ΘΕΜΑ

Η Απόφαση 2254 νέο “πεδίο” αντιπαράθεσης στη Συρία

Το 2254 νέο "πεδίο" αντιπαράθεσης στη Συρία
epaselect epa11764591 Israeli tanks deploy next to the security fence near the Druze village of Majdal Shams on Israel border with Syria in the Israeli-annexed Golan Heights, 08 December 2024. The Israeli army announced it has deployed forces to strengthen the defense of the Golan Heights and the eastern Israeli-border with Syria. Syrian rebels entered Damascus on 08 December 2024 and announced in a televised statement the 'Liberation of the city of Damascus and the overthrow of Bashar al-Assad', as well as the release of all the prisoners EPA/ATEF SAFADI

Η φράση “όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει” αποτυπώνει την κατάσταση στη Συρία, όπου συγκρούονται πολλά συμφέροντα και δυνάμεις. Η χώρα αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης για κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πολυπόθητη σταθερότητα.

Από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, την Τουρκία, τις χώρες του Κόλπου, τη Ρωσία μέχρι τους Κούρδους και τους αντάρτες, καθεμία από αυτές τις πλευρές έχει τους δικούς της στόχους και συμφέροντα, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση και παρατείνει την αγωνία του λαού της Συρίας. Η παροιμία θυμίζει ότι, όταν υπάρχει έλλειψη συνεννόησης ή υπερβολική πολυφωνία, το αποτέλεσμα είναι.. αναποτελεσματικό ή καθυστερεί.

Στην περίπτωση της Συρίας, η «αυγή» της ειρήνης φαίνεται ακόμα μακριά. Το καθεστώς Άσαντ έληξε μέσα σε μόλις 11 ημέρες. Ωστόσο, σήμερα, διαφαίνεται περαιτέρω διάλυση – της ήδη διαλυμένης Συρίας, σε μικρά φέουδα, και σίγουρα καμία διάθεση για πανηγυρισμούς.

Αναλυτές, εύστοχα παρατηρούν, ότι το μόνο που ένωσε την αντιπολίτευση στη Συρία, ήταν ο κοινός εχθρός, και τώρα που αυτός δεν υπάρχει, αναμένονται ρήγματα. Το ενδεχόμενο κενό εξουσίας ή η ασυνεννοησία, θα προκαλέσουν μεγαλύτερη αστάθεια στη Μέση Ανατολή, τροφοδοτώντας έναν επικίνδυνο συνδυασμό εσωτερικών συγκρούσεων. Αυτό, πιθανώς, να ενισχύσει τρομοκρατικές ομάδες, όπως το ISIS ή παρακλάδια της Αλ Κάιντα, να εκμεταλλευτούν το χάος, αυξάνοντας την απειλή κατά της Δύσης, επισημαίνουν.

Η χαοτική κατάσταση, πιθανότατα, θα προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ Ευρωπαίοι ηγέτες θα πιέζουν για την (πρόωρη) επιστροφή των Σύρων προσφύγων. Με άλλα λόγια, το μπαλάκι “καλά κρατεί”, με θύμα την ανείπωτη ανθρωπιστική κρίση.

Η Γαλλία και η Γερμανία έστειλαν αντιπροσωπείες στη Δαμασκό, ενώ ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, βρίσκεται επίσης στη συριακή πρωτεύουσα. Η ΕΕ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της πρεσβείας της. Η νέα ηγεσία της Συρίας ενίσχυσε τις διπλωματικές επαφές με χώρες που είχαν απομονώσει τον Άσαντ, με τη γαλλική σημαία να κυματίζει για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια στην πρεσβεία της Γαλλίας.

Η Τουρκία και το Κατάρ, που στήριζαν την αντιπολίτευση, άνοιξαν ξανά τις πρεσβείες τους στη Δαμασκό, ενώ αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ξεκίνησαν επαφές με τη νέα ηγεσία. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα συριακή ηγεσία, αλλά με «μέγιστη προσοχή» όσον αφορά στη μεταχείριση των χριστιανών, επισημαίνοντας οτι, το κρίσιμο στοιχείο θα είναι η στάση απέναντι στις εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες.

Η νέα Συρία και οι “πρώην” τρομοκράτες

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων, Κάγια Κάλλας δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα» για να μην αφήσει κενό στη Συρία. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραμένουν επιφυλακτικοί. Όπως τόνισε η Κάλλας, η άρση των κυρώσεων και η αφαίρεση της HTŞ από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων θα εξαρτηθεί από «πραγματικές ενέργειες και όχι απλώς λόγια».

Ταυτόχρονα, ενας διπλωματικός αγώνας δρόμου βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, για να πιέσουν τις δυτικές πρωτεύουσες και ειδικά την Ουάσιγκτον, να μην προσδώσουν καμία νομιμότητα στους νέους ηγέτες της Συρίας.

Οι παραπάνω περιφερειακές πρωτεύουσες επιμένουν τόσο στην Απόφαση 2254, όσο και στο γεγονός ότι πολλά από τα άτομα και τις ομάδες, που είναι υπεύθυνα τώρα, έχουν χαρακτηριστεί προηγουμένως τρομοκράτες. Ο Αλ – Τζολάνι, που ανέλαβε τον ρόλο του νέου ηγέτη της Συρίας, ισχυρίζεται ότι η απόφαση 2254 του ΟΗΕ, η οποία προβλέπει μια πολιτική διαδικασία για την επίλυση της συριακής σύγκρουσης, δεν είναι πλέον επίκαιρη και πρέπει να αναθεωρηθεί. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αυτή η απόφαση παραβιάζει την κυριαρχία της Συρίας και πρέπει να τροποποιηθεί για να αντανακλά τη νέα πολιτική πραγματικότητα, στην οποία εκείνος είναι ο ηγέτης της χώρας.

Στη Δαμασκό, η ζωή φαίνεται να επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς. Καταστήματα έχουν ανοίξει ξανά, ενώ πολλοί έμποροι βάφουν τις προσόψεις των μαγαζιών τους λευκές, αντικαθιστώντας τα παλιά χρώματα της σημαίας του Άσαντ.

«Το λευκό είναι το χρώμα της ειρήνης», δήλωσε ένας Σύριος τεχνίτης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx