Συρία: Αμήχανη προσέγγιση Κούρδων και της νέας κυβέρνησης
13/12/2024Σε τάση σύγκλισης με την ισλαμιστική κυβέρνηση της Δαμασκού βρίσκονται οι Κούρδοι της Συρίας, παραμένει όμως η ανησυχία πως θα κινδυνεύσει με απώλεια της αυτονομίας της, για την οποία πολεμούσε επί 15 σχεδόν χρόνια.
Οι Κούρδοι ήταν θύματα έντονων διακρίσεων στη Συρία επί δεκαετίες, κυρίως όταν στην εξουσία βρισκόταν η οικογένεια Άσαντ.
Σε μια κίνηση ανοίγματος προς την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία μαζί με τους συμμάχους της ανέτρεψε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει τη σημαία της συριακής ανεξαρτησίας η οποία πλέον κυματίζει στη Δαμασκό.
Η τύχη των Κούρδων της Συρίας, που κατηγορούνταν για «αποσχιστικές τάσεις» από το καθεστώς Άσαντ, «παραμένει αβέβαιη», εκτίμησε ο αναλυτής Μουτλού Τσιβίρογλου, με έδρα την Ουάσινγκτον, προσθέτοντας ότι «επί του πεδίου η εξέλιξη της κατάστασης είναι γρήγορη».
Οι Κούρδοι είναι αντιμέτωποι «με αυξανόμενη πίεση από την Τουρκία και τις ομάδες (των ανταρτών) που ελέγχει». Ήδη οι υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα αντάρτες κατέλαβαν δύο περιοχές στη βόρεια Συρία, τη Μάνμπιτζ και την Ταλ Ριφάατ, που βρίσκονταν στα χέρια των Κούρδων.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Μάζλουμ Άμπντι, επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι και οι οποίες στηρίζονται από τις ΗΠΑ, χαιρέτισε «την ευκαιρία να ανοικοδομηθεί μια νέα Συρία που θα βασίζεται στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη και η οποία θα εγγυάται τα δικαιώματα όλων των Σύρων».
Όμως πολλοί κάτοικοι της βορειοανατολικής Συρίας ανησυχούν για το μέλλον της ημιαυτόνομης περιοχής τους.
«Οι ομάδες της Δαμασκού δεν αναγνωρίζουν τους Κούρδους», δήλωσε ο Άλι Νταρουίς κάτοικος της κουρδικής πόλης Καμισλί.
«Τώρα θέλουν να εξωραΐσουν την εικόνα τους», εκτίμησε. «Ως Κούρδοι ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε τις περιοχές μας και να βελτιώσουμε την οικονομική κατάσταση», υπογράμμισε αυτός ο 58χρονος άνδρας που μίλησε στα κουρδικά.
Οι SDF ελέγχουν μεγάλες περιοχές στη βορειοανατολική Συρία, όπου οι Σύροι Κούρδοι σχημάτισαν μια ημιαυτόνομη κυβέρνηση. Σύμμαχοι των Δυτικών στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, θεωρούνται από την Τουρκία παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Η Τουρκία έχει ήδη ορίσει διπλωματικό αντιπρόσωπο στη Συρία, ενώ έχει αντιμετωπίσει θετικά την κατάληψη της εξουσίας από την HTS.
Χθες Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι SDF έχουν να διαδραματίσουν «ζωτικής σημασίας» ρόλο προκειμένου να αποτραπεί τυχόν επανεμφάνιση του ΙΚ στη Συρία.
«Οι Κούρδοι της Συρίας είναι αντιμέτωποι με πολλές σοβαρές προκλήσεις, η πιο πιεστική από τις οποίες είναι η σταθερή εχθρότητα της Τουρκίας», σχολίασε ο Τσιβίρογλου.
Από το 2016 η Άγκυρα έχει οργανώσει πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των SDF.
Οι μαχητές των νέων συριακών αρχών κατέλαβαν την πόλη Ντέιρ Εζόρ στην ανατολική Συρία, η οποία βρέθηκε για σύντομο διάστημα υπό τον έλεγχο των SDF μετά την απόσυρση του συριακού στρατού και των υποστηριζόμενων από το Ιράν συμμάχων του.
«Όλες οι τουρκικές επιθέσεις και απειλές εναντίον των Κούρδων έχουν άμεσο ή έμμεσο στόχο να πλήξουν την κουρδική αυτονομία και να επεκτείνουν τον τουρκικό έλεγχο στη βόρεια Συρία», υπογράμμισε ο Τσιβίρογλου.
Οι νέοι ηγέτες της Συρίας δεν έχουν πάψει να δηλώνουν ότι θα προστατεύσουν τις μειονότητες στη χώρα, χωρίς να αναφέρονται ξεκάθαρα στους Κούρδους.
Στο Καμισλί οι κάτοικοι δήλωσαν στο AFP ότι χάρηκαν με την πτώση του Άσαντ, αλλά παραμένουν ανήσυχοι.
Οι Κούρδοι, η μεγαλύτερη εθνοτική μειονότητα στη Συρία, επιθυμούν «ένα δημοκρατικό κράτος που σέβεται τα δικαιώματα και τη θρησκεία όλων», δήλωσε ο Χορσέντ Άμπο Ράσο, 68 ετών. «Θέλουμε ένα ομοσπονδιακό κράτος, όχι μια δικτατορία», πρόσθεσε.
Ο 44χρονος δικηγόρος Φαχντ Νταούντ είναι πιο αισιόδοξος. «Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα εκπροσωπεί όλους τους Σύρους και δεν θα αποκλείει κανέναν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ