Handelsblatt: Ίσως οι τράπεζες διαθέσουν στην αγορά τις 21.000 οικίες που έχουν κατάσχει

Handelsblatt: Ίσως οι τράπεζες διαθέσουν στην αγορά τις 21.000 οικίες που έχουν κατάσχει

Από γερμανικό έντυπο πληροφορούμεθα ότι ασκούνται ίσως πιέσεις στις τράπεζες να διαθέσουν στην αγορά τα 21.000 άδεια διαμερίσματα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ή αυτό πάντως γράφει σήμερα η Handelsblatt.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την κρίση δημόσιου χρέους της δεκαετίας του 2010, οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες παραλίγο να χρεοκοπήσουν, αλλά έκτοτε τα προβλήματα ρευστότητας της εποχής της κρίσης έχουν ξεχαστεί. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρουσιάζουν μεγάλα κέρδη. Εντούτοις δεν δανείζουν τους πολίτες αλλά παράλληλα χρεώνουν και υπέρογκες προμήθειες. Η κυβέρνηση φέρεται να πιέζει μεταξύ άλλων για φθηνότερα ενυπόθηκα δάνεια, ώστε να μειωθεί κάπως η έλλειψη κατοικιών. Σύμφωνα με μελέτη, από την ελληνική αγορά λείπουν 212.000 διαμερίσματα. Οι τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους περίπου 21.000 κενά διαμερίσματα από κατασχέσεις κατοικιών από δανειολήπτες που δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Η κυβέρνηση προτρέπει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διαθέσουν αυτά τα διαμερίσματα στην αγορά, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη ούτε από τις υψηλές προμήθειες που παίρνουν οι τράπεζες, γράφει το γερμανικό έντυπο. Για παράδειγμα, μια μεταφορά 20 ή 100 ευρώ μεταξύ δύο τραπεζών μπορεί να κοστίσει τέσσερα ευρώ ή και περισσότερα αν ο πελάτης ευλόγως απαιτήσει να γίνει άμεσα. Οι τράπεζες χρεώνουν 3 έως 4 ευρώ για μια εισερχόμενη μεταφορά εντός της ΕΕ (Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε Ευρώ, Sepa). Υπάρχουν τώρα σχέδια για την επιβολή ανώτατου ορίου στις χρεώσεις με νόμο. Το γερμανικό έντυπο επισημαίνει ότι «ενώ ζητούν πολλα οι τράπεζες όσον αφορά την είσπραξη προμηθειών, είναι μικροπρεπείς όσον αφορά τους τόκους καταθέσεων. Πληρώνουν 0,03% για τα χρήματα όψεως. Στην ευρωζώνη, ο μέσος όρος είναι δεκαπλάσιος, δηλαδή 0,36%. Οι ελληνικές τράπεζες πληρώνουν μέσο επιτόκιο 1,86% στις προθεσμιακές καταθέσεις. Κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη, οι αποταμιευτές λαμβάνουν 2,97%.

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες χρεώνουν ακόμη υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα καταναλωτικά δάνεια στην Ελλάδα είχαν κατά μέσο όρο 10,86% επιτόκιο τον Οκτώβριο, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 7,67%. Για τα επιχειρηματικά δάνεια, οι ελληνικές τράπεζες χρέωσαν 5,02% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης που ήταν 4,57%, δηλαδή και πάλι ακριβότερα από ό,τι σε άλλες, πιο εύπορες χώρες. Είναι δε πολύ φειδωλές στην παροχή δανείων. Η Handelsblatt επισημαίνει ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2024 οι ελληνικές τράπεζες είχαν καταθέσεις από επιχειρήσεις και ιδιωτικά νοικοκυριά συνολικού ύψους 194,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως το ποσό των δανείων που χορήγησαν ανερχόταν σε μόλις 116,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό τοποθετεί την αναλογία δανείων προς καταθέσεις λίγο κάτω από το 60%. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο μέσος όρος για την ευρωζώνη το 3ο τρίμηνο ήταν 94,5%. Οι τράπεζες επικαλούνται ως δικαιολογία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την κρίση χρέους, αυτή όμως είναι πλέον παρελθόν. Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την επιβολή ειδικού φόρου στα κέρδη των τραπεζών, όπως αυτός που ήδη επιβάλλεται στην Ισπανία, αλλά τόσο ο διοικητής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο πρωθυπουργός, αρνούνται, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο  «θα έφερνε τις τράπεζες πίσω όσον αφορά την εξυγίανση των προβλεπόμενων ιδίων κεφαλαίων τους».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx