Ήρε τον στρατιωτικό νόμο ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος – Αβέβαιο το πολιτικό του μέλλον
03/12/2024Την άρση του στρατιωτικού νόμου ενέκρινε απόψε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρόεδρος της χώρας, λίγη ώρα αφότου προανήγγειλε την κατάργηση του. Η πολιτική θύελλα στην χώρα συνεχίζεται.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε προηγουμένως ότι θα άρει τον στρατιωτικό νόμο καθώς το κοινοβούλιο της χώρας τον καταψήφισε ομόφωνα, ενώ δεν είχε την στήριξη ούτε του κόμματος του. Ο Γιουν Σουκ Γιολ είπε: «Η Νότια Κορέα θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα: «Αποδέχθηκα την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης να διαλύσει και να άρει τον στρατιωτικό νόμο». Ο ίδιος ανέφερε και επισήμως ότι αποσύρθηκαν οι στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από το Κοινοβούλιο.
Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο στη Σεούλ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και τυμπανοκρουσίες, φωνάζοντας «νικήσαμε». Δεν υποχωρούμε γιατί δεν θέλουμε να επιστρέψει η Νότια Κορέα σε εποχές στρατοκρατίας, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες που παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το Κοινοβούλιο. Κάποιοι κρατούν πανό με συνθήματα υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Γιολ.
«Δεν τέλειωσε τίποτα», δήλωσε ο Τσο Κουκ, επικεφαλής μικρού κόμματος της αντιπολίτευσης που μίλησε με διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο. «Ο πρόεδρος απειλεί τη δημοκρατία και το σύνταγμα», δήλωσε και υποσχέθηκε να παραπέμψει τον Γιουν συγκεντρώνοντας ψήφους από άλλα κόμματα. Το νοτιοκορεατικό νόμισμα, το γουόν, υποχώρησε σημαντικά έναντι του δολαρίου μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πολιτικό του μέλλον του προέδρου της χώρας είναι αβέβαιο.
Η απόφαση της Βουλής
«Θέλουμε αποκλιμάκωση της κρίσης» είχε αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί προηγουμένως για επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα. Στο άκουσμα της απόφασης, διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους, με την αντιπολίτευση να μιλά για πραξικόπημα. Είναι χαρακτηριστικό πως η ομόφωνη καταψήφιση του στην Βουλή έδειξε πως ούτε η παράταξη του τον υποστήριξε.
Συγκεκριμένα, από τα 300 μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Κορέας, 190 ήταν παρόντα για να ψηφίσουν στην έκτακτη συνεδρίαση αργά το βράδυ, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου ο Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο. Προηγουμένως, στρατιώτες επιχείρησαν να μπουν στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, αφού ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ κήρυξε αιφνιδιαστικά στρατιωτικό νόμο, με ένα νυχτερινό, απρόσμενο διάγγελμά του που προκάλεσε σοκ στη χώρα. Λίγο αφότου οι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα να μπλοκαριστεί το διάταγμα του στρατιωτικού νόμου και δεκάδες στρατιώτες που είχαν μπει στο κεντρικό κοινοβουλευτικό κτίριο άρχισαν να αποσύρονται.
Το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Βουλής τάσσεται κατά της εφαρμογής του, πρακτικά οδηγεί στην άρση της απόφασης σύμφωνα και με το Σύνταγμα της χώρας και έτσι τελικώς έγινε. Όπως αναφέρει το BBC «oι Νοτιοκορεάτες νομοθέτες ψήφισαν, σε συντριπτική πλειοψηφία, να αρθεί ο στρατιωτικός νόμος. Ο πρόεδρος πρέπει να άρει τον στρατιωτικό νόμο…». Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δέχονταν πιέσεις ώστε να άρει τον στρατιωτικό νόμο που επέβαλε νωρίτερα με διάταγμά του, ακόμα και από μέλη του κυβερνώντος κόμματος, όπως προαναφέραμε.
Ο επικεφαλής του ίδιου του πολιτικού κόμματος του προέδρου, Χαν Ντονγκ-Χουν, καταδίκασε την επιβολή στρατιωτικού νόμου και ορκίστηκε να την «μπλοκάρει» μαζί με τους αντίπαλους βουλευτές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Ζήτησε ακόμη να αποπεμφθεί ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος πρότεινε τον στρατιωτικό νόμο και να «λογοδοτήσουν» οι άλλοι υπεύθυνοι. Ο ηγέτης της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι τα μέλη του κόμματός του θα παραμείνουν στην κεντρική αίθουσα του κτιρίου μέχρι ο πρόεδρος να άρει κι επίσημα το διάταγμά του και μίλησε για πραξικόπημα.
Για μία εκκεντρική και απολυταρχική συμπεριφορά που θυμίζει πρακτικές Βόρειας Κορέας κάνει λόγο το βρετανικό δίκτυο Sky News. O πρόεδρος της Νότιας Κορέας εμφανίζεται να λειτουργεί μονόπλευρα όσον αφορά στην προκήρυξη του στρατιωτικού νόμου. Ακόμη και μέλη του κόμματός του εναντιώθηκαν στην κίνησή του, επισημαίνει. Ο στρατός μοιάζει να μην ενημερώθηκε από τον πρόεδρο. Η σύζυγός του κι ο πρόεδρος σχετίζονται με την τελευταία πολιτική εξέλιξη, με την πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας να βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών σκανδάλων, κάτι που έχει πλήξει τη δημοτικότητα του Γιουν.
Το χρονικό
Προηγουμένως, απευθυνόμενος στους πολίτες μέσω έκτακτης τηλεοπτικής εκπομπής, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δικαιολόγησε τις ενέργειές του με σκοπό την προστασία της συνταγματικής τάξης από την κομμουνιστική απειλή. «Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για να προστατεύσω την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή των βορειοκορεατικών κομμουνιστικών δυνάμεων, να εξαλείψω τις κατάπτυστες φιλοβορειοκορεατικές αντικρατικές δυνάμεις που λεηλατούν την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας και να προστατεύσω την ελεύθερη συνταγματική τάξη».
Αυτόματα θα επιβληθεί απαγόρευση των πολιτικών δραστηριοτήτων, των διαδηλώσεων ενώ όλα τα μέσα ενημέρωσης θα υπόκεινται σε κυβερνητική παρακολούθηση. Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τον στρατό να μπαίνει στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου. Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η είσοδος στο κτίριο του κοινοβουλίου έχει αποκλειστεί. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στη Σεούλ, προσπαθούν να περάσουν με τη βία από τις πόρτες. Μόνο μέλη της Εθνοσυνέλευσης και άλλο προσωπικό, καθώς και δημοσιογράφοι, μπορούν να μπουν στο κτίριο.
Το σύνταγμα της Νότιας Κορέας ορίζει ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να κηρύσσει στρατιωτικό νόμο όταν κρίνεται απαραίτητο για την αντιμετώπιση στρατιωτικής απειλής ή για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και τάξης με την κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων.
Πρωτοφανείς εικόνες
Εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να συρρέουν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, τοπική ώρα, έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή στρατιωτικού νόμου. «Ανοίξτε την πόρτα, σας παρακαλώ. Η δουλειά σας είναι να προστατεύετε την Εθνοσυνέλευση. Γιατί κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ ποδοπατούνται οι βουλευτές;» φώναξε ένας άνδρας σε μια ομάδα αστυνομικών που φρουρούσαν τις πύλες του κτιρίου, το οποίο έχει σφραγιστεί. Βίντεο δείχνουν πολίτες να έρχονται στα χέρια με στρατιώτες:
Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο, με παρόντες 190 από τους 300 βουλευτές, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άρση του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ χαρακτήρισε «άκυρη» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λι Τζάε-μίουνγκ χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο. «Η παράνομη επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ είναι άκυρη», είπε ο Λι, ο οποίος ηττήθηκε οριακά από τον Γιουν στις εκλογές του 2022. «Ελάτε τώρα στην Εθνοσυνέλευση. Κι εγώ πηγαίνω εκεί», ανέφερε νωρίτερα, μέσω του διαδικτύου.
Ο προκάτοχος του Γιουν, Μουν-Τζάε-ιν, που πρόσκειται στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι η κορεατική δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση. «Ελπίζω η Εθνοσυνέλευση να ενεργήσει γρήγορα για να προστατεύσει τη δημοκρατία από την κατάρρευση. Ζητώ από τον λαό να ενώσουμε δυνάμεις για να προστατεύσουμε και να σώσουμε τη δημοκρατία και να βοηθήσουμε την Εθνοσυνέλευση να λειτουργεί κανονικά», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας έδωσε εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού ενώ έχει συγκαλέσει σύσκεψη, με την παρουσία των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων. Από την πλευρά του, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, Χαν Ντογκ – Χουν δήλωσε ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν «λάθος».
Οι πρώτες αντιδράσεις
Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ελπίζει η Σεούλ να σεβαστεί «το κράτος δικαίου». Περίπου 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Νότια Κορέα. Ανέφεραν πως δεν ενημερώθηκαν από πριν για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου γίνεται γνωστό από εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο Axios.
Η Βρετανία ανέφερε επίσης ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα και κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα «να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις». «Προφανώς, είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. Το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Βρετανούς «να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να αποφεύγουν τις πολιτικές διαδηλώσεις».
Ανησυχητικό χαρακτήρισε το Κρεμλίνο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας προχώρησε σε κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
H πρεσβεία της Κίνας στη Νότια Κορέα, κάλεσε τους Κινέζους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου. Η πρεσβεία συμβούλευσε «τους πολίτες της Κίνας στη Νότια Κορέα να παραμείνουν ψύχραιμοι (…) να είναι σε επαγρύπνηση όσον αφορά την ασφάλεια, να περιορίσουν τις μη απαραίτητες εξόδους τους και να είναι προσεκτικοί όταν εκφράζουν πολιτικές απόψεις» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.
Το υπόβαθρο των εντάσεων στη Νότια Κορέα
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, του οποίου το ποσοστό αποδοχής μειώθηκε τους τελευταίους μήνες, δυσκολεύεται να προωθήσει την ατζέντα του ενάντια σε ένα κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2022.
Το συντηρητικό Κόμμα του Γιουν «Δύναμη του Λαού» («People Power») είχε έρθει σε σφοδρή αντιπαράθεση με το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, σχετικά με το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Επίσης, έχει απορρίψει εκκλήσεις για ανεξάρτητες έρευνες για σκάνδαλα που αφορούν τη σύζυγό του και ανώτατους αξιωματούχους, προκαλώντας έντονες επικρίσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Το Δημοκρατικό Κόμμα φέρεται να συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των βουλευτών του μετά την ανακοίνωση του Γιουν. Την ίδια στιγμή, κλιμακώνεται η ένταση με την Νότια Κορέα, με αιχμή και την συμμετοχή Βορειοκορεατικών στρατευμάτων στο ουκρανικό μέτωπο, στο πλευρό των Ρώσων.