Εμπάργκο στο Ισραήλ ζητά ο Ερντογάν – Τί είπε για το Συριακό
19/12/2024Ο πρόεδρος Ερντογάν, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του D-8, στο Κάιρο της Αιγύπτου, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν, Σαχμπάζ Σαρίφ. Επίσης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη για άμεση επίτευξη μιας μόνιμης και βιώσιμης εκεχειρίας στη Γάζα, υπογραμμίζοντας ότι η αλληλεγγύη μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη: «Πιστεύω ότι οι χώρες του D-8 πρέπει να αντιδράσουμε πιο δυναμικά και αποτελεσματικά απέναντι στις παράνομες ενέργειες που απειλούν τη σταθερότητα της περιοχής μας.
Εύχομαι οι αποφάσεις της Ειδικής Συνεδρίας της Συνόδου Κορυφής του D-8 για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο να συμβάλουν ουσιαστικά στην ευημερία των λαών της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και της Συρίας. Η κυβέρνηση του Ισραήλ, ενθαρρυμένη από την ανοιχτή υποστήριξη των ΗΠΑ και την έμμεση στήριξη πολλών δυτικών χωρών, συνεχίζει να επεκτείνει τις επιθέσεις της. Μετά τον Λίβανο, και η Συρία έχει γίνει στόχος της επεκτατικής πολιτικής του Ισραήλ.
Παρατηρούμε τις παράνομες κινήσεις του Ισραήλ, όπως η επέκταση των εποικισμών στα Υψίπεδα του Γκολάν, που καταπατούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Ως Ισλαμικές χώρες, οφείλουμε να ηγηθούμε των ενεργειών κατά του Ισραήλ, προτείνοντας και εφαρμόζοντας συγκεκριμένα μέτρα.
Η πρωτοβουλία μας για την αναστολή πώλησης όπλων στο Ισραήλ έτυχε της στήριξης 52 χωρών, ανάμεσά τους και δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και δύο διεθνών οργανισμών. Είναι υψίστης σημασίας να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, να τερματιστούν οι εμπορικές σχέσεις και να απομονωθεί σε διεθνές επίπεδο.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα είναι πιο επιτακτική από ποτέ… Μακροπρόθεσμα, ο στόχος μας πρέπει να είναι η επανεκκίνηση μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών.
Η ισχυρή στήριξή μας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από το Κατάρ και την Αίγυπτο για την εκεχειρία είναι απαραίτητη, ώστε να επιτευχθούν άμεσα αποτελέσματα. Η εδραίωση της εκεχειρίας στον Λίβανο και η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, ευελπιστώ, θα σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας θετικότερης περιόδου…», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Τί είπε για το Συριακό
Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε προηγουμένως την υποστήριξη της Τουρκίας στη Συρία και τόνισε τον ρόλο της ομάδας D-8 στην προώθηση της οικονομικής και διπλωματικής συνεργασίας.
Ο Ερντογάν τόνισε την κρίσιμη σημασία της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και επανέλαβε την υποστήριξη της Τουρκίας στη μάχη της Συρίας κατά της “τρομοκρατίας”. Κάλεσε για ένα ειρηνικό περιβάλλον όπου όλες οι θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά. Ανέφερε ακόμη την αποτυχία των διεθνών θεσμών να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες συγκρούσεις και κρίσεις και ζήτησε εντονότερες παγκόσμιες προσπάθειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας.
Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τα κράτη-μέλη της D-8 να αξιοποιήσουν καλύτερα τους πόρους της οργάνωσης για την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Χαιρέτισε την επικύρωση της Προτιμησιακής Συμφωνίας Εμπορίου από την Αίγυπτο, η οποία, όπως είπε, θα επιτρέψει την ευρύτερη εφαρμογή της συμφωνίας. Ο Ερντογάν χαιρέτισε την ένταξη του Αζερμπαϊτζάν στη D-8, επαινώντας τα πρόσφατα επιτεύγματά του και υπογραμμίζοντας τον ρόλο του στην ενίσχυση της οργάνωσης.
Η εστίαση της Τουρκίας στη Συρία δείχνει το στρατηγικό της ενδιαφέρον για την εξασφάλιση της σταθερότητας του νότιου γείτονά της, την αντιμετώπιση των απειλών τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση ευρύτερων περιφερειακών προκλήσεων, όπως είναι τα οικονομικά και ανθρωπιστικά ζητήματα. Η Σύνοδος Κορυφής της D-8 υπογραμμίζει τις ευρύτερες φιλοδοξίες της Τουρκίας να ενισχύσει τη διπλωματική και οικονομική της επιρροή στην παγκόσμια σκηνή. Μέσω της προώθησης συμμαχιών και της υπεράσπισης συλλογικών λύσεων για τα διεθνή προβλήματα, η Τουρκία επιδιώκει να εδραιώσει τον ρόλο της ως βασικός παίκτης στην περιφερειακή και παγκόσμια γεωπολιτική.
Ο Ερντογάν και η Σύνοδος D-8
Η Αίγυπτος, προεδρεύουσα χώρα, φιλοξενεί την 11η Σύνοδο Κορυφής χωρών του D-8, με τη συμμετοχή ηγετών από τα άλλα κράτη-μέλη (Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Ιράν, Μαλαισία, Νιγηρία, Πακιστάν και Τουρκία). Τα κράτη-μέλη της οργάνωσης εκπροσωπούν μια τεράστια αγορά με πληθυσμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου και ΑΕΠ περίπου 5 τρισ. δολαρίων. Η οργάνωση D-8, που ιδρύθηκε το 1997, στοχεύει στη βελτίωση της θέσης των κρατών-μελών της στην παγκόσμια οικονομία μέσω οικονομικής συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τα κράτη-μέλη εστίασαν ιδιαίτερα στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς.
Το εμπόριο μεταξύ της Αιγύπτου και των χωρών του D-8 ανήλθε σε 5,9 δισ. δολάρια κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, μειωμένο από τα 6,6 δισ. το 2023, σύμφωνα με την Κεντρική Υπηρεσία Δημόσιας Κινητοποίησης και Στατιστικής (CAPMAS). Οι εξαγωγές της Αιγύπτου προς αυτές τις χώρες ανήλθαν σε 2,4 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές έφτασαν τα 3,5 δισ. δολάρια.
Η Τουρκία είναι ο κορυφαίος εισαγωγές από την Αίγυπτο και με εξαγωγές αξίας 2 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν η Νιγηρία, η Ινδονησία και άλλες χώρες. Οι επενδύσεις του D-8 στην Αίγυπτο αυξήθηκαν κατά 6,2%, φτάνοντας τα 200,4 εκατ. δολάρια το οικονομικό έτος 2022/2023, σε σύγκριση με τα 188,7 εκατ. το 2021/2022. Η Τουρκία ηγήθηκε των επενδύσεων του D-8 στην Αίγυπτο με 167,2 εκατ. δολάρια, ακολουθούμενη από τη Μαλαισία με 24 εκατ.