“Επιχείρηση Blackout”: Μία άσκηση πολιτικής αποσταθεροποίησης με ουρές…
06/12/2024Μερικές εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, το διαδίκτυο κατακλύζεται από μηνύματα με θέμα “επικείμενη νοθεία σε βάρος του Donald Trump”, εκκλήσεις για μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε περίπτωση εκλογής του, προτροπές για καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και άλλες ακραίες ενέργειες.
Σε κλίμα πρωτοφανούς πόλωσης μεταξύ των δύο κυρίαρχων πολιτικών παρατάξεων, οι αρχές υποχρεώνονται να λάβουν έκτακτα μέτρα προστασίας των εκλογικών τμημάτων και θωρακίζουν την πρωτεύουσα για να αντιμετωπίσουν πιθανά κύματα διαδηλωτών. Με την εκκίνηση της εκλογικής διαδικασίας, διαδηλώσεις και ταραχές καταλήγουν σε 32 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, τα ηλεκτρικά δίκτυα καταρρέουν και οι τηλεπικοινωνίες εξουδετερώνονται, με συνέπεια οι εκλογές να αναβληθούν και να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην χώρα!
Αναμφίβολα φαίνεται για σενάριο πολιτικής φαντασίας με την υπογραφή του Hollywood, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για άσκηση προσομοίωσης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης που αξιολογεί την ετοιμότητα αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, από το FBI, το Υπουργείο Εσωτερικών (DHS) έως τις μυστικές υπηρεσίες, στην αντιμετώπιση κακοποιών στοιχείων που στοχεύουν στην ανατροπή της εκλογικής διαδικασίας και την κατάλυση του πολιτεύματος.
Αποκαλύπτεται πως ο εγκέφαλος των σχεδιασμών των ασκήσεων προσομοίωσης είναι μία αφανής εταιρεία με πρόσφατα συμβόλαια προστασίας των δικτύων πληροφορικής του Πενταγώνου, προσβάσεις στον σκληρό πυρήνα της Αμερικανικής Δημοκρατίας, που υποστηρίζεται από τον όμιλο της LOCKHEED MARTIN. Πρόκειται για την CYBEREASON (έτος ίδρυσης 2012), μία εταιρεία πληροφορικής του παρασκηνίου με στενούς δεσμούς με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Τα τρία ιδρυτικά της μέλη προέρχονται από την μυστική μονάδα υψηλής τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, γνωστή στο Ισραήλ ως Unit 8200.
Η Επιχείρηση
Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, η ομάδα των διαδικτυακών εισβολέων που εργάζεται για λογαριασμό της CYBEREASON, διεξάγει μία άσκηση προσομοίωσης εκτάκτων αναγκών με βασικό θέμα μία μεγάλης κλίμακας κοινωνική αναταραχή με εφαλτήριο τις προεδρικές εκλογές. Η προσομοίωση με την κωδική ονομασία “Επιχείρηση Blackout” υλοποιείται σε μία φανταστική αμφίρροπη πολιτικά Πολιτεία, την Adverseria, με την ομάδα των ψηφιακών εισβολέων της CYBEREASON να επιτίθεται στα συστήματα ομοσπονδιακών και πολιτειακών αξιωματούχων επιβολής του νόμου.
Την επίβλεψη των αντίπαλων ομάδων έχει ο “Λευκός” όμιλος, δηλαδή ουδέτεροι επιβλέποντες, που προέρχονται από το στελεχιακό δυναμικό της εταιρείας υπό την εποπτεία του Ari Schwartz, ενός πρώην μέλους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (National Institute of Standards and Technology-NIST). Ο συγκεκριμένος θέτει τις προδιαγραφές και τους κανόνες της προσομοίωσης και κατά το παρελθόν έχει απασχοληθεί σε κομβική θέση στο Κέντρο Δημοκρατίας και Τεχνολογίας (CDT) που αναφανδόν υποστηρίζει το λογισμικό Election Guard της MICROSOFT και αξιοποιείται στις εκλογικές διαδικασίες.
Η προσομοίωση δεν εμπλέκει υποτιθέμενους ψηφιακούς εισβολείς που διεισδύουν στα συστήματα λογισμικού καταμέτρησης ψήφων από τις ειδικές μηχανικές ψηφοδόχους, αλλά εστιάζεται στις κοινωνικές υποδομές και σε ψυχολογικές επιχειρήσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών στην φανταστική πολιτεία Adversaria στα τελευταία στάδια της προεκλογικής περιόδου. Της ομάδας των ψηφιακών εισβολέων ηγείται ο συνιδρυτής της CYBEREASON Yonathan Striem-Amit, πρώην πάροχος καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών στις ισραηλινές κυβερνητικές υπηρεσίες και στέλεχος της μυστικής μονάδας υψηλής τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, της Unit 8200.
Που αποσκοπεί η επιχείρηση
Ο Striem-Amit εξηγεί αργότερα στο εξειδικευμένο οικονομικού περιεχομένου μέσο Quartz πως σε μία κατακερματισμένη κοινωνικά και πολιτικά χώρα όπως οι ΗΠΑ, ο αριθμός των ανθρώπων που απαιτούνται για να επηρεάσουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα αποδεικνύεται, απροσδόκητα, απίστευτα χαμηλός. Η επιχείρηση αποσκοπεί στη δημιουργία χαοτικών καταστάσεων και να αποδείξει στις αρχές ότι η προστασία των εκλογικών κέντρων και των συστημάτων λογισμικού καταμέτρησης ψήφων, από τις ειδικές μηχανικές ψηφοδόχους, δεν προστατεύει επαρκώς την εκλογική διαδικασία.
Με παράλληλες επιθέσεις στα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, η ομάδα της CYBEREASON, αποδεικνύει πανηγυρικά πως οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν την ικανότητα να αντιδράσουν αποτελεσματικά και η μοναδική λύση στο χάος εναπόκειται στην επιβολή στρατιωτικού νόμου. Οι ψηφιακοί εισβολείς αποκτούν τον ψηφιακό έλεγχο λεωφορείων που οδηγούνται εναντίον πολιτών στα εκλογικά κέντρα, με αποτέλεσμα 32 νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες.
Αποκτούν επίσης τον έλεγχο των φωτεινών σηματοδοτών κυκλοφορίας, προκαλώντας σειρά αυτοκινητιστικών ατυχημάτων και διοχετεύουν στο διαδίκτυο αριστοτεχνικά πλαστογραφημένες εικόνες και πληροφορίες. Πραγματοποιούν ψυχολογικές επιχειρήσεις εναντίον του πληθυσμού, εκτοξεύουν απειλές βομβιστικών επιθέσεων υπό την αιγίδα του ISIS που συμπτωματικά διασυνδέεται με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Εισβάλλουν στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και στα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης, εξαπολύοντας κύματα παραπληροφόρησης και προκαλώντας πανικό στους πολίτες.
Οι επιβλέποντες, που προέρχονται από το στελεχιακό δυναμικό της εταιρείας υπό την εποπτεία του Ari Schwartz, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η εξέλιξη της προσομοίωσης οδηγεί αναγκαστικά στην ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας, την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και την διόγκωση της φοβίας των πολιτών για τρομοκρατικές επιθέσεις και εμπλοκή ξένων παραγόντων στην πολιτική της χώρας.
Με δεδομένη την εξέλιξη της προσομοίωσης και των αποτελεσμάτων της, αποδεικνύεται πως πόρω απέχει από τον κυκεώνα των υφερπουσών φημών και των εμβριθών αναλύσεων για την παρασκηνιακή εμπλοκή ξένων δυνάμεων στις εκλογικές αναμετρήσεις των ΗΠΑ το 2016, το 2020 και το 2024. Μάλιστα το 2016 η φημολογούμενη ρωσική παρέμβαση είχε κόστος $100.000 σε διαφημίσεις στο Facebook για μία τριετία, από τις οποίες το 25% αφήνει εντελώς αδιάφορο το κοινό! Παράλληλα οι ισχυρισμοί για υποκλοπές ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Hillary Clinton και της Εθνικής Δημοκρατικής Επιτροπής (Democratic National Committee-DNC), από Ρώσους ψηφιακούς εισβολείς, δεν τεκμηριώνονται.
Μια περίπλοκη άσκηση
Αντίθετα η “Επιχείρηση Blackout” εκτείνεται πολύ πέραν οποιουδήποτε συμβάντος ξένης παρέμβασης, είτε πραγματικής, είτε φανταστικής. Τελικά εξελίσσεται σε πλέγμα συνδυασμένων τρομοκρατικών ενεργειών και όχι σε παρασκηνιακές μεθόδους αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Αρκετά ΜΜΕ αναφέρονται στην προσομοίωση, αλλά δεν υπάρχει καμία μνεία για τον εμπνευστή και σχεδιαστή της και πολύ περισσότερο για την σχέση του με μυστικές υπηρεσίες και κυβερνήσεις και μία τεκμηριωμένη ιστορική καταγραφή των επιχειρήσεων χειραγώγησης εκλογικών διαδικασιών ανά τον κόσμο, με τελευταία την υπόθεση των αναταραχών στην Γεωργία.
Το εξειδικευμένο οικονομικού περιεχομένου μέσο Quartz αξιολογεί την “Επιχείρηση Blackout” και σημειώνει πως έχει ιδιαίτερη σημασία για την ετοιμότητα των ρυθμιστικών αρχών και των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Κατά τρόπο ανάλογο ο ιστότοπος CyberScoop που ασχολείται με τις εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία και την ασφάλεια, κρίνει την άσκηση με την μορφή μίας περίπλοκης διαδικασίας με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των εκλογικών διαδικασιών, ενώ και αρκετά άλλα Μίντια τηρούν παρόμοια στάση.
Στην πραγματικότητα κανείς δεν αναφέρεται σε πιθανή άσκηση πραξικοπήματος, αν και ίσως κάποιοι οφείλουν να ανατρέξουν στις μνήμες μίας ταινίας πολιτικής φαντασίας του 1964 με την υπογραφή του ευρηματικού σκηνοθέτη John Frankenheimer. Με τίτλο “Seven days in May” (Επτά ημέρες του Μαΐου) και με εκπληκτικό πρωταγωνιστή τον Burt Lancaster, αφηγείται μία συνωμοσία στρατηγών, που σχεδιάζουν εισβολή στον Λευκό Οίκο, καταλήψεις ραδιοτηλεοπτικών δικτύων και επιθέσεις, με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου.