ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μεγάλη η διαφορά ανάμεσα σε μοναξιά και μοναχικότητα

Μεγάλη η διαφορά ανάμεσα σε μοναξιά και μοναχικότητα, Σοφία Κροκιδά

Η μοναξιά και η μοναχικότητα είναι δυο έννοιες που συχνά μπερδεύουμε. Και αυτή είναι μια παρεξήγηση που μπορεί να μας κοστίσει πολύ ακριβά για την ψυχική μας υγεία. Γι΄αυτό και η «Χ» θέλησε να μοιραστεί με τις αναγνώστριες την προσωπική της ιστορία, ώστε να βοηθήσει γυναίκες κάθε ηλικίας να αναγνωρίσουν τα σημάδια του κοινωνικού αποκλεισμού πριν να είναι αργά.

Η «Χ» είναι μία γυναίκα σαν όλες τις άλλες. Θέλησε να μοιραστεί μαζί μας μια προσωπική ιστορία που πιθανόν να μας αφορά, ώστε να πάρουμε παράδειγμα και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές σχετικά με τις ισορροπίες που διατηρούμε ανάμεσα στην κοινωνική και την προσωπική μας ζωή.

Η «Χ» προσπαθούσε να καταλάβει τι της συνέβαινε. Τον τελευταίο καιρό ένιωθε συνεχώς εξαντλημένη, η διάθεσή της είχε πέσει κατακόρυφα και τα άπλυτα πιάτα έμεναν για μέρες στον νεροχύτη δημιουργώντας στοίβες. Ήξερε τον εαυτό της αρκετά καλά για να ξέρει πότε ένιωθε κατάθλιψη, αλλά της πήρε καιρό να καταλάβει τον λόγο. Το ότι δηλαδή ένιωθε κοινωνικά απομονωμένη.

Η μοναξιά και οι παρενέργειές της

Η μοναξιά έγινε δεύτερο δέρμα της. Λόγω του επαγγέλματός της που της επέτρεπε να δουλεύει από το σπίτι, άρχισε να βγαίνει όλο και λιγότερο και καμιά φορά περνούσαν μέρες ολόκληρες χωρίς να μιλήσει με κάποιον. Πάντα περηφανευόταν ότι της άρεσε η μοναξιά. Την είχε συνηθίσει άλλωστε. Ζούσε μόνη της σε ένα διαμέρισμα και δούλευε από το σπίτι, οπότε δεν ερχόταν συχνά σε επαφή με φίλους και συναδέλφους.

Βέβαια, το να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου συχνά είναι καλό καθώς σε βοηθάει να καταλάβεις καλύτερα ποιά είσαι. Αλλά αυτό μπορεί να πάρει άσχημη τροπή αν επικεντρώνεσαι μόνο σ’ εσένα, νομίζοντας ότι δεν έχεις ανάγκη κανέναν άλλο. Κι έτσι δεν βλέπεις τα σημάδια.

Σύμφωνα με μελέτες η μοναξιά μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα του στρες και να προκαλέσει φλεγμονές, προκαλώντας μια σειρά άλλων προβλημάτων. Από ένα σημείο και μετά η «Χ» άρχισε να μένει κλεισμένη στο σπίτι, κουλουριασμένη δίπλα στον υπολογιστή. Και τότε άρχισε να καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Κοινωνικός αποκλεισμός και μοναξιά είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Κατά την επιστήμη, ο κοινωνικός αποκλεισμός σημαίνει λιγοστές κοινωνικές επαφές, ενώ η μοναξιά περιλαμβάνει την υποκειμενική αντίληψη της απομόνωσης, την ασυμφωνία ανάμεσα στην επιθυμητή και την πραγματική κοινωνικότητα.

Μοναχικότητα, φίλοι και… απομόνωση

Αν είστε ικανοποιημένη με τις κοινωνικές επαφές σας μπορείτε να ζείτε μια σχετικά απομονωμένη ζωή χωρίς αυτό να επηρεάζει την ψυχική υγεία σας. Αν όμως δεν νιώθετε ικανοποιημένη μπορεί να νιώθετε εντελώς μόνη ακόμα κι όταν είστε μαζί με ανθρώπους.

Και ενώ το να είσαι αδέσμευτη μπορεί να δημιουργήσει τέτοιο είδους προβλήματα, ένας γάμος μπορεί να σημαίνει ακριβώς το ίδιο, αν ζητούμενο σε αυτόν δεν είναι η ποιότητα. Μπορεί να απολαμβάνετε τη μοναχικότητα, αλλά το να νιώθετε μοναξιά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό Και είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουμε τη διαφορά ώστε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας.

Στην περίπτωση της «Χ» ιδιαίτερο ρόλο έπαιξαν φυσικά οι φίλοι της. Η ίδια μπορεί να ντρεπόταν να παραδεχθεί κάποια πράγματα, αλλά οι ίδιοι κατάλαβαν αμέσως τι συμβαίνει και τη βοήθησαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Άρχισαν να την πιέζουν ευγενικά να έρθει μαζί τους για καφέ και την έπεισαν να δουλεύει κάποιες μέρες στο γραφείο.

Και τελικά ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν. Γιατί έτσι κατάλαβε τη σημασία των κοινωνικών σχέσεων και το πόσο είχε παραμελήσει την κοινωνική της ζωή τον τελευταίο καιρό. Το να ξεφεύγεις από μια τέτοια κατάσταση δεν είναι πάντα τόσο απλό. Και δεν αρκεί μια φιλική παρότρυνση για να “ξεκολλήσεις” και να πάρεις ξανά τη ζωή σου στα χέρια σου.

Και ειδικά στη σημερινή εποχή, όπου τα ποσοστά της κατάθλιψης συνεχίζουν να ανεβαίνουν, όπου ο γάμος και η οικογένεια έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα και η δουλειά από το σπίτι γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όπως είπαμε, το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας έχει πολλά οφέλη. Ενισχύει την προσωπική ανάπτυξη και την αυτοαποδοχή και μας βοηθάει να ξεπεράσουμε το κλισέ, ότι αν δεν έχεις σύντροφο δεν μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα.

Αλλά αυτό εμπεριέχει και ένα συναισθηματικό ρίσκο. Γιατί ακόμα και αν ξέρεις ότι το να στηρίζεσαι πάνω σε άλλους δεν είναι δείγμα αδυναμίας, καμιά φορά ο εγωισμός σου μπορεί να μην σε αφήσει να το κάνεις.

Ειδικά αν η στήριξη που χρειάζεσαι δεν είναι πρακτική αλλά συναισθηματική. Μην ξεχνάτε λοιπόν πως μια μοναχική ζωή μπορεί να έχει πλεονεκτήματα αλλά κανείς μας δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη δημιουργία βαθύτερων συναισθηματικών δεσμών.


Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx