Δένδιας για άμυνα: Πρέπει να σκέφτεσαι δημιουργικά όταν έχεις πλουσιότερο και μεγαλύτερο αντίπαλο
13/12/2024«Προχωράμε σε μία τελείως διαφορετική αντίληψη Δομής Δυνάμεων. Με διαφορετικούς τύπους ταγμάτων, διαφορετικό οπλισμό, drone, anti-drone σε κάθε μονάδα, με δυνατότητες κυβερνοπολέμου. Με διαφορετική προσέγγιση στα εξοπλιστικά», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σήμερα, κατά ομιλία του στο φόρουμ υπό τον τίτλο «Μεταπολίτευση 1974-2024, 50 χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», το οποίο διοργανώνεται στην Αθήνα από την εφημερίδα «Το Βήμα», το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Πάμε σε συγχωνεύσεις, σε ομοιοτυπίες, σε οικονομίες κλίμακος. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις έναν πολύ πλουσιότερο και μεγαλύτερο εν δυνάμει αντίπαλο, εάν δεν σκεφτείς δημιουργικά, δεν πρόκειται να κάνεις κάτι», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
«Το ελληνικό πολιτικό σύστημα μέσα από συγκρούσεις και με διαφορετικές απόψεις στην αρχή, στο τέλος βρήκε έναν κοινό τόπο» είπε αναφερόμενος στην συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, τη δημιουργία στρατηγικών σχέσεων με το Ισραήλ σε μια μακρά εμβάθυνση, την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προσέθεσε ότι «η υπόθεση εργασίας, μιας αισιόδοξης πραγματικότητας που εκφράστηκε ως “το τέλος της Ιστορίας”, δεν μας οδήγησε εκεί που περιμέναμε. Επρόκειτο τελικά περί πλάνης. Η Τουρκία σιγά-σιγά στο τέλος και πιο φανερά στην αρχή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, μετέβαλε πορεία κι άρχισε αντί να αποκλίνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αν η Τουρκία αύριο το πρωί ως διά μαγείας αποδεχόταν το σύνολο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, το 90% για να μην πω περισσότερο των προβλημάτων μας και το σύνολο της διαφοράς μας με την Τουρκία θα είχε επιλυθεί» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, να μιλάμε με την Τουρκία, αυτή είναι η τοποθέτησή μου. Να θέτουμε πάντοτε τα απαράδεκτα των τουρκικών θέσεων. Περιμένουν να τα ακούσουν άλλωστε κάθε φορά. Το “casus belli” είναι διεθνές απαράδεκτο. Δεν υπάρχει άλλη χώρα η οποία να έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά γειτονικής ή άλλη χώρας εάν αυτή η άλλη χώρα ασκήσει νόμιμα δικαιώματα», είπε ο κ. Δένδιας.
Για την πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, είπε ότι αντιμετώπισε με επιτυχία «τον εφιάλτη του γεωγραφικού αποκλεισμού της Ελλάδας από τη θάλασσα» και ότι «εάν είχε παραμείνει η κυβέρνηση Μόρσι στην Αίγυπτο ήταν ήδη σε προχωρημένες συνομιλίες με την Τουρκία για τον καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών χωρίς κατ’ ανάγκην να συμβαδίζουν αυτές οι καταρχήν τότε σκέψεις με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Εάν σε αυτό προσθέσετε το παράνομο και ανύπαρκτο Τουρκολιβυκό, καταλαβαίνετε τον κίνδυνο γεωγραφικού εγκλωβισμού της Ελλάδας. Έπρεπε λοιπόν να κινηθούμε γρήγορα και σοβαρά».
Για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, επισήμανε ότι ήταν «ένας εξαιρετικά ωφέλιμος για τη χώρα συμβιβασμός επί των αμοιβαίων απαιτήσεων. Και τον χαιρέτισε και η ελληνική κοινωνία, η ελληνική κοινή γνώμη και το ελληνικό πολιτικό σύστημα». Αναφέρθηκε εκτενώς σε διμερείς αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και τις ΗΠΑ ενώ μίλησε και για την εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το Ισραήλ, το Μπαχρέιν και με την Αίγυπτο.
«Η δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη χρειάστηκε και χρειάζεται να αντιμετωπίσει μια επίσης δυσχερέστατη γεωπολιτική κατάσταση. Δύο μεγάλοι πόλεμοι: Ένας στον Βορρά, στην Ουκρανία, Ρωσική εισβολή. Ένας στον Νότο, Μέση Ανατολή, εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν, πλήρης επικράτηση της τρομοκρατίας και των τζιχαντιστών στην Υποσαχάρεια Αφρική, εκδίωξη της συμμάχου μας Γαλλίας από την περιοχή αυτή, πλήρης αστάθεια στον Κόλπο, ένα χαοτικό περιβάλλον. Ο ρόλος του σκληρού παρόχου ασφάλειας, που είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και η δυνατότητα αποτροπής μιας χώρας αποκτά τεράστιο ρόλο», είπε.
Για «τη μεγάλη μεταρρύθμιση» όπως είπε την «Ατζέντα 2030», ο κ. Δένδιας υπογράμμισε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις του 21ου αιώνα, άξιες του ονόματος, δεν μπορούν να είναι φύλακες αχρήστων, κατακερματισμένων σε όλη την επικράτεια στρατοπέδων. Και μάλιστα, Ένοπλες Δυνάμεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν σκληρές απειλές. Επίσης πρέπει και έπρεπε να αναπτυχθούμε στο πλαίσιο της κυβερνοασφάλειας για να διασφαλίσουμε τον Έλληνα πολίτη και την ελληνική κοινωνία αλλά και να αναπτύξουμε δυνατότητες βοήθειας στις φυσικές καταστροφές, στις εκδηλώσεις της θέρμανσης του περιβάλλοντος».
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις», συνέχισε, «τελικά, ιδίως για την Ελλάδα, είναι το “ultimum refugium”, το τελευταίο καταφύγιο. Και το είδαμε αυτό πολύ καθαρά στην Θεσσαλία, όταν χρειάστηκε να κάνουν πράγματα που είναι πολύ πέραν της αποστολής τους και πολύ έξω από τα καθήκοντα τους, όπως περιγράφονται. Αλλά το έκαναν. Το κυριότερο, όμως, είναι να αλλάξουμε τελείως την κουλτούρα. Άλλος καιρός, άλλη εποχή, άλλα πράγματα» είπε ο κ. Δένδιας.
Ειδικότερα, για τον αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο, επισήμανε ότι «μέσα σε ένα χρόνο έχουμε παράξει το πρώτο ελληνικό anti-drone σύστημα το οποίο δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες πολέμου στην Ερυθρά Θάλασσα». Για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, είπε ότι «έχουμε τεράστιες δυνατότητες αν κινητοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας και τα ελληνικά μυαλά».
Για το δημογραφικό είπε ότι «η Ελλάδα στον 21ο αιώνα κινδυνεύει να γίνει μια χώρα γερόντων 7 εκατομμυρίων. Και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με επιδόματα που θα αποδώσουν σε 30, σε 50, σε 60 χρόνια. Δεν πρόκειται για μια απειλή στο απώτερο μέλλον. Να σας το πω πρακτικά. Υπάρχει ένα κατώτατο όριο στη Δομή Δυνάμεων που χρειάζονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για να απαντήσουν στις προκλήσεις της περιοχής. Αν ο ελληνικός πληθυσμός δεν μπορεί να συμπληρώσει αυτό το κατώτατο όριο τότε η Ελλάδα καθίσταται μια ανυπεράσπιστη χώρα».
«Θα μεταβάλλουμε πλήρως το πρώτο εξάμηνο του 2025 τη θητεία», τόνισε ο υπουργός και ανέλυσε: «Θα υπάρχει διαφορετική θητεία, διαφορετική εκπαίδευση, διαφορετική στελέχωση, διαφορετική νοοτροπία, διαφορετική ένδυση. Θα τα δείτε όλα αυτά να εξελίσσονται».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ