ΑΝΑΛΥΣΗ

Δυναμιτίζει το κλίμα στο Κόσσοβο ο Ράμα

Δυναμιτίζει το κλίμα στο Κόσσοβο ο Ράμα, Ορφέας Μπέτσης
EPA/OLIVIER MATTHYS

Άκρως εμπρηστικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στην ομιλία του ενώπιων των αρχών της αλβανικής διοίκησης της Πρίστινα κατά την συνεδρίαση των Κοινοβουλίων Αλβανίας και Κοσσόβου, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του κράτους που προέκυψε από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Με όσα είπε ο Ράμα ουσιαστικά ήρθε να αμφισβητήσει και να δυναμιτίσει την προσπάθεια της ΕΕ αλλά και τις πολιτικές των ΗΠΑ, προκειμένου να επιτευχθεί ηρεμία στις σχέσεις Αλβανών και Σέρβων και κατ’ επέκταση συνοχή στην ταραγμένη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Είναι δύο τουλάχιστον τα σημεία που με σαφήνεια δείχνουν την πρόθεση των Τιράνων να παρασύρουν την Πρίστινα σε σύγκρουση με τον διεθνή παράγοντα, ο οποίος είναι αυτός που στην πραγματικότητα διασφαλίζει την ύπαρξη της κρατικής οντότητας της “Δημοκρατίας του Κοσσόβου”.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, σε μια αιφνίδια αλλαγή προσέγγισης στο ζήτημα, κάλεσε απ’ το βήμα του Κοινοβουλίου του Κοσσόβου την κυβέρνηση του Αλμπίν Κούρτι – με τον οποίο σημειωτέον έχει κακές σχέσεις λόγω και του ρόλου των Τιράνων στην Πρωτοβουλία των Ανοιχτών Βαλκανίων – να μην καταλήξει σε κανέναν συμβιβασμό και να παγώσει άμεσα τον υπό την αιγίδα της ΕΕ διάλογο, με το Βελιγράδι!

Πρόκειται για ένα τελεσίγραφο το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί σε σχέση και με την επίμονη έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού που προηγήθηκε – και στα πλαίσια της επίσημης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων – για την επίσπευση της ενσωμάτωσης της Σερβίας στην Ένωση. Αυτή η έκκληση φαίνεται πως ενόχλησε τους σχεδιασμούς των Τιράνων, οι οποίοι αναζητούν προσχήματα για να προκαλέσουν κωλυσιεργία στην διαδικασία, προκειμένου να εισέλθουν σε παζάρια για κάθε λογής ανταλλάγματα. Όμως, το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί η Πρίστινα στο κάλεσμα του Ράμα ουδόλως εξυπηρετεί την ΕΕ. Στην πραγματικότητα εξυπηρετεί μη φιλικές στην Ένωση δυνάμεις που θα προτιμούσαν την διατήρηση κενού ασφαλείας στην περιοχή.

Παράλληλα, στον επίσημο χαιρετισμό της η πρόεδρος της αλβανικής Βουλής δήλωσε ότι δεν είναι άκυρος ο στόχος της εθνικής ενοποίησης Αλβανίας και Κοσσόβου και ζήτησε “υπομονή” για το ζήτημα.  Είπε μάλιστα ότι ενώ γεννήθηκε στα Τίρανα, “σπίτι της είναι η Πρίστινα και το Πριζρέν”, αναφέροντας ότι όλοι οι συμπολίτες της αισθάνονται έτσι και πως οι Αλβανοί απ’ την Σκόδρα και την Κορυτσά έχουν πατρίδα το Τζάκοβο και το Πετς!

Ο Ράμα κατά του Διεθνούς Δικαστηρίου

Όμως, ο Ράμα καταφέρθηκε και εναντίον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με το ζήτημα των διώξεων εις βάρος πρώην στελεχών του Ου Τσε Κα (Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου) που στη συνέχεια κατέλαβαν ανώτατα πολιτειακά αξιώματα, όπως οι Χασίμ Θάτσι, Γιακούπ Κρασνίκι, Καντρί Βεσέλι κ.α. Αυτοί έχουν παραπεμφθεί ενώπιον της διεθνούς δικαιοδοσίας, κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου και για εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στην διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων του 1998-1999.

Χωρίς αιδώ, ο Ράμα χαρακτήρισε παράδοξη και παράλογη τη διαδικασία δίωξης, ως μία «θηλιά που πνίγει το δίκαιο»! Εξέφρασε δε την απορία του που το Κοινοβούλιο του Κοσσόβου δεν έχει ακόμα προβεί σε Ψήφισμα αμφισβήτησης της διαδικασίας, απαιτώντας την διακοπή της δίκης και την άμεση απελευθέρωση των κατηγορουμένων απ’ την Ειδική Εισαγγελία – η οποία έχει συγκροτηθεί απ’ τους δυτικούς συμμάχους, των ΗΠΑ πρωτίστως – ενώ έχει εγκριθεί απ’ τις αρχές της Πρίστινα, με νομοθετική πράξη!

Με δεδομένο το ιστορικό της αλβανικής κυβέρνησης στο ζήτημα της προσέγγισης Πρίστινας-Βελιγραδίου – προσέγγιση που γίνεται με την μεσολάβηση των Βρυξελλών και με την στήριξη της Ουάσιγκτον, τουλάχιστον σε ρηματικό επίπεδο – και τις αποκλίσεις μεταξύ Ράμα και Κούρτι, η ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού προφανώς και αποτελεί αλλαγή πλεύσης, σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση.

Να σημειωθεί πως ο Ράμα προηγουμένως κατηγορούνταν από την αλβανική αντιπολίτευση και αξιωματούχους των αρχών της Πρίστινα ουσιαστικά ως υπονομευτής του Αλμπίν Κούρτι και για σύμπλευση με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις. Τώρα υιοθετεί τις θέσεις των ακραίων Κοσσοβάρων στο ζήτημα!

Από την στιγμή που η αλλαγή προσέγγισης του Ράμα δεν σχετίζεται αποκλειστικά με μικροπολιτικές στοχεύσεις – στα πλαίσια των προγραμματισμένων εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο, στο πρώτο δεκαήμερο του προσεχούς Φλεβάρη – αλλά αφορά μία νέα πλεύση στο ζήτημα του Κοσσόβου και γενικότερα της περιοχής, τότε διαφαίνεται μία επικίνδυνη κλιμάκωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Όλα αυτά είναι πρωτίστως ευθύνες των ΗΠΑ και της Γερμανίας που ενώ, υποτίθεται ότι, απορρίπτουν τον εθνικισμό, στην περίπτωση των Αλβανών και των Σκοπιανών, ανέχθηκαν, ευνόησαν, σιγονταρισαν και πόνταραν σε έναν εθνικισμό του 19 ου αιώνα! Ταυτόχρονα δεν έκοψαν τον βήχα από το 1990 ήδη σε αυτά τα δύο κρατίδια… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx