Σήμερα η απάντηση Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη – η πρώτη δημόσια παρέμβαση μετά την διαγραφή του
12/12/2024Την πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά την διαγραφή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα κάνει σήμερα το απόγευμα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Θα μιλήσει στο φόρουμ των Δελφών και του Βήματος με θέμα τα 50 χρόνια εξωτερικής πολιτικής της Μεταπολίτευσης. Το θέμα προσφέρεται για τον πρώην πρωθυπουργό. Αν και το περιεχόμενο της ομιλίας του δεν είναι γνωστό εκείνο που θεωρείται βέβαιο και κυκλοφορεί στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία είναι ότι θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους της κριτικής. Εκτιμάται ότι ο Αντώνης Σαμαράς εφόσον κληθεί θα μιλήσει για την διαγραφή του και θα δώσει συνολική απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Φυσικά θα επιμένει στα επιχειρήματά του και στο περιεχόμενο της κριτικής του για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης που στην τελευταία του συνέντευξη κατέληγε στο αίτημα για απομάκρυνση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το υπουργείο Εξωτερικών. Ήταν δε και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής του Μεγάρου Μαξίμου και οδήγησε τελικά στην διαγραφή. Ο ίδιος ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε πει τότε σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η εξωτερική πολιτική που υλοποιεί είναι της κυβέρνησης και ότι δεν μπορεί να παραμένει αποδυναμωμένος αν δεν υπάρξει η ανάλογη απάντηση, δηλαδή η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού.
Η τοποθέτηση Καραμανλή
Λίγες ημέρες νωρίτερα, την περασμένη Κυριακή, την δική του παρέμβαση έκανε ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Με την δική του γλώσσα αποδόμησε πλήρως την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας. Ο Κώστας Καραμανλής που δέχεται κατ΄αρχήν τον διάλογο με την Τουρκία υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να είναι αυστηρά περιορισμένος στην μία και μόνη διαφορά. Από εκεί και μετά η αναλυτική ομιλία του θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ένα μάθημα εξωτερικής πολιτικής προς τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Γιώργο Γεραπετρίτη όπου σημειώνονταν με κόκκινο μολύβι οι άστοχες ενέργειες ή παραλείψεις -πχ στην οικονομική δραστηριότητα των βραχονησίδων, στην μη αξιοποίηση του χάρτη της Σεβίλης για τον καθοριςμό της ΑΟΖ στην ΕΕ, στις γραμμές βάσης στους κόλπους ώστε να ακολουθήσει η χάραξη της μέσης γραμμής για την ΑΟΖ, οι σαφείς δηλώσεις για την κυριαρχία επί τη βάση της υπέρτατης αρχής της άμυνας του χάρτη του ΟΗΕ, την στρατηγικής σημασίας εγκατάλειψη του άξονα Ελλάδας Κύπρου. Ακολούθως υπήρχε ένας κατάλογος υποδείξεων για το τι πρέπει να πράξει η οποιαδήποτε κυβέρνηση, εάν θέλει πράγματι έναν οριοθετημένο διάλογο και όχι μία διαπραγμάτευση με τους όρους του αντιπάλου που εκ των πραγμάτων παρεκκλίνει σε υποχωρήσεις, υπό το ευρύτερο πολιτικό πρίσμα ότι ο κατευνασμός θα διατηρήσει τα ήρεμα νερά και συνολικότερα την ειρήνη.
Φυσικά ο Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό κανενός -κάτι που επικαλέστηκαν μετά οι διαρροές του Μαξίμου ως διαφορά του με τον Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός όμως εννοούσε ότι δεν κάνει δίκη προθέσεων κανενός, αλλά ότι ανεξαρτήτως προθέσεων, λάθη παραλείψεις και αβελτηρίες μπορούν να οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα.
Θα απαντήσει ο Μητσοτάκης;
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι περισσότερο αιχμηρός και αρνείται συνολικά τον διάλογο με τον αποχαλινωμένο Ταγίπ Ερντογάν. Όσο και αν και εκείνος το διατυπώνει κομψά, θεωρεί ότι η χώρα διολισθαίνει σταδιακά σε δορυφόρο της Τουρκίας, όπου οι τοποθετήσεις της υπερπροσδιορίζονται από την Άγκυρα. Στο ίδιο φόρουμ αύριο θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έχει ενδιαφέρον πώς θα απαντήσει.
Ο νέος κύκλος αμφισβήτησης του πρωθυπουργού έρχεται σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση καταρρέει. Η πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO έδειξε πρόθεση ψήφου στο 21% με αναγωγή 24% και απόρριψη της πολιτικής της σε όλα τα βασικά ζητήματα με κορυφαίο την ακρίβεια όπου η δυσαρέσκεια άγγιξε το 90% και την ασφάλεια του πολίτη να ακολουθεί με 82%.
Στα θέματα της οικονομικής πολιτικής όπως δείχνει και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό που είναι σε εξέλιξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στο ίδιο μοντέλο που οδήγησε επί των ημερών του στην κοινωνία του ενός τρίτου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η διαγραφή Σαμαρά επιβεβαίωσε το αρχηγικό κύρος του Κυριάκου Μητσοτάκη και επέβαλε προσωρινά εσωκομματική ηρεμία, είναι όμως προσωρινή.