Τα καλύτερα λόγια λέει για την Τουρκία ο Τζολάνι
18/12/2024Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα “Γενι Σαφάκ” ο de facto νέος ισχυρός άνδρας στη Συρία, ο “μεταμελημένος” (;) τζιχαντιστής Τζολάνι, λέει οτι «η επανάσταση οφείλει πάρα πολλά στην Τουρκία, που μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή».
Η εφημερίδα στις φωτογραφίες της τον παρουσιάζει με κοστούμι εντελώς ευρωπαϊκό, τον αποκαλεί Αχμέτ αλ Σάρα και όχι Τζολάνι, και ενώ η Άγκυρα μέχρι πρόσφατα αποκαλούσε την HTS τρομοκρατική οργάνωση, τώρα η εφημερίδα αποκαλεί τον αναβαπτισμένο Τζολάνι «ηγέτη μιας άνευ προηγουμένου ξεκάθαρης επανάστασης που ανέτρεψε έναν δυνάστη μέσα σε 13 ημέρες». Ο Τζολάνι λέει ανταποδίδοντας «H νίκη δεν είναι μόνο για τον συριακό λαό, αλλά και νίκη ειλικρινών ανθρώπων όπως ο τουρκικός λαός». Ο δημοσιογράφος που του πήρε την συνέντευξη γράφει ότι «ο Shara κάνει μεγάλη εντύπωση με την ήρεμη, σεμνή, ειλικρινή και ενημερωμένη προσέγγισή του στα ζητήματα».
Ο δημοσιογράφος ρωτά: «Το καθεστώς Άσαντ ανατράπηκε τόσο εύκολα σε σύντομο χρονικό διάστημα 13 ημερών. Ήταν πραγματικά εύκολο;». Ο Τζολανι απαντά: «Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Πρώτα απ’ όλα είχε πολύ μεγάλο στρατό και πολλά όπλα. Ο στρατός εκπαιδεύτηκε εκτενώς. Οι δεξιότητες μάχης έχουν βελτιωθεί και όπως μπορείτε να δείτε έχουμε χρησιμοποιήσει σύγχρονα όπλα. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι το θέλημα του Παντοδύναμου Αλλάχ, αυτή είναι δική του νίκη. Το σχέδιο βασίστηκε στην ταχεία επιτυχία».
Ο δημοσιογράφος ρωτάει: «Αληθεύει αυτό που ορισμένοι υποστηρίζουν, ότι προϋπήρξε μια συμφωνία μεταξύ ορισμένων χωρών όπως η Ρωσία, το Ιράν ακόμη και οι ΗΠΑ και για αυτό πετύχατε τόσο γρήγορα αυτό το αποτέλεσμα;»
«Όχι, δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία. Αντιθέτως, δικαίως εξέφραζαν την ανησυχία τους. Γιατί όλοι συναντιούνταν σχετικά με το σφοδρό βομβαρδισμό στη Γάζα και τις σφαγές που είχε ζήσει ο λαός μας στο παρελθόν. Εμείς όμως δεν κινηθήκαμε σε τέτοια πλαίσια. Η Συρία ήταν σαν μια φυλακή. Ολόκληρος ο πληθυσμός χάρηκε σαν να είχε απελευθερωθεί από φυλακή».
«Υπήρχε μια επαναστατική διαδικασία μέχρι τώρα, αλλά τώρα αναλάβατε τη διαχείριση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε ένα κράτος; » ρωτάει ο δημοσιογράφος
«Εμείς δημιουργούμε στρατηγικές και σχέδια. Φυσικά, εργαζόμαστε με οράματα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ταχεία σταθερότητα και η παροχή βασικών υπηρεσιών στη χώρα. Κυρίως υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και ενέργειας, υπηρεσίες τροφίμων και νερού, όλα όσα ωθούν τους ανθρώπους να ζήσουν μια καλή ζωή. Στη συνέχεια θα επεξεργαστούμε μια στρατηγική λύση για όλα τα προβλήματα που άφησε το καθεστώς Άσαντ.
Στο ερώτημα αν θα επιβληθεί σαρία, απαντά: «Συνιστώ να αφήσετε αυτό το θέμα στους ειδικούς, και ειδικά σε όσους γνωρίζουν καλά τη συριακή νομοθεσία. Σε όσους γνωρίζουν τις παραδόσεις και την ιστορία της χώρας. Δεν είναι σωστό να κυβερνάς μια χώρα με βάση προσωπικές απόψεις. Δεν είναι η θέση μου να λέω «θέλω να επιβάλω» κάτι, απλώς επιβάλλω το νόμο».
Για τις σχέσεις με άλλες χώρες, απαντά: «Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να λύσουμε τα προβλήματα του λαού μας, να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν σαν άνθρωποι και να φέρουμε ανάπτυξη στη χώρα. Έχουμε πολλά προβλήματα και η κύρια προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Σχεδόν 12 εκατομμύρια από τους ανθρώπους μας έχουν εκτοπιστεί και στόχος μας είναι να ανοίξουμε το δρόμο για την ασφαλή επιστροφή τους στα σπίτια και τις πατρίδες τους, καθώς και για την επανένταξή τους στη χώρα. Πέρα από αυτό, δεν έχουμε καμία πρόθεση να εμπλακούμε σε συγκρούσεις που είναι πέρα από τις δυνάμεις μας και που θα μας αποσπούσαν την προσοχή από τις ευθύνες μας απέναντι στον λαό μας, όπως η επίλυση των προβλημάτων ολόκληρου του ισλαμικού κόσμου. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες προς όφελος της χώρας μας».
Στο ερώτημα ποια θα είναι η σχέση της “νέας Συρίας” με την Τουρκια, απάντησε: «Από ανθρωπιστική άποψη, στέκονταν πάντα στο πλευρό του Συριακού λαού που έπρεπε να ξεφύγει από τις σφαγές και να βρει καταφύγιο. Αυτή ήταν μια ταλαιπωρία που κράτησε 13 χρόνια. Οι Σύροι κατέφυγαν σε πολλές χώρες, αλλά η χώρα που τους αγκάλιασε και τους σεβάστηκε περισσότερο ήταν η Τουρκία. Ελπίζω η Συρία να μην ξεχάσει αυτή την καλοσύνη. Θα υπάρξουν στρατηγικές σχέσεις. Η Τουρκία θα έχει προτεραιότητα στην οικοδόμηση του νέου συριακού κράτους. Θα υπάρχουν και αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις. Εμπιστευόμαστε επίσης την Τουρκία να μεταφέρει την εμπειρία της στην οικονομική ανάπτυξη στη Συρία. Θα διατηρήσουμε τους κοινωνικούς δεσμούς. Θα μοιραστούμε τις ίδιες στιγμές με αγάπη και ειλικρίνεια, και αυτή η νίκη δεν είναι μόνο η νίκη του συριακού λαού, αλλά και του τουρκικού λαού. Επειδή οι καταπιεσμένοι κέρδισαν εναντίον του καταπιεστή, αυτή είναι η νίκη ειλικρινών ανθρώπων όπως ο τουρκικός λαός».
Σε άλλη του συνέντευξη εν τω μεταξύ, απέκλεισε στην ουσία το σχηματισμό αυτόνομου κουρδικού κράτους, λέγοντας ότι η Συρία δεν θα γίνει ομοσπονδία και ότι θα διατηρηθεί η εθνική κυριαρχία της ως έχει.
Πηγή: Yeni Safak