ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι ισλαμιστές δίνουν εγγυήσεις στους Ρώσους για τις βάσεις – Η πρώτη φωτογραφία του Άσαντ

Οι ισλαμιστές δίνουν εγγυήσεις στους Ρώσους για τις βάσεις – Στην Μόσχα ο Άσαντ

Οι Σύροι ισλαμιστές αντάρτες, που ανέτρεψαν την εξουσία του Άσαντ, “εγγυήθηκαν την ασφάλεια” των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία, δήλωσε σήμερα στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων πηγή στο Κρεμλίνο. “Οι Ρώσοι αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους εκπροσώπους της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης, οι ηγέτες της οποίας εγγυήθηκαν την ασφάλεια των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων και διπλωματικών υπηρεσιών στο έδαφος της Συρίας”, μετέδωσαν TASS και Ria Novosti.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται στη Μόσχα, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα πηγή στο Κρεμλίνο. Η Ρωσία χορηγεί άσυλο στον πρώην πρόεδρο της Συρίας και την οικογένειά του. Στα social media κυκλοφορεί η κάτωθι φωτογραφία:

Δύο ανώτεροι αξιωματικοί των συριακών ενόπλων δυνάμεων δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως ο πρόεδρος Άσαντ επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο το οποίο αναχώρησε προς άγνωστο προορισμό. Οι Σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν σήμερα ότι έβαλαν τέλος σε 24 χρόνια αυταρχικής εξουσίας του Μπασάρ αλ-Άσαντ, στην πρώτη ανακοίνωσή τους που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. Η διοίκηση του συριακού στρατού ενημέρωσε τους αξιωματικούς ότι το καθεστώς Άσαντ έλαβε τέλος, δήλωσε στο Ρόιτερς Σύρος αξιωματικός. Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο twitter φαίνονται οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που εισβάλλουν στην οικία του Άσαντ:

Υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και η Tartus, το δεύτερο λιμάνι της χώρας:

 

Σκηνές πλιάτσικου ακολούθησαν την έφοδο δεκάδων Σύρων στο κατοικία του έκπτωτου Σύρου ηγέτη, η οποία προηγουμένως είχε λεηλατηθεί μετά την έφοδο των ανταρτών στρατιωτών στην Δαμασκό. Σε βίντεο που ανέβηκαν στα social media, φαίνονται δεκάδες άνθρωποι να κάνουν επιδρομή στα ντουλάπια με τα ακριβά αντικείμενα του προέδρου και της συζύγου του, Άσμα αλ Άσαντ.

Το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει να καταλάβει τη συριακή πλευρά της περιοχής του Όρους Ερμών και να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας — σύμφωνα με στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν ήδη υψώσει τη σημαία τους σε συριακό έδαφος. Το Ισραήλ χτύπησε το απόγευμα της Κυριακής το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Συρίας (SSRC) στη Δαμασκό.

Αποχωρεί ο Έλληνας πρέσβης

Ο Έλληνας πρεσβευτής στη Δαμασκό, Νικόλαος Πρωτονοτάριος, θα αποχωρήσει την Δευτέρα από την πρωτεύουσα της Συρίας, μαζί με δυο υπαλλήλους στην πρεσβεία. Όπως τόνισε «έχουμε τώρα απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά υπάρχουν πυροβολισμοί. Οι ελληνικές οικογένειες εδώ αριθμώνται στις περίπου 50-60. Έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο και με μέλη των Ελλήνων της ελληνικής ομογένειας. Μέχρι στιγμής η σύσταση η δική μου, της πρεσβείας δηλαδή, ήταν να μείνουν στα σπίτια τους. Η κατάληψη της Δαμασκού από τους αντάρτες έγινε στις 4 με 5 η ώρα το πρωί. Από τότε δεν έχουν σταματήσει οι πυροβολισμοί.

Δυστυχώς οι αντάρτες όμως δεν ήταν συντεταγμένοι, δεν είναι οργανωμένοι σε μια ομάδα και ξεκίνησαν ένα πλιάτσικο σε όλη τη Δαμασκό, συμπεριλαμβανομένου και πρεσβειών, με αποτέλεσμα οι περισσότερες στις πρεσβείες να θέλουν να φύγουν. Οι περισσότεροι ενδεχομένως να φύγουν και αύριο, μεταξύ των οποίων και αυτοί της ελληνικής, διότι η κατάσταση ασφαλείας εδώ δεν επιτρέπει να προβλέψουμε ότι θα παραμείνουμε με κάποια ασφάλεια (…) Είμαστε τρεις Έλληνες υπάλληλοι της πρεσβείας και θα φύγουμε αύριο».

Οι ισλαμιστές στην Δαμασκό

Οι ισλαμιστές ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης τους, ο Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, έφτασε στη Δαμασκό, λίγες ώρες αφού η πρωτεύουσα έπεσε στα χέρια τους. «Ο διοικητής Άχμεντ αλ Σάρεχ (σ.σ. το πραγματικό όνομα του Τζολάνι) προσκύνησε και φίλησε το χώρα» μόλις έφτασε στην πόλη, μετέδωσε το κανάλι των ανταρτών στο Telegram. «Η βούλησή μας είναι σταθερή και η αποφασιστικότητά μας ακλόνητη» είπε ο Αλ Τζολάνι στην ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την επίσημη συριακή τηλεόραση, την οποία ελέγχουν πλέον οι αντάρτες. «Συνεχίζουμε να δρούμε με αποφασιστικότητα για να επιτύχουμε τους στόχους της επανάστασής μας», συνέχισε. «Το μέλλον είναι δικό μας και οδεύουμε προς τη νίκη», τόνισε.

Η συμμαχία των ανταρτικών οργανώσεων που ανέτρεψαν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, ανακοίνωσε προηγουμένως πως ξεκινούν διαδικασίες σχηματισμού μίας μεταβατικής κυβέρνησης, με στόχο την διεξαγωγή εκλογών. «Η μεγάλη συριακή επανάσταση πέρασε από το στάδιο του αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στον αγώνα για να οικοδομήσουμε μαζί μια Συρία που να αρμόζει στις θυσίες του λαού της» ανέφερε σε δήλωση της.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής των ανταρτών Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι είχε δηλώσει πως ο πρώην πρωθυπουργός Μοχάμεντ Τζαλάλι θα συνεχίσει να επιβλέπει τους κρατικούς θεσμούς μέχρι να πραγματοποιηθεί η επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας, σηματοδοτώντας προσπάθειες να εξασφαλισθεί μια εύτακτη μετάβαση. Με τη δήλωσή του, την οποία υπέγραψε με το αληθινό όνομά του, Άχμεντ αλ-Σάρα, ο Τζολάνι απαγόρευσε επίσης στις ένοπλες δυνάμεις των ανταρτών, που βρίσκονται στη Δαμασκό, να πλησιάσουν δημόσιους θεσμούς, ενώ τους απαγόρευσε επίσης να πυροβολούν στον αέρα.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ο Τζαλάλι, ο οποίος είχε διοριστεί πρωθυπουργός από τον Άσαντ το Σεπτέμβριο, δήλωσε πως ήρθε σε επαφή με τον αλ-Σάρα για να συζητήσουν τη διαχείριση της μεταβατικής περιόδου και πρόσθεσε πως στη Συρία πρέπει να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές. Ο Τζαλάλι δήλωσε ότι παραμένει στο σπίτι του και ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει την κυβερνητική συνέχεια.

Η επόμενη μέρα

“Μπορούν οι αντάρτες να βοηθήσουν να επιτευχθεί σταθερότητα;”, αναρωτιέται ο Jeremy Bowen του BBC και επισημαίνει: «Είναι μια τεκτονική στιγμή στην περιοχή… Επειδή η Συρία βρίσκεται σε μια τόσο στρατηγική θέση στην καρδιά της περιοχής, αυτό που συμβαίνει στη Συρία επηρεάζει όλους τους γείτονές της και, κατ’ επέκταση, τον ευρύτερο κόσμο. Το ερώτημα τώρα είναι εάν αυτοί οι αντάρτες μπορούν να προσπαθήσουν να προωθήσουν τη σταθερότητα; Είπαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει εκδίκηση εναντίον μειονοτικών ομάδων, αλλά ας δούμε τι θα συμβεί γιατί αυτό που μόλις περιέγραψα είναι το καλό σενάριο.

Το κακό σενάριο είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Λιβύη μετά την πτώση του Καντάφι το 2011 και του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ μετά το 2003, που ήταν χρόνια βασανιστηρίων, αιματοχυσίας και εμφυλίου πολέμου. Το είχαν ήδη στη Συρία. ίσως έχουν χορτάσει και θέλουν να μετακομίσουν σε ένα καλύτερο μέρος. Μετά από χρόνια δικτατορίας, όταν αυτό τελειώσει, δεν ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί όσον αφορά τους ανθρώπους που ίσως θέλουν να εκδικηθούν ή ομάδες που θέλουν να πάρουν την εξουσία – αυτή είναι μια πραγματικά ασταθής περίοδος που έρχεται”, ανέφερε.

“Η αλλαγή εξουσίας στη Συρία μπορεί να ακολουθηθεί από την εφαρμογή πολλών σεναρίων για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της διάσπασης και της διάλυσης της αραβικής χώρας”, ανέφερε η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah. Το πρώτο σενάριο πιθανών εξελίξεων στη Συρία υποδηλώνει τη δημιουργία μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Άσαντ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Συρίας ως συμμαχίας της αντιπολίτευσης με διάφορες φατρίες και ιδεολογικές διαφορές. Αν και μια τέτοια επιλογή δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί, θα υποστηριχθεί από την Τουρκία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς θα επιτρέψει τη διατήρηση της ακεραιότητας της Συρίας, πιστεύει ο παρατηρητής της Sabah, Bercan Tutar.

Το δεύτερο σενάριο συνεπάγεται τη δημιουργία της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Συρίας, με τους εκπροσώπους της Hayat Tahrir al-Sham (τρομοκρατική οργάνωση η οποία προηγουμένως ονομαζόταν Jabhat al-Nusra, στην συριακή Αλ Κάϊντα) να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της νέας δύναμης. Σε αυτή την περίπτωση, η Συρία θα κυβερνάται από εκπροσώπους του Σαλαφί (ένα κίνημα στο σουνιτικό Ισλάμ), «το οποίο δεν αισθάνεται εχθρότητα εναντίον του Ισραήλ ή των ΗΠΑ», έγραψε ο δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, «ένα αντισιιτικό κράτος ελεγχόμενο από το Ισραήλ» μπορεί να ιδρυθεί στη Συρία με επίκεντρο κατά του Ιράν, με αποκλεισμό του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ που εδρεύει στον Λίβανο και στερώντας του την επιμελητεία και τη στρατιωτική υποστήριξη της Τεχεράνης στη βάση. της σύλληψής του. Ένα άλλο σενάριο υποδηλώνει τη δημιουργία μιας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Συρίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, την οποία ο συγγραφέας του άρθρου προτείνει «θα βαλκανοποιηθεί μέσω της διχοτόμησης σε μικρά κράτη-μαριονέτες».

Το πέμπτο σενάριο ανάπτυξης στη Συρία συνεπάγεται τη διάσπαση και τη διάσπασή της, σύμφωνα με τον Tutar. «Εάν η αντιπολίτευση και οι χώρες που την υποστηρίζουν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία εάν εφαρμοστεί ένα τέτοιο σενάριο, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία θα ενταθεί ξανά, κάτι που τελικά θα οδηγήσει στην πλήρη διάσπασή της», έγραψε ο παρατηρητής”.

Τί λένε η Tehran Times

Η πτώση της συριακής κυβέρνησης υπογράμμισε το επισφαλές μέλλον της μεσογειακής χώρας εν μέσω του συνεχιζόμενου χάους, μεταδίδουν οι Tehran Times σημειώνοντας πως αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Συρία θα μπορούσε να μετατραπεί σε θέατρο για ξένες δυνάμεις που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το χάος στη χώρα.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι άνθρωποι στη Δαμασκό έσπευσαν να προμηθευτούν προμήθειες. Ανέφερε ότι πολλά καταστήματα στην πρωτεύουσα έχουν κλείσει και αυτά που παραμένουν ανοιχτά έχουν ξεμείνει από βασικά είδη όπως η ζάχαρη. Τα είδη έχουν επίσης πωληθεί σε τριπλάσια τιμή από την κανονική. Το AP είπε επίσης ότι χιλιάδες άλλοι έχουν πάει στα σύνορα της Συρίας με τον Λίβανο, προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, οι λιβανέζοι συνοριακοί αξιωματούχοι έκλεισαν την κύρια συνοριακή διέλευση της Μασνάα αργά το Σάββατο.

Οι Tehran Times αναφέρουν επιπλέον: «Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας σε πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν. Πρώτα απ’ όλα, ο ρόλος των ένοπλων ομάδων στον καθορισμό του μέλλοντος της Συρίας θα πρέπει να τεθεί υπό στενό έλεγχο. Το HTS έχει τις ρίζες του στην Αλ Κάιντα και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη. Όμως, οΤζολάνι επιδίωξε να μεταμορφώσει την ομάδα κόβοντας τους δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Υποσχέθηκε να ασπαστεί τον πλουραλισμό και τη θρησκευτική ανοχή.

Η Αλ Κάιντα και το ISIL, γνωστά και ως ISIS και Daesh, διέπραξαν αποτρόπαια εγκλήματα στη Συρία στον απόηχο των αναταραχών στη χώρα που ακολούθησαν την Αραβική Άνοιξη του 2011. Η δράση της HTS μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση τρομοκρατών και εξτρεμιστών που προκάλεσαν όλεθρο στην περιοχή για χρόνια. Δεύτερον, το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση της κυβέρνησης Άσαντ θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Η απουσία μιας σταθερής κεντρικής κυβέρνησης θα μπορούσε να φέρει τους Σύρους εναντίον του άλλου, βυθίζοντας τη χώρα στο απόλυτο χάος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αιματοχυσία με περιφερειακές συνέπειες…

Οι ένοπλες ομάδες δεν θα μπορούσαν ποτέ να ξεκινήσουν την αστραπιαία επίθεσή τους και να καταλάβουν εδάφη στη Συρία χωρίς ξένη υποστήριξη. Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που κατηγορούνται για βοήθεια και συνέργεια στο HTS. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει γεωπολιτικούς στόχους στη Συρία.  Εξάλλου, η Άγκυρα δεν θέλει να δει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες αποτελούνται κυρίως από Κούρδους μαχητές, να αποκτούν περισσότερα εδάφη στη Συρία. Η ευρασιατική χώρα παλεύει επίσης με τον υψηλό αριθμό Σύριων προσφύγων στη χώρα. Η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει τώρα να επιστρέψει τους πρόσφυγες στη Συρία για να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην τουρκική οικονομία. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο κανόνας του HTS θα βοηθήσει την Τουρκία να επιτύχει τους στόχους της…

Το Ισραήλ μαζί με ορισμένες από τις χώρες του Περσικού Κόλπου και τα δυτικά κράτη έχουν υποστηρίξει επίσης αντι-συριακές μαχητικές ομάδες όπως το HTS. Κατά συνέπεια, η Συρία μπορεί να μετατραπεί σε θέατρο για ξένες δυνάμεις που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το χάος, ωστόσο ο συριακός πληθυσμός θα επιβαρυνθεί με σημαντικό κόστος τέτοιων επεμβάσεων.Η δυσαρέσκεια εναντίον του Ισραήλ για τον γενοκτονικό του πόλεμο στη Γάζα έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο. Αλλά το HTS και οι σύμμαχοί του δεν έχουν ακόμη δηλώσει δημόσια τη στάση τους σχετικά με το Ισραήλ.

Το 2015, η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι το Ισραήλ άνοιξε τα σύνορά του με τη Συρία για να παράσχει ιατρική περίθαλψη σε τρομοκράτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το παρακλάδι της Μέτωπο Νούσρα που είχαν τραυματιστεί σε μάχες. Η διάσημη αμερικανική εφημερίδα ανέφερε εκείνη την εποχή ότι το Μέτωπο Νούσρα “δεν έχει ενοχλήσει το Ισραήλ από τότε που κατέλαβε τη συνοριακή περιοχή το περασμένο καλοκαίρι” κατά μήκος των Υψωμάτων του Γκολάν» υπενθυμίζουν οι Tehran Times.

Μεταβίβαση της εξουσίας

Ο Σύρος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γάζι αλ Τζαλάλι δήλωσε σήμερα ότι παραμένει στο σπίτι του και είναι έτοιμος να συνεργαστεί για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, μετά τη φυγή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Αυτή η χώρα μπορεί να είναι μια κανονική χώρα, οικοδομώντας καλές σχέσεις με τους γείτονές της και με όλον τον κόσμο, αλλά αυτό το ζήτημα θα είναι ευθύνη της ηγεσίας που θα επιλέξει ο συριακός λαός με ελεύθερες εκλογές και είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με την ηγεσία που θα προκύψει», είπε μεταξύ άλλων ο Μοχάμεντ Γάζι αλ Τζαλάλι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανέβασε στο Facebook.

Νωρίτερα, στρατιώτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας εγκατέλειψαν το αεροδρόμιο της συριακής πρωτεύουσας, όπως έγινε γνωστό από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, ανέφερε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έλαβαν εντολή να αποσυρθούν από το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού.

«Οι δυνάμεις μας έχουν αρχίσει να εισέρχονται στη Δαμασκό», γνωστοποίησε τα ξημερώματα μέσω της Telegram ο επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης, Χάγιατ αλ Ταχρίρ. Παράλληλα ανέφερε ότι μαχητές της κατέλαβαν τη φυλακή Σεντνάγια στα περίχωρα της πρωτεύουσας, απελευθερώνοντας τους κρατούμενους. «Γιορτάζουμε μαζί με τον συριακό λαό την είδηση της απελευθέρωσης των κρατουμένων μας από τα δεσμά τους και την ανακοίνωση του τέλους της εποχής της αδικίας στη φυλακή Σεντνάγια», συμπλήρωσε. «Οι πόρτες της φυλακής Σεντνάγια, γνωστής ως “ ανθρώπινο σφαγείο”, άνοιξαν για χιλιάδες κρατούμενους», επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), στους κόλπους της οποίας κυριαρχεί ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, και άλλες ομάδες ανταρτών εξαπέλυσαν την προηγούμενη εβδομάδα επιθέσεις εναντίον του συριακού στρατού, καταλαμβάνοντας γρήγορα δεκάδες κοινότητες και στρατηγικής σημασίας πόλεις, περικυκλώνοντας σταδιακά την πρωτεύουσα προτού εξαπολύσουν την τελική επίθεσή τους. Σύροι στρατηγοί διέταξαν τον στρατό να αποσυρθεί από τη Χομς χωρίς να μιλήσει καθόλου με τον Άσαντ. Πήραν την απόφαση αφού συνομίλησαν με αραβικές χώρες και δυτικές δυνάμεις μέσω ενδιάμεσων.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Συρίας, Hadi al-Bahra, δήλωσε στον αραβικό ειδησεογραφικό οργανισμό Al-Arabiya ότι το καθεστώς Άσαντ έπεσε και ότι μια «σκοτεινή εποχή στην ιστορία της Συρίας έχει περάσει». Η Μπαχρά – η οποία ηγείται του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής Επανάστασης και των Δυνάμεων της Αντιπολίτευσης– τόνισε στο κοινό ότι η κατάσταση στη Δαμασκό είναι ασφαλής. «Στους λαούς μας όλων των αιρέσεων και θρησκειών, εφόσον δεν σηκώνετε τα όπλα εναντίον οποιουδήποτε άλλου πολίτη και όσο μένετε στα σπίτια σας, είστε ασφαλείς», έγραψε στο X. «Δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις εκδίκησης ή αντιποίνων, ούτε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αξιοπρέπεια των ανθρώπων θα γίνει σεβαστή και η αξιοπρέπειά τους θα διαφυλαχθεί».

Διεθνείς εξελίξεις

Ήδη από χθες πέντε  χώρες,  η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Ιράν, η Τουρκία και η Ρωσία δήλωσαν από την Σύνοδο της Ντόχα ότι χρειάζεται πολιτική λύση για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και να προστατευτούν οι άμαχοι στη Συρία. Το Ιράν, η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να διευκολύνουν την παύση των εχθροπραξιών και θα προχωρήσουμε σε βήματα με την αντιπολίτευση στην Συρία σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε προηγουμένως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, που ανέφερε πως η Μόσχα βοηθά όπως μπορεί τον συριακό στρατό.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα του παρακολουθούν στενά τα έκτακτα γεγονότα στη Συρία και παραμένουν σε συνεχή επαφή με περιφερειακούς εταίρους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. Από την πλευρά του ο νεοεκλεγείς Ντόνανλτ Τραμπ δήλωσε: «Η Συρία είναι ένα χάος, αλλά δεν είναι φίλος μας. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ασχοληθούν. Αυτός δεν είναι δικός μας αγώνας. Ας τον αφήσουμε να εξελιχθεί. Μην εμπλακείτε!». Αναφερόμενος στην Ρωσία είπε ότι « ως σύμμαχος του Ασαντ, φαίνεται ανίκανη να σταματήσει την επέλαση στη Συρία, μια χώρα που προστατεύει εδώ και χρόνια, λόγω του πολέμου που μαίνεται εδώ και δυόμισι χρόνια την Ουκρανία».

Ανέφερε ακόμη ο Τραμπ: «Ο Άσαντ δεν είναι πια εδώ. Διέφυγε από τη χώρα του. Η προστάτιδά του, η Ρωσία υπό την ηγεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν επιθυμούσε πλέον να τον προστατεύει. Έχασε κάθε ενδιαφέρον για τη Συρία εξαιτίας της Ουκρανίας, όπου σχεδόν 600.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν τραυματισθεί ή σκοτωθεί, σε ένα πόλεμο που δεν έπρεπε να είχε αρχίσει ποτέ και που θα μπορούσε να διαρκέσει αιωνίως». Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων πριν εγκαταλείψει την χώρα ο Άσαντ επιχείρησε να βρει δίαυλο επικοινωνίας, μέσω του Ούγγρου Ορμπάν, με τον Τραμπ, αλλά χωρίς επιτυχία.

Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία 

Με ενθουσιασμό έγινε δεκτή από τους Σύριους της Τουρκίας η είδηση της πτώσης του Άσαντ .

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx