Η αναφορά βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης στον Μητσοτάκη

Η αναφορά βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης στον Μητσοτάκη

«Erdoğan Toprak: ‘Η Τουρκία υπάγεται στην ενότητα «Μετανάστευσης και Προσφύγων», δεν υπάρχει καμία υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα μεταξύ των χωρών εκεί» αντιπολιτευόμενη ε/φ Cumhuriyet

Αναφορικά με την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στην Άγκυρα και τις πρόσφατες οργανωτικές αλλαγές που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο βουλευτής του CHP στην Κωνσταντινούπολη Erdoğan Toprak δήλωσε: «Η Τουρκία απομακρύνθηκε από τον Επίτροπο Διεύρυνσης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις υποψήφιες χώρες και υπάγεται στην ενότητα «Θέματα Μετανάστευσης και Προσφύγων» στις σχέσεις της Νότιας Γειτονίας που καλύπτουν τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Δεν υπάρχει καμία υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα ανάμεσα στις χώρες που συνδέοντα με αυτή την ενότητα».

Ο βουλευτής του CHP στην Κωνσταντινούπολη Erdoğan Toprak δημοσίευσε την εβδομαδιαία έκθεση αξιολόγησης για την Τουρκία και την παγκόσμια ατζέντα. Αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, ο Toprak είπε: «Ενώ οι εξελίξεις στη Συρία έχουν γίνει προτεραιότητα της κυβέρνησης και της ατζέντας της χώρας, η ανάδυση κινδύνων κατά της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’ στην Κύπρο και η πιθανότητα εχθρικών εξελίξεων κατά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μεγαλώνουν». Δηλώνοντας ότι «Αφού οι ΗΠΑ ήραν το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου’ (ΕΚΔΝΚ) για χρόνια, η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ επιτάχυνε τον οπλισμό της», ο Toprak σημείωσε τα εξής: «Ενώ η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη Συρία, η Τουρκία περικυκλώνεται από το Νότο»

«Η εξάλειψη της ύπαρξης της ‘ΤΔΒΚ’, η άσκηση πίεσης στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το νησί και η διαγραφή των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο μέσω μιας δικοινοτικής ομοσπονδίας υπό ελληνοκυπριακή κυριαρχία μπορούν να καταγραφούν ως πιθανοί στόχοι.

Μετά την απόφαση της Ρωσίας να εκκενώσει την αεροπορική βάση Hmeymim και τη ναυτική βάση Tartus στη Συρία, η κυριαρχία των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο εδραιώνεται μέσω της ‘ΕΚΔΝK’ και του Ισραήλ. Πριν από 20 χρόνια, στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν που βασίστηκε στην κοινή εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων, οι Τούρκοι είπαν «ναι» και οι Ελληνοκύπριοι είπαν «όχι». Τώρα, ενώ οι Ελληνοκύπριοι φέρνουν στην ημερήσια διάταξη μια παρόμοια φόρμουλα, η Τουρκία και η ‘ΤΔΒΚ’ τάσσονται υπέρ δύο χωριστών κρατών στις διαπραγματεύσεις που δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο εδώ και 20 χρόνια.

Η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τον στρατό για την υφαλοκρηπίδα και τον εναέριο χώρο είναι αποτέλεσμα της ενθάρρυνσης που έλαβε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ενώ η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη Συρία και λαμβάνει επαίνους από τον Trump, η Τουρκία περικυκλώνεται από το νότο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία πρέπει να είναι σε εγρήγορση έναντι των τελευταίων εξελίξεων στην Κύπρο και των σχεδίων που ετοιμάζονται να εφαρμοστούν και πρέπει να βρίσκεται σε πολιτική και διπλωματική επιφυλακή».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx