Μεντβέντεφ για Γεωργία: Την σπρώχνουν στο χάος του εμφυλίου

Μεντβέντεφ για Γεωργία: Την σπρώχνουν στο χάος του εμφυλίου
epa11370758 Georgia's Prime Minister Irakli Kobakhidze delivers a speech during the Independence Day celebrations in Tbilisi, Georgia, 26 May 2024. The Act of Independence of Georgia was adopted on 26 May 1918. EPA/IRAKLI GEDENIDZE / POOL

Η Γεωργία σπρώχνεται γρήγορα  «σε μια σκοτεινή άβυσσο» και υπάρχουν προϋποθέσεις για νέες εμφύλιες συγκρούσεις, έγραψε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram.

Μια άλλη σειρά διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης ξεκίνησε στη Γεωργία την Πέμπτη, αφού ο πρωθυπουργός Irakli Kobakhidze ανακοίνωσε την απόφαση να αναστείλει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2028.

«Στη Γεωργία επιχειρείται μια άλλη “έγχρωμη” (ροζ, «πορτοκαλί κ.λπ.) επανάσταση… Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να βυθιστεί και πάλι η Γεωργία στο χάος της εμφύλιας διαμάχης, αναγκάζοντάς την ξανά να επιλέξει μεταξύ της αυθάδους ΕΕ, του ΝΑΤΟ και θρασύδειλων ΗΠΑ, από τη μια πλευρά, και την αρχαία γη του Σακάρτβελο, από την άλλη, οι γείτονες ωθούνται στο μονοπάτι της Ουκρανίας σε μια σκοτεινή άβυσσο. Πολύ κακό», έγραψε ο Μεντβέντεφ. Σακαρτβέλο ειναι η αρχαία ονομασία της περιοχής.

Στη Γεωργία η αντιπολίτευση, που έλαβε μόλις 11% στις εκλογές, τις κατήγγειλε ως νοθευμένες και απαιτεί την παραίτηση της εκλεγείσας κυβέρνησης του “Γεωργιανού Ονείρου” (54%), ενώ η πρόεδρος, που ειναι φιλοευρωπαία, διαμηνύει ότι η θητεία της λήγει το Δεκέμβριο, αλλά δεν πρόκειται να παραιτηθεί «διότι εγώ είμαι η μόνη νόμιμη εξουσία στη χώρα», όπως είπε. Η κυβέρνηση από πλευράς της δηλώνει ότι διεθνείς παρατηρητές δεν διαπίστωσαν παρά ελάχιστες παρατυπίες που συμβαίνουν σε όλες τις εκλογές στον πλανήτη και η αντιπολίτευση θα έπρεπε να είχε την αξιοπρέπεια να αποδεχτεί την ήττα της. Η ουσιαστική κόντρα είναι στο αν η Γεωργία θα ακολουθήσει ισορροπίες με τη Ρωσία ή θα ενταχθεί στο δυτικό στρατόπεδο.

Όσον αφορά στο Σακαρτβέλο, προήλθε ως ονομασία από την κύρια κεντρική γεωργιανή περιοχή του Κάρτλι, δηλαδή την Ιβηρία, αλλά κατίσχυσε διεθνώς το “Γεωργία” που προέρχεται μάλλον από την πιο αρχαία περσική ονομασία της περιοχης «v[a]rkan» («γη των λύκων») που έγινε στην πορεία vurgan και στα (σχετικά νέα) περσικά «gurgan». Το αρμενικό  «virk», επίσης συγγενές, θεωρείται ότι προήλθε από  το αρχαιοελληνικό όνομα  Ιβηρία ή αντιστρόφως, το Ιβηρία προήλθε από το virk και το vurgan.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx