ΑΝΑΛΥΣΗ

Ο Κυριάκος και οι δελφίνοι – Ποιοι ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα

Ο Κυριάκος και οι δελφίνοι – Ποιοι ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα

Μπορεί ο πρωθυπουργός να διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και θα οδηγήσει τη ΝΔ σε εκλογές, ωστόσο το ζήτημα της διαδοχής, είτε εν πλω και αναλόγως των εξελίξεων ακόμη και μέσα στο 2025, είτε, σε κάθε περίπτωση πριν τις εκλογές, απασχολεί το εσωτερικό της ΝΔ και ευρύτερα το πολιτικό σύστημα.

Ενώ Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίδεται σε κυβιστίσεις για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η εκλογή Τραμπ, με ανοίγματα στην δεξιό εκλογικό κοινό, ο Νίκος Δένδιας παίρνει σταθερά αποστάσεις από την επίσημη γραμμή στα ελληνοτουρκικά. Την ίδια ώρα ο Κωστής Χατζηδάκης εμφανίζεται σαν έτοιμος από καιρό με μία ομιλία στον προϋπολογισμό οιωνεί αρχηγού του κόμματος. 

Αποταξάμενος τον δικαιωματισμό – μίλησε για “τυραννία των μειονοτήτων” – και απολύοντας  τον Αλέξη Πατέλη από το Μαξίμου –όσο και αν η διαφωνία ήταν γύρω από τις τράπεζες δεν παύει να έχει και αυτή την σημειολογία – ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει το μάτι στην δεξιά πτέρυγα του κόμματός του. Σε κάθε περίπτωση προσπαθεί να προσαρμοστεί στους ανέμους της εποχής που φυσάνε Δεξιά, μετά την εκλογή Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητά προσβάσεις στην νέα αμερικανική ηγεσία, που όμως τον θεωρεί ταυτισμένο με την προηγούμενη κατάσταση Μπάιντεν. Ίσως γι αυτό τα στελέχη του αγκαλιάζουν την Κίμπερλι. 

Πιο σημαντική είναι η διαφαινόμενη αλλαγή γραμμής στα ελληνοτουρικά όπου τα μηνύματα είναι αντιφατικά. Από την μια συνεχίζεται η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας – το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι πίεσε και την κυβέρνηση της Κύπρου να ψηφίσει τον Συνιρλίογλου στον ΟΑΣΕ– και τα ραντεβού Γεραπετρίτη-Γκιουλέρ για την προετοιμασία της ελληνοτουρκικής συνόδου στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο. Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ μιλούσε για «αναζήτηση συμφωνίας με αμοιβαίες υποχωρήσεις», στην πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ είπε ότι «Δεν βλέπει προοπτική ούτε στην κεντρική διαφορά της υφαλοκρηπίδας». 

Το αφήγημα της σταθερότητας προβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ άφηνε ανοικτό το θέμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης τώρα δηλώνει ότι θα διεκδικήσει τρίτη τετραετία. Παράλληλα αποσύρει τους σχεδιασμούς για αλλαγή του εκλογικού νόμου με αύξηση του πλαφόν εισόδου στην Βουλή και μείωση του ποσοστού της αυτοδυναμίας. Πληροφορίες και εκτιμήσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι –ενώ όλα είναι ανοικτά– ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να δείχνει “αποφασιστικότητα” για να μην καταρρεύσει η κυβέρνησή του που είναι σε αποδρομή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίδειξη πυγμής με την διαγραφή Σαμαρά που προσωρινά ηρέμησε τους βουλευτές του, που μέχρι τότε διαγκωνίζονταν ποιος θα κάνει την πιο καίρια ερώτηση για την οικονομική πολιτική. 

Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, αλλά και η αποδοκιμασία των πολιτών σε κρίσιμα θέματα δεν αφήνουν στην κυβέρνηση περιθώρια ανάκαμψης και επιστροφής. Τα reset του πρωθυπουργού δεν αλλάζουν την εικόνα αποδρομής της κυβέρνησης. 

Ο πρωθυπουργός προβάλλει ότι η κυβέρνηση εγγυάται την σταθερότητα σε ένα ασταθές περιβάλλον με πολέμους στην Σύρια και την Ουκρανία και πτώση κυβερνήσεων στην Γαλλία και στην Γερμανία. Είναι το νέο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη που συμμερίζεται την ίδια διαπίστωση με τον Αλέξη Τσίπρα ότι αλλού πέφτουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα πέφτουν οι αντιπολιτεύσεις. 

Οι δελφίνοι 

Ενώ όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει αντιφατικά μηνύματα, τις δικές του κινήσεις σε διαφορετική γραμμή για τα εξωτερικά θέματα κάνει ο Νίκος Δένδιας. Πρόσφατα δήλωσε ότι “άλλο τα ήρεμα νερά, άλλο και ο κατευνασμός. Στο «Βήμα της Κυριακής», υποστήριξε  ότι έχει αποδειχθεί πως εάν προσπαθήσει μία επιθετική δύναμη να την αντιμετωπίσει με αποσιώπηση, αυτό που θα πετύχεις είναι να σου δημιουργήσει πρόβλημα υπό χειρότερες συνθήκες για σένα. Προσθέτει, δε, ότι «τα ήρεμα νερά, δεν σημαίνει απλώς να γίνονται λιγότερες παρεμβάσεις. Σημαίνει και ένα ολόκληρο λεξιλόγιο και μια ολόκληρη συμπεριφορά, η οποία να εκφράζει σεβασμό στο Διεθνές δίκαιο, τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Και για να μην μείνει αμφιβολία σημείωσε ακόμη σε ομιλία του: «Μία διαπραγμάτευση χωρίς κανένα κανόνα, δεν είναι διαπραγμάτευση. Μπορεί να είναι ποίηση, να είναι λογοτεχνία. Δεν είναι διαπραγμάτευση». 

Ο Νίκος Δένδιας προσεγγίζει τις θέσεις που έχουν εκφράσει οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα δελφίνος και με την στάση του δείχνει ότι παραμένει και απευθύνεται στους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες μέσα από το καίριας σημασίας ελληνοτουρκικό. 

Στο εσωτερικό της ΝΔ θεωρείται δεδομένο ότι οψέποτε ανοίξει το θέμα της διαδοχής ο δεύτερος που παίζει είναι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζιδάκης ο οποίος στην ομιλία του προυπολογισμού έκανε μία αρχηγική ομιλία σηματοδοτώντας τις προθέσεις του. Ο κ. Χατζιδάκης ταυτισμένος με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης εγγυάται ομαλή συνέχεια. Θεωρείται μάλιστα ότι θα έχει και την στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω των παραδοσιακών του σχέσεων με την οικογένεια. Καλύπτει τον πρωθυπουργός στο θέμα του ελέγχου για την επόμενη ημέρα. Ωστόσο μοιράζεται την ευθύνη της οικονομίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνολικότερα πάντως στο εσωτερικό της ΝΔ εκτιμούν ότι Δένδιας και Χατζιδάκης είναι οι δύο υπουργοί που έχουν ξεχωρίσει και έχουν το ειδικό βάρος για να διεκδικήσουν την διαδοχή εν πλω. Ορισμένοι προσθέτουν τον Χρήστο Σταικούρα που όμως δεν έχει κάνει κίνηση εδώ και πολύ καιρό και κρατά χαμηλό προφίλ. 

Μέχρι πρότινος ακουγόταν για το θέμα της διαδοχής το όνομα  του Κυριάκου Πιερρακάκη. Νεότερες πληροφορίες όμως τον θέλουν στο περιβάλλον του Νίκου Δένδια. Έτσι κι αλλιώς θα ήταν δύσκολο για τον προερχόμενο από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει την ηγεσία της συντηρητικής παράταξης. Στο επίπεδο των φημών εμφανίζεται και το όνομα του Άδωνη Γεωργιάδη που όμως δεν θεωρείται σοβαρή πρόταση. Μάλλον δείχνει τις φιλοδοξίες του ευέλικτου υπουργού. Στην πορεία δεν αποκλείεται να προκύψουν κι άλλα ονόματα όπως της Νίκης Κεραμέως που φημολογείται ότι διατηρεί την σχετική φιλοδοξία. 

Από αυτή την συνάρτηση αυτή πάντως απουσιάζει ο παράγοντας Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός αποτελεί ανοικτή πληγή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα. Η διεύρυνση της πέραν της ΝΔ δεξιάς και η δυσαρμονία της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα τον ευνοούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την κυβέρνηση που βρίσκεται σε υποχώρηση επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ότι θα οδηγήσει ο ίδιος τη ΝΔ. Ακόμη όμως και αν αυτή είναι η πρόθεσή του οι πολιτικές εξελίξεις δεν συνάδουν προς την ίδια κατεύθυνση. 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx