όπλα και εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους του ΝΑΤΟ πριν από την ενδεχόμενη έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας και τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, οι οποίοι πραγματοποίησαν συμβολική επίσκεψη υποστήριξης στο Κίεβο, την πρώτη ημέρα της θητείας τους.
Την ώρα που οι εκκλήσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα γίνονται ολοένα και πιεστικές, περιλαμβανομένων συμμάχων του Κιέβου, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως η χώρα έχει ανάγκη «από όπλα, μεταξύ άλλων ενός καλού αριθμού ή ενός επαρκούς αριθμού όπλων μεγάλης εμβέλειας, διαφορετικών τύπων».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός «βήματος προς τα εμπρός με το ΝΑΤΟ». «Η πρόσκληση της Ουκρανίας να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας», υπογράμμισε, παρότι η διαμάχη με τη Ρωσία ξεκίνησε από αυτό ακριβώς το ζήτημα, της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος οι ΗΠΑ να πείσουν τους «επιφυλακτικούς» στην Ευρώπη ότι η Ουκρανία πρέπει να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο επισήμανε ότι οποιαδήποτε πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία πρέπει να ισχύει για όλη την ουκρανική επικράτεια, ωστόσο παραδέχθηκε ότι η αμυντική ομπρέλα του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται. «Όταν θα έχουμε διασφαλίσει όσα χρειαζόμαστε και είμαστε ισχυροί θα καθορίσουμε την ημερήσια διάταξη διαπραγματεύσεων με τους δολοφόνους», είπε ο Ζελένσκι.
Στις 14 Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερομενος στις προϋποθέσεις για ειρήνευση, είχε πει μεταξύ άλλων ότι είναι απαραίτητη «η αποχώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από το Ντονμπάς και τη Νοβοροσίγια και η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Στην Ουκρανία, τα δικαιώματα, οι ελευθερίες και τα συμφέροντα των ρωσόφωνων πολιτών πρέπει επίσης να διασφαλιστούν πλήρως. Η Ρωσία θεωρεί απαραίτητο να αρθούν επίσης όλες οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της και να καθιερωθεί το καθεστώς της ουδετερότητας και της μη ύπαρξης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία».
H Νοβοροσίγια ή Νέα Ρωσία είναι γεωγραφικός, ιστορικός όρος για τις περιοχές νοτίως του Ντονμπάς και μέχρι την Οδησσό, οπότε ο Πούτιν αναφέρεται στα εδάφη που έχουν ήδη καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις αλλά και μερικά νοτιοδυτικότερα τα οποία ελέγχουν προς το παρόν τουλάχιστον, ουκρανικές δυνάμεις.
Η περιοχή απελευθερώθηκε από τη Ρωσική Αυτοκρατορία στα τέλη του 18ου αιώνα από τους Οθωμανούς και παρέμεινε υπό τον έλεγχό της μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Στη σημερινή εποχή τα εδάφη αυτά περιλαμβάνουν: την περιοχή του Ντονιέτσκ, τμήμα της περιοχής του Λουγκάνσκ, την περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ, την περιοχή της Ζαπορίζια, την περιοχή του Μικολάιβ, την περιοχή της Χερσώνος, την περιοχή της Οδησσού, το Κράι Κρασνοντάρ, το Κράι Σταυρούπολης, την Περιφέρεια Ροστόφ, την Κριμαία και το νότιο τμήμα της μολδαβικής δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας.