Γεραπετρίτης: Ζητούν αυτά που δεν τόλμησαν να κάνουν οι ίδιοι

Γεραπετρίτης: Ζητούν αυτά που δεν τόλμησαν να κάνουν οι ίδιοι

«Αληθινός πατριώτης δεν είναι εκείνος ο οποίος δεν τόλμησε να κάνει όσα σήμερα απαιτεί, αλλά εκείνος ο οποίος θα καθυποτάξει το εγώ του στο πραγματικό συμφέρον της πατρίδας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, δίνοντας απάντηση, από το βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας, σε όσους κατηγορούν τον ίδιο και την κυβέρνηση ότι «συζητάει τα πάντα με την Τουρκία» και τα «συζητάει πίσω από κλειστές πόρτες».

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση που εξελίσσεται για τον νέο προϋπολογισμό, και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Επανέλαβε ότι κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητείται ούτε πρόκειται να συζητηθεί με την Τουρκία, γιατί το ένα και μόνο θέμα το οποίο αποτελεί τη μείζονα διαφορά η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, αποτελεί η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

«Δεν είμαστε δυστυχώς σήμερα εκεί διότι η θέση της Τουρκίας είναι ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται και με άλλα θέματα. Δεν πρόκειται να προχωρήσει προφανώς η συζήτηση, ει μη μόνον εάν η Τουρκία προσχωρήσει στη βασική θέση, η οποία είναι η μόνη σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, ότι πρόκειται για μια και μόνη διαφορά», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Να σταματήσουμε την υποκριτική στάση. Η διπλωματία δεν είναι απλό θέμα. Όποιος την αντιμετωπίζει απλουστευτικά είτε αιθεροβατεί είτε λαϊκίζει. Ένα από τα δύο. Η ιστορία θα γράψει ποιος ήταν ο αληθινός πατριώτης. Αληθινός πατριώτης δεν είναι εκείνος ο οποίος δεν τόλμησε να κάνει όσα σήμερα απαιτεί. Αληθινός πατριώτης είναι εκείνος ο οποίος θα καθυποτάξει το εγώ του στο πραγματικό συμφέρον της πατρίδας.  Η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για λαϊκισμό αλλά ούτε και για ακινησία. Την ειρήνη και την ασφάλεια δεν την προάγει η δογματική ακινησία. Την προάγει η ενίσχυση της ισχύος και ο δομημένος διάλογος αρχών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Οφείλουμε να συζητούμε με τους γείτονες. Το κάναμε πάντα, θα το κάνουμε πάντα. Ενίοτε οι πρωθυπουργοί, οι υπουργοί εξωτερικών και οι εμπειρογνώμονες συζητούσαν πολύ περισσότερο. Θυμίζω μάλιστα τις αξιώσεις της Τουρκίας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αποστρατικοποίηση 1964. Το casus beli, 1995. Η δημοσίευση χαρτών για τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Τουρκίας, 1974. Η γαλάζια πατρίδα, 2006. Η εκχώρηση οικοπέδων από την τουρκική κυβέρνηση στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων, το 2012. Οι γκρίζες ζώνες, την δεκαετία του 1990. Όλα αυτά υπήρξαν. Και παρά ταύτα όλες οι κυβερνήσεις, και ορθώς, συζητούσαν με την Τουρκία», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Για το Κυπριακό και τις παραβιάσεις είπε: «Η Τουρκία προσήλθε στο Κυπριακό παρά τη διακηρυγμένη θέση της για δύο κράτη. Όσον αφορά τις παραβιάσεις, το 2018 και το πρώτο εξάμηνο του 2019, σε 18 μήνες, είχαμε περισσότερες από 6.000 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Είχαμε περισσότερα από 3.000 τουρκικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από ελληνική επικράτεια, από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Αυτό σήμερα έχει μηδενιστεί», υποστήριξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Επίσης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει μυστικότητα για τις συζητήσεις με την Τουρκία καθώς ατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, έχουν υπάρξει διαρκείς ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών, αλλά διαρκείς ενημερώσεις και της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών. «Εμείς δεν θα ξυπνήσουμε μια ωραία πρωία και θα διαβάσουμε για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως συνέβη. Οτιδήποτε συμβεί, θα είναι προϊόν της διαβούλευσης. Καμία συμφωνία δεν θα γίνει παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου του πολιτικού προσωπικού».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σήμερα η Κύπρος αποτελεί το νούμερο ένα θέμα -εκτός των πολέμων- για τον ΟΗΕ. «Ήδη στις 15 Οκτωβρίου, είχαμε την πρώτη συζήτηση, υπό την σκέπη του ΓΓ του ΟΗΕ και τη συμμετοχή των ηγετών των δύο πλευρών, έτσι ώστε να επανεκκινήσει ο διάλογος. Θα υπάρξει και διευρυμένη σύνθεση στο μέλλον. Το Κυπριακό επανέρχεται στην αιχμή του δόρατος, για μια λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε η Κύπρος μας, να βρεθεί και πάλι επανενωμένη», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Για το ζήτημα της Συρίας είπε «καλό θα ήταν να είμαστε ακόμη αρκετά συγκρατημένοι, σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα. Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή είπε ότι η πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος Άσαντ, ήταν κάτι το οποίο ήταν αναγκαίο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η πτώση του αυταρχισμού είναι αναγκαία. Από την άλλη πλευρά, προφανώς και διατυπώνουμε επιφυλάξεις σε σχέση με τη νέα διακυβέρνηση η οποία οφείλει να είναι συμπεριληπτική. Η κυριαρχία και η ακεραιότητα συνέχεται με τη συμπερίληψη. Δεν μπορεί καμία κοινότητα, ιδίως η κουρδική, να είναι εκτός αυτής της κυριαρχίας του κράτους που θα προκύψει. Και βεβαίως ανησυχούμε για την περίπτωση κατά την οποία θα έχουμε μια εξέλιξη, που έχουμε δει ιστορικά, όπως της Λιβύης ή του Αφγανιστάν. Είναι όμως προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας αλλά και της οικουμενικής ειρήνης, να μπορέσει να σταθεροποιηθεί το κράτος και να μπορέσει, με αυτοδιάθεση να προχωρήσει, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Θα αναμένουμε να δούμε αν η Συρία θα καταστεί μια πραγματική ασφαλής χώρα. Διότι η πτώση Άσαντ δεν την κατέστησε με έναν οιωνεί αυτόματο τρόπο ασφαλή. Ασφαλής θα καταστεί μόνο αν υπάρξει εμπέδωση όλων των δικαιωμάτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx