ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Άσαντ: Η Δύση επιδιώκει να διαμελίσει την Συρία – Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας

Άσαντ: Η Δύση επιδιώκει να διαμελίσει την Συρία – Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας
EPA/BILAL AL HAMMOUD

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει αύριο εκτάκτως για να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της συριακής κυβέρνησης, τριών αφρικανικών χωρών και της Γουϊάνας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογος του Πεζεσκιάν εξέφρασαν την «ανεπιφύλακτη υποστήριξή» τους στις ενέργειες της συριακής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και της εδαφικής ακεραιότητας σε τηλεφωνική συνομιλία. Τονίστηκε επίσης η σημασία της συμφωνίας της “Αστάνα” και της συμμετοχής σε αυτήν της Τουρκίας.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του, ο Άσαντ δήλωσε πως η «τρομοκρατική κλιμάκωση» έχει σκοπό «να προσπαθήσει να διαμελίσει την περιοχή, να διαλύσει τα κράτη της και να ανασχεδιάσει τον χάρτη της περιοχής σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους σκοπούς της Αμερικής και της Δύσης».

Σύνοδος μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για να συζητηθεί η κρίση στη Συρία, δήλωσε προηγουμένως ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών από την τουρκική πρωτεύουσα. Αναφέρει ότι οι συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν «ήταν πολύ άμεσες, διαφανείς, εποικοδομητικές και φιλικές».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «η Τουρκία δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου (στη Συρία)». Ο Φιντάν ανέφερε επιπλέον πως «οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν για άλλη μια φορά ότι η Δαμασκός πρέπει να επιτύχει συμφιλίωση με τον λαό της και τη νόμιμη αντιπολίτευση» και ότι «το καθεστώς Άσαντ δεν συμμετέχει στη διαδικασία πολιτικής επίλυσης”.

Επιπλέον επεσήμανε πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ την τρομοκρατία. Ακολουθείται ξεκάθαρη πολιτική απέναντι στο PKK και τις παραφυάδες του» και ότι «η προσπάθεια εξήγησης των γεγονότων στη Συρία μέσω εξωτερικής παρέμβασης σε αυτό το στάδιο είναι λανθασμένη». Επεσήμανε επίσης ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτή τη διαδικασία και θα συνεχίσει την υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Συρίας.

Ο Φιντάν σημείωσε επιπλέον ότι η Τουρκία εργάζεται για την ενίσχυση των σχέσεων με το Ιράν σε διάφορους τομείς και τη δημιουργία νέων μηχανισμών και συμφωνιών, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπορική συνεργασία, ιδίως στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα. Προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση των οδικών και μεταφορικών υποδομών, για να μετατραπεί η περιοχή σε εμπορικό κόμβο. Επιπλέον, τόνισε τη συνεχιζόμενη συνεργασία Τουρκίας και Ιράν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας τη συμφωνία των δύο χωρών για την εξάλειψη των οργανώσεων PKK, YPG και PJAK από την περιοχή.

«Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η Δαμασκός πρέπει να συμφωνήσει με τον ίδιο τον λαό της και τη νόμιμη αντιπολίτευση. Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτή τη διαδικασία. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το Ιράν, με το οποίο έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές εργασίες στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα. Η Τουρκία πάντα υποστήριζε την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Συρίας και θα συνεχίσει να το κάνει» ανέφερε συγκεκριμένα.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα, ο Φιντάν ανέφερε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Γάζα εξαιτίας των άλλων εξελίξεων στην περιοχή, καλώντας για την άμεση διακοπή της “γενοκτονίας” και την ενίσχυση των προσπαθειών για την ίδρυση ενός κράτους της Παλαιστίνης.

Μάχες στην Χάμα

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν οι ισλαμιστές αντικαθεστωτικοί αντάρτες βομβάρδισαν την πόλη Χάμα, που ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κρατική τηλεόραση της Συρίας από την πλευρά της μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις στη Χάμα, την ώρα που οι δυνάμεις του καθεστώτος προσπαθούν να απωθήσουν τους αντάρτες από το Χαλέπι.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η ακραία ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) και οι σύμμαχοί της, «χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά εκτοξευτήρες ρουκετών για να βομβαρδίσουν συνοικίες της πόλης Χάμα». Το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA ανέφερε εξάλλου ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «πολλά εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη» πάνω από την πόλη Χομς.

Ο ΟΗΕ για την Συρία

Σε δήλωση την Κυριακή, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Geir O. Pedersen, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την προέλαση της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, μιας τρομοκρατικής ομάδας σύμφωνα με  το Συμβούλιο Ασφαλείας , και των εντατικοποιημένων κυβερνητικών αεροπορικών επιδρομών.

«Σε μια χώρα που σπαράσσεται από σχεδόν 14 χρόνια πολέμου και συγκρούσεων, οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν σοβαρούς κινδύνους για τους αμάχους και έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», είπε. Τόνισε την επείγουσα ανάγκη προστασίας των αμάχων και των αστικών υποδομών, καλώντας όλα τα μέρη να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο.

«Αυτό που βλέπουμε στη Συρία σήμερα είναι σημάδι συλλογικής αποτυχίας να επιτευχθεί αυτό που ξεκάθαρα απαιτείται τώρα εδώ και πολλά χρόνια – μια γνήσια πολιτική διαδικασία για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε ο κ. Pedersen.

Ο ΟΗΕ πριν την κλιμάκωση 

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, για λογαριασμό του οποίου μίλησε στο Συμβούλιο Ασφάλειας στις 21 Νοεμβρίου, πριν την κλιμάκωση, σημειώνοντας ότι το 2024 «είναι σε καλό δρόμο να είναι το πιο βίαιο από το 2020», με «τους Σύρους […] παγιδευμένους σε έναν αδυσώπητο κύκλο βίας και βασάνων, αναγκασμένοι να φύγουν από καταφύγια τώρα υπό επίθεση — τόσο εντός της πατρίδας τους όσο και πέρα από τα σύνορά της».

Υπογραμμίζοντας τη σημαντική αύξηση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία – τόσο σε συχνότητα όσο και σε έκταση, ανέφερε ότι «μόλις χθες», δεκάδες σκοτώθηκαν σε επίθεση κοντά στην Παλμύρα – «πιθανότατα το πιο θανατηφόρο ισραηλινό χτύπημα στη Συρία μέχρι σήμερα». Το Ισραήλ λέει ότι τα πλήγματά του αφορούν στόχους που συνδέονται με το Ιράν, τη Χεζμπολάχ ή την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές στην καρδιά της Δαμασκού.

Επισήμανε επίσης την ασταθή κατάσταση στο Γκολάν λόγω των συνεχιζόμενων παραβιάσεων της Συμφωνίας Αποδέσμευσης Δυνάμεων του 1974. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χτυπούν «εναντίον, όπως είπαν, πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν, ως απάντηση σε ένοπλες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις βάσεις τους στη βορειοανατολική Συρία». και τη «σοβαρότερη κλιμάκωση κατά τη διάρκεια του 2024», από την ενημέρωση του Οκτωβρίου, στη βορειοανατολική Συρία όπου η Τουρκία είχε πραγματοποιήσει επιδρομές εντός της Συρίας, εναντίον στόχων που δήλωσε ότι ήταν PKK/YPG [Κουρδικό Εργατικό Κόμμα/Μονάδες Προστασίας του Λαού] — ένα ανησυχία που επανέλαβε η Türkiye αργότερα στη συνάντηση.

Επικαλούμενη «ανησυχητικά επίπεδα» βίας σε άλλες περιοχές της Συρίας, στις οποίες εμπλέκονται οι τρομοκρατικές ομάδες Hayat Tahrir al-Sham και ISIL που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόνισε την επείγουσα ανάγκη για μια περιφερειακή αποκλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένων των εκεχειριών στη Γάζα και τον Λίβανο, μιας εθνικής εκεχειρίας. στη Συρία και μια συνεργατική προσέγγιση για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Συμβουλίου.

Ο εκπρόσωπος της Κίνας, επαναλαμβάνοντας παρόμοιες απόψεις, καταδίκασε τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία και ζήτησε να σταματήσουν τέτοιες επιθέσεις. Ζήτησε επίσης να σταματήσει η παρουσία ξένων δυνάμεων στη Συρία και η παράνομη λεηλασία των πόρων της, καθώς και η άμεση άρση των κυρώσεων.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, αντικρούοντας αυτά τα σχόλια, τόνισε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη χώρα του στη Συρία περιέχουν πολυάριθμες εξαιρέσεις και άδειες για τη διευκόλυνση της βοήθειας. Δεν είναι οι κυρώσεις, αλλά η μακροχρόνια διαφθορά της κυβέρνησης και ο πόλεμος εναντίον του λαού της που ευθύνονται για τα οικονομικά δεινά της Συρίας. Επίσης, οι Σύροι θα πρέπει να αναρωτηθούν γιατί τα έσοδα των φυσικών τους πόρων καταλήγουν στη Μόσχα και την Τεχεράνη. Όλα αυτά πριν την πρόσφατη κλιμάκωση…

Ο Άσαντ

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ επιδίωξε χθες Κυριακή να εξασφαλίσει περισσότερη υποστήριξη από τους συμμάχους του αφού οι δυνάμεις του έχασαν τον έλεγχο του Χαλεπιού, του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της χώρας, στην κεραυνοβόλα επίθεση τζιχαντιστών και οργανώσεων ανταρτών που έχουν συμμαχήσει μαζί τους από την περασμένη Τετάρτη, με τις εχθροπραξίες ως εδώ να έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 410 ανθρώπους, σύμφωνα με τους αριθμούς μιας ΜΚΟ.

΄Είναι η πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, την άνοιξη του 2011, που το συριακό καθεστώς, σύμμαχος του Ιράν και της Ρωσίας, χάνει εντελώς τον έλεγχο αυτής της πόλης του βορρά – η ήττα είναι εξαιρετικά οδυνηρή.

Υποδεχόμενος στη Δαμασκό τον επικεφαλής της διπλωματίας του Ιράν, τον Αμπάς Αραγτσί, ο κ. Άσαντ, 59 ετών, τόνισε τη «σημασία της υποστήριξης των συμμάχων και των φίλων» της κυβέρνησής του ώστε «να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις τρομοκρατών υποστηριζόμενων από το εξωτερικό και να ματαιωθούν τα σχέδιά τους». Νωρίτερα, διεμήνυσε πως θα χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική ισχύ του για να «τσακίσει τους τρομοκράτες».

Ο κ. Αραγτσί είπε πως η κατάσταση είναι «δύσκολη», αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Δαμασκός θα υπερισχύσει. Η Ρωσία ανακοίνωσε πως η αεροπορία της βοηθά τον συριακό στρατό να «απωθήσει» τους αντικαθεστωτικούς στις επαρχίες Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), Χάμα (κεντρικά) και Χαλέπι (βόρεια), ενώ το Ιράν επαναβεβαίωσε πως προσφέρει «σθεναρή» υποστήριξη στο καθεστώς στη Συρία.

Το 2015, με την καίριας σημασίας στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης, η Δαμασκός εξαπέλυσε αντεπίθεση που της επέτρεψε να ανακτήσει προοδευτικά τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας και το 2016 τον πλήρη έλεγχο του Χαλεπιού, οικονομικού πνεύμονα της Συρίας προπολεμικά.

Οι μάχες, οι πιο εκτενείς από το 2020 στη Συρία, εγείρουν ανησυχία για αναζωπύρωση του πολέμου στο κράτος που έχει κατατμηθεί σε ζώνες επιρροής, με τα εμπόλεμα μέρη να υποστηρίζονται από διάφορες περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις.

Κατάληψη του Χαλεπίου

Την περασμένη Τετάρτη, η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), οργάνωση στην οποία κυρίαρχος είναι ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα, και οργανώσεις σύρων ανταρτών, κάποιες υποστηριζόμενες από την Τουρκία, εξαπέλυσαν έφοδο με ορμητήριο την επαρχία Ιντλίμπ, το έσχατο οχυρό των αντικαθεστωτικών, και κατέλαβαν δεκάδες κοινότητες στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Ιντλίμπ και της Χάμας, νοτιότερα. Και, το Σάββατο, κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης του Χαλεπιού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ΧΤΣ και οι σύμμαχοί της «ελέγχουν την πόλη του Χαλεπιού, με την εξαίρεση συνοικιών στα χέρια κουρδικών δυνάμεων. Για πρώτη φορά από το 2011, το Χαλέπι είναι εκτός του ελέγχου του καθεστώτος», επισήμανε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα τη Βρετανία, που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα. Η ΜΚΟ έκανε λόγο για τουλάχιστον 412 νεκρούς στις εχθροπραξίες – 214 τζιχαντιστές και αντάρτες, 137 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και βοηθητικών τους παραστρατιωτικών και 61 άμαχους.

«Αν δεν εξαπολύσει αντεπίθεση σύντομα ή αν η Ρωσία και το Ιράν δεν στείλουν πολλή περισσότερη υποστήριξη, δεν νομίζω πως η κυβέρνηση μπορεί να ανακαταλάβει» το Χαλέπι, εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άρον Λουντ του κέντρου μελετών Century International. Ο συριακός στρατός επιβεβαίωσε την παρουσία αντικαθεστωτικών μαχητών σε «μεγάλα τμήματα» του Χαλεπιού και πρόσθεσε πως υπέστη «δεκάδες απώλειες».

Χθες Κυριακή ρωσικά και συριακά αεροσκάφη προχώρησαν σε βομβαρδισμούς στο Χαλέπι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ενώ ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν επίσης την πόλη της Ιντλίμπ σκοτώνονταν άλλους οκτώ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα «Λευκά Κράνη», οργάνωση αρωγής προσκείμενη στους αντικαθεστωτικούς στη Συρία, έκαναν από την πλευρά τους λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για τουλάχιστον 25 άμαχους που σκοτώθηκαν σε συριακούς και ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, ρωσικά και συριακά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο «συγκέντρωση διοικητών τρομοκρατικών οργανώσεων» στην επαρχία Χαλέπι και σκότωσαν «δεκάδες», ενώ κατέστρεψαν επίσης οχηματοπομπή που μετέφερε όπλα στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ. Η Ρώμη ανακοίνωσε ότι «η φραγκισκανική σχολή Terra Sancta του Χαλεπιού χτυπήθηκε σε ρωσική επίθεση που προκάλεσε μεγάλες ζημιές».

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου απηύθυναν έκκληση χθες να υπάρξει «αποκλιμάκωση» στη Συρία, κρίνοντας πως η «κλιμάκωση» του πολέμου «υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη» να εξευρεθεί «πολιτική λύση». «Την πρώτη νύχτα επικρατούσε πανικός και πολύς κόσμος προσπάθησε να διαφύγει», είπε τηλεφωνικά κάτοικος του Χαλεπιού στο Γαλλικό Πρακτορείο, λέγοντας πως θα προτιμούσε να μη μεταδοθεί το όνομά του για την ασφάλειά του.

Σε άλλο μέτωπο, οργανώσεις ανταρτών προσκείμενες στην Άγκυρα απέσπασαν χθες από τις κουρδικές δυνάμεις την πόλη Ταλ Ριφάατ (βόρεια), κοντά στη μεθόριο Συρίας-Τουρκίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

ξανα μανα τα ιδια

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx