Ύμνοι Τζολάνι προς την Τουρκία – Τί διαμηνύουν Παρίσι-Βερολίνο για Συρία-Κούρδους
18/12/2024“Aυτή η νίκη δεν είναι μόνο νίκη του συριακού λαού, αλλά και του τουρκικού λαού”, τονίζει ο ηγέτης της ισλαμικής-τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (ΗΤS) Άμπου Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak. Επισημαίνει ότι η Τουρκία θα έχει “προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση του νέου συριακού κράτους”.
Ο αρχηγός της HTS, οργάνωσης που ηγήθηκε της αστραπιαίας επίθεσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, “οι Σύροι είχαν καταφύγει σε πολλές χώρες, αλλά η Τουρκία ήταν η χώρα που τους αγκάλιασε και τους σεβάστηκε περισσότερο. Ελπίζω η Συρία να μην ξεχάσει αυτή την καλοσύνη”.
Συνεπώς, υπογραμμίζει ότι “θα υπάρξουν στρατηγικές σχέσεις. Η Τουρκία έχει πολλές προτεραιότητες στην οικοδόμηση του νέου συριακού κράτους. Θα υπάρξουν επίσης αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις. Εμπιστευόμαστε επίσης ότι η Τουρκία θα μεταφέρει τις εμπειρίες της οικονομικής ανάπτυξης στη Συρία. Θα διατηρήσουμε τους κοινωνικούς δεσμούς. Θα μοιραζόμαστε επίσης τις ίδιες στιγμές με αγάπη και ειλικρίνεια και αυτή η νίκη δεν είναι μόνο νίκη του συριακού λαού, αλλά και του τουρκικού λαού”.
Ερωτηθείς αν η χώρα θα κυβερνάται από το νόμο της Σαρία (ή Ισλαμικό νόμο) και αν θα παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή των πολιτών, ο ηγέτης της Χαμάς Ταχριρ αλ Σαμ τόνισε: “Θα άφηνα αυτό το θέμα στους ειδικούς και κυρίως σε εκείνους που γνωρίζουν καλά το συριακό δίκαιο. Αυτούς που γνωρίζουν τις παραδόσεις και την ιστορία της χώρας. Δεν είναι σωστό να κυβερνάς μια χώρα με προσωπικές απόψεις. Δεν είναι στο χέρι μου να πω “θέλω να επιβάλω αυτό”, εγώ εφαρμόζω απλώς τον νόμο”.
Ο αλ Τζολάνι είπε ότι προτεραιότητά τους είναι η ανασυγκρότηση της Συρίας και προσέθεσε: “Εργαζόμαστε στην περιοχή, σε επίπεδο υποδομών, σε επίπεδο οικονομίας, σε επίπεδο κοινωνικής κατάστασης, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, σε επίπεδο κρατικής βούλησης, καθώς και σε θέματα όπως η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η μεταρρύθμιση της αστυνομίας και των υποθέσεων ασφαλείας, καθώς και η μεταρρύθμιση του στρατού. Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στη Συρία. Το σοφό εδώ είναι να χωρίσουμε αυτά τα προβλήματα και να λύσουμε κάθε πρόβλημα ξεχωριστά”.
Εξ άλλου, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία ήταν αποτέλεσμα διεθνούς συνωμοσίας. “Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και ΗΠΑ. Εξέφραζαν δικαίως τις επιφυλάξεις τους για να μην μπούμε στον πόλεμο. Αλλά εμείς θέλαμε να το κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτό το καθεστώς” δήλωσε.
Οι επαφές του Τζολάνι
Ο αρχηγός της χαρακτηριζόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης HTS, μετά τις πολυάριθμες συνεντεύξεις σε δυτικά μίντια, άρχισε να δέχεται ξένες αντιπροσωπείες από δυτικές χώρες (διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τον ΟΗΕ έχουν ήδη εμφανιστεί στη Δαμασκό). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ δήλωσε ότι είναι έτοιμη να άρει τις κυρώσεις, με αντάλλαγμα το κλείσιμο των ρωσικών βάσεων στη χώρα.
Δύο Βρετανοί πολιτικοί ήταν από τους πρώτους που επισκέφθηκαν τη Συρία. Η Επίτροπος του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Συρία, Anne Snow, και ο επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, Stephen Hickey (ο Hickey έχει ειδίκευση στην Μέση Ανατολή, καθώς έχει εργαστεί στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, την Αίγυπτο, ακόμη και τη Νότια Αφρική). Ήταν παρών σε αραβικές χώρες, κατά τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης. Εκτιμάται ότι ο Hickey διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην χάραξη της μεσανατολικής πολιτικής του Λονδίνου. Ο ίδιος ο Τζουλάνι φαίνεται να προσέχει αρκετά την δημόσια εικόνα, αποφεύγοντας τα στρατιωτικά ρούχα, προκρίνοντας τα κοστούμια.
Η Γαλλία
Η Γαλλία εργάζεται για να βρει μια διευθέτηση μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων της βορειοανατολικής Συρίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σημειώνοντας πως οι Κούρδοι πρέπει να αποτελέσουν μέρος οποιαδήποτε διαδικασίας πολιτικής μετάβασης. “Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι εφικτό να βρεθεί μια διευθέτηση που να ικανοποιεί τα συμφέροντα όλων. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό”, είπε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε αυτή τη θέση του Παρισιού στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα οι δύο ηγέτες. Στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας για την επικοινωνία Μακρόν-Ερντογάν, υπογραμμίζεται ότι οι δύο συμφώνησαν ότι η μετάβαση στη Συρία θα πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων στη χώρα.
“Εξέφρασαν την επιθυμία τους να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό μια ειρηνική και αντιπροσωπευτική πολιτική μετάβαση, σύμφωνα με τις αρχές του ψηφίσματος 2254, με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των κοινοτήτων στη Συρία”, τονίζει η ανακοίνωση του Ελιζέ αναφερόμενη με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Γερμανία
Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε την ανάγκη να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, προειδοποιώντας αφενός το Ισραήλ ότι “μια μόνιμη κατοχή του Γκολάν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο” και αφετέρου την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι οι Κούρδοι, όπως και η Γερμανία, συμμετέχουν στον συνασπισμό κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος”.
Μιλώντας νωρίτερα απόψε από το βήμα της Bundestag, η κυρία Μπέρμποκ αναφέρθηκε ρητά στην Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να πολεμά τους Κούρδους στα βόρεια της Συρίας: “Οι Κούρδοι, όπως και η Γερμανία, αποτελούν μέρος του συνασπισμού κατά του εξτρεμιστικού Ισλαμικού Κράτους. Επομένως, η ένταξη όλων των ομάδων στη Συρία είναι επίσης προς το δικό μας συμφέρον εθνικής ασφάλειας”, δήλωσε και πρόσθεσε ότι σκοπεύει αυτό να το καταστήσει “πάρα πολύ σαφές” κατά τη μεθαυριανή επίσκεψή της στην Τουρκία. “Επειδή πρέπει να συμπορευτούμε με τους διάφορους εταίρους εδώ. Εάν πάμε προς διαφορετικές κατευθύνσεις, τότε δύσκολα θα είναι δυνατό να βρούμε έναν δρόμο προς την ειρήνη”, σημείωσε.
Η κυρία Μπέρμποκ κάλεσε εκ νέου όλες τις εθνικές και θρησκευτικές ομάδες της Συρίας να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανανέωσης της Συρίας. “Για μια ειρηνική μετάβαση, πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων”, δήλωσε και υπογράμμισε την κρισιμότητα του συριακού διαλόγου, ο οποίος, όπως είπε, “δεν πρέπει να τορπιλιστεί από έξω”. “Εάν θέλουμε ειρήνη στην περιοχή, δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Μια μόνιμη κατοχή του Γκολάν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο”, δήλωσε, αναφερόμενη στον ισραηλινό στρατό, ο οποίος μετά την κατάρρευση του καθεστώτος ‘Ασαντ πέρασε στη ζώνη ασφαλείας με τη Συρία στα Υψίπεδα του Γκολάν και διερευνά το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμου ελέγχου της περιοχής, καθώς την θεωρεί κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης σήμερα ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της πρεσβείας στην Δαμασκό. Χθες Γερμανοί διπλωμάτες είχαν για πρώτη φορά συνομιλίες με εκπροσώπους της συριακής μεταβατικής κυβέρνησης και με την ευκαιρία ήλεγξαν το κτίριο της γερμανικής πρεσβείας, η οποία παραμένει εδώ και χρόνια κλειστή. Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ακόμη ότι εξετάζεται και η προοπτική διαγραφής της HTS από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων για τη Γερμανία.
Τουρκία και Κούρδοι
Ο ηγέτης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) – στις οποίες πρωτοστατούν οι Κούρδοι υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του ISIS – πρότεινε χτες τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην περιοχή του Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, με φόντο τις συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων μαχητών και δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία.
«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην επίτευξη πλήρους κατάπαυσης του πυρός σε ολόκληρη τη Συρία», αναφέρει ο Μαζλούμ Άμπντι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), προτείνοντας εκ μέρους των SDF «τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην πόλη Κομπάνι, με ανασύνταξη των δυνάμεων ασφαλείας υπό αμερικανική επίβλεψη».
Μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, ξέσπασαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των SDF – που ελέγχουν μεγάλο τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας – και δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία, οι οποίες σταμάτησαν με εκεχειρία κατόπιν αμερικανικής μεσολάβησης.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτεςπαράταση της εκεχειρίας στη Μανμπίτζ «μέχρι το τέλος της εβδομάδας». Η ανακοίνωση έγινε καθώς οι φιλοτουρκικές δυνάμεις ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν επίθεση στο Κομπάνι – πόλη που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις και απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από τη Μανμπίτζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία –, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Τουρκία τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με αυτές τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία. Την ίδια στιγμή επιδιώκει τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ για τη νέα Συρία.
Σε ένδειξη καλής θέλησης προς την Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία ηγήθηκε συμμαχίας ανταρτών για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, η αυτόνομη κουρδική διοίκηση ανακοίνωσε ότι υιοθετεί τη σημαία της ανεξάρτητης Συρίας, η οποία κυματίζει πλέον στη Δαμασκό. Ωστόσο, η κουρδική μειονότητα που καταπιέστηκε από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, φοβάται ότι θα χάσει το κεκτημένο καθεστώς περιορισμένης αυτονομίας στη βορειοανατολική Συρία.
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της HTS Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Αμπού Χασάν αλ Χάμουι, επιβεβαίωσε ότι η νέα ηγεσία της χώρας θέλει να επεκτείνει την εξουσία της στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων.
Σύμφωνα με συριακά μέσα, υπάρχει υποψία ότι το τείχος στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Κομπάνι έχει αφαιρεθεί, κάτι που θεωρείται ένδειξη προετοιμασίας για επιχείρηση (οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τουρκία παραδοσιακά ξεκινούν Παρασκευή). Η Τουρκία, σύμφωνα με την εκτίμηση, δεν στοχεύει το Κομπάνι, αλλά περιοχές νοτιότερα, όπως τη Ράκκα, με έμφαση στο Άιν Ίσα. Η επιχείρηση αναμένεται να διεξαχθεί από τον Συριακό Εθνικό Στρατό, μια συμμαχία ανταρτών που υποστηρίζεται από την Τουρκία, χωρίς άμεση εμπλοκή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK), σύμφωνα με εκτιμήσεις.