Ένταση με την Κίνα από πλευράς Γερμανίας και Λιθουανίας
02/12/2024«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σέρνει την Ασία στον πόλεμο στην Ουκρανία με το να χρησιμοποιεί κινεζικής κατασκευής drones και Βορειοκορεάτες στρατιώτες», δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στη διάρκεια επίσκεψής της στο Πεκίνο. Εν τω μεταξύ η Λιθουανία απέλασε τρεις διπλωμάτες της Κίνας και θα υπάρξουν αντίμετρα, δηλαδή απελάσεις Λιθουανών από την Κίνα. Οι τρεις απελάσεις δεν συνδέονται επισήμως με το “κόψιμο” υποθαλάσσιων καλωδίων τηλεπικοινωνιών στη Βαλτική.
Όσον αφορά στην Μπέρμοκ, είπε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό της Ουάνγκ Γι ότι «έχουν ευθύνη τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -όπως η Κίνα- που δεν πρέπει να πυροδοτούν περαιτέρω συρράξεις παρέχοντας στήριξη σε αυτές. Drones από κινεζικά εργοστάσια και Βορειοκορεάτες στρατιώτες που επιτίθενται στο κέντρο της Ευρώπης παραβιάζουν παραμέτρους που αφορούν στην ευρωπαϊκή ασφάλεια”.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε σήμερα την απόφαση της Λιθουανίας να κηρύξει την Παρασκευή “ανεπιθύμητα πρόσωπα” τρεις υπαλλήλους της κινεζικής πρεσβείας και να τους απελάσει και εξέφρασε τη σφοδρή του αντίθεση. Παράλληλα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να λάβει αντίμετρα. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο προσθέτει ότι η Λιθουανία δεν επικαλείται συγκεκριμένους λόγους για αυτήν την απόφασή της, αλλά ανέφερε «δραστηριότητες που παραβιάζουν τη Σύμβαση της Βιέννης και το δίκαιο της Δημοκρατίας της Λιθουανίας».
Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες λόγω της Ταϊβάν και της φερόμενης εμπλοκής κινεζικού πλοίου στην πιθανή δολιοφθορά υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική Θάλασσα. Δύο υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών τηλεπικοινωνιακών δεδομένων κόπηκαν στα μέσα Νοεμβρίου στη Βαλτική στα σουηδικά χωρικά ύδατα. Ένα από αυτά τα καλώδια συνέδεε το σουηδικό νησί Γκότλαντ με τη Λιθουανία και θεωρήθηκε από ορισμένες χώρες οτι ήταν ύποπτο ένα κινεζικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή.
Η Σουηδία ξεκίνησε έρευνα για δολιοφθορά. Οι υποψίες στρέφονται προς το κινεζικό πλοίο, το Yi Peng 3, το οποίο σύμφωνα με τα σημεία παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας περνούσε πάνω από τα καλώδια όταν κόπηκαν. Δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες ουσίας, αν δηλαδή είναι βέβαιο ότι πρόκειται για δολιοφθορά.
Την περασμένη Τετάρτη, η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι συγκροτεί μια κοινή ομάδα ερευνητών, με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, για να ερευνήσουν την υπόθεση των κομμένων καλωδίων, με την υποστήριξη της Eurojust, της υπηρεσίας της ΕΕ που είναι αρμόδια για τη δικαστική συνεργασία. Η Κίνα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτό το θέμα και έχει δηλώσει ότι είναι «πρόθυμη να συνεργαστεί» με τους ερευνητές.
Οι σχέσεις μεταξύ Βίλνιους και Πεκίνου είχαν ήδη ενταθεί από το 2021, όταν η Λιθουανία επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει de facto πρεσβεία με το όνομα της, τη στιγμή που η Κίνα θεωρεί το νησί αυτό έδαφος της επικράτειάς της. Η κίνηση εκείνη σηματοδότησε μια στροφή σε μια ευρέως διαδεδομένη διπλωματική πρακτική της χρήσης του ονόματος της πρωτεύουσας της Ταϊβάν, Ταϊπέι, για να μειωθούν οι αντιδράσεις της Κίνας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ