Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ευρώπη αποστασιοποιείται από την Ελλάδα – Τί γράφουν για Ρωσία-Γαλλία
23/12/2024Τα δημοσιεύματα του τουρκικού φιλοκυβερνητικού και αντιπολιτευόμενου Τύπου κάνουν εκτενή αναφορά στην χώρα μας, την Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως στην Συρία. «Και η Ευρώπη αποστασιοποιήθηκε από την Αθήνα» γράφει η εφημερίδα Türkgün.
“Η Ευρώπη άφησε τους Έλληνες μόνους” γράφει η εφημερίδα Akşam: «Η Ελλάδα και η ‘ελληνοκυπριακή πλευρά’ (έτσι χαρακτηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει) που έφεραν στα λόμπι της ΕΕ το ενδεχόμενο συμφωνίας για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας με τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στη Συρία, δεν έλαβαν αυτό που ήλπιζαν. Ο εκπρόσωπος της ‘Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου’ Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στην ελληνική δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ ότι “οι ανησυχίες της Ελλάδας και της ‘ελληνοκυπριακής πλευράς’ για την Τουρκία δεν έχουν λάβει το αναμενόμενο αντανακλαστικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση”. Το ζήτημα απασχολεί εκτενώς τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως θα δούμε.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Μητσοτάκης και ο Χριστοδουλίδης πρότειναν ότι η ΕΕ πρέπει “να έχει πιο ενεργή εμπλοκή στην περιοχή” και ότι η ΕΕ είπε ότι “οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης”», αναφέρει η Akşam.
«Τα αντανακλαστικά τους δεν ήταν αυτά που περιμέναμε» ρεπορτάζ Milliyet
«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Χριστοδουλίδης παρευρέθηκαν στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, θορυβημένοι από την προοπτική συμφωνίας ΑΟΖ στη Μεσόγειο μεταξύ της νέας συριακής κυβέρνησης και της Τουρκίας. Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι δυο τους άσκησαν πίεση εναντίον της Τουρκίας με το σκεπτικό ότι “μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να βλάψει τα συμφέροντα της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης’ στην Ανατολική Μεσόγειο”. Επιπλέον, ενώ ασκούσαν πιέσεις κατά της Τουρκίας, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να μπλοκάρει τη συμφωνία»…
“Η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’ θα πρέπει να προστατεύεται από την ΕΕ για αυτά τα θέματα” είπε ο εκπρόσωπος στον ελληνικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ», γράφει η Milliyet.
«Συναγερμός στην Αθήνα για τη συμφωνία Τουρκίας-Συρίας!» δημοσιεύτηκε στην Aydinlik
«Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για πιθανή συμφωνία τουρκο-συριακής ΑΟΖ. Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να αγνοήσει τα “αδιαμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα” της Κύπρου.
Ωστόσο, ο Μητσοτάκης είπε ότι αυτές οι συζητήσεις είναι προς το παρόν υποθετικές και βασίζονται σε δημοσιεύματα των ΜΜΕ. Αξιοσημείωτο ήταν ότι ο Μητσοτάκης υπενθύμισε τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου 2019. Ο Έλληνας ηγέτης υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κηρύξει τη συμφωνία αυτή “άκυρη” και “αντίθετη με το διεθνές δίκαιο”» αναφέρει η Aydinlik.
Θα αποκατασταθούν οι σχέσεις Συρίας-‘ΤΔΒΚ’;
«Πριν από το 2011, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία, υπήρχε στενή επαφή μεταξύ της Συρίας και της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ (ΤΔΒΚ, το ψευδοκράτος). Αξιωματούχοι από τη Συρία επισκέπτονταν συχνά το νησί και συζητούσαν θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, την περίοδο αυτή ξεκίνησαν μετά από 30 χρόνια τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Αμμοχώστου-Λατάκια και άρχισαν να αναζωογονούνται οι οικονομικές, τουριστικές, βιομηχανικές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών.
Ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών της ‘ΤΔΒΚ’ ταξίδευε στη Δαμασκό μια φορά το μήνα και με αυτόν τον τρόπο επιχειρήθηκε να ξεπεραστεί η σκληρή απομόνωση που επιβλήθηκε στους Τουρκοκύπριους με τη φίλη Συρία. Δεν περιοριζόταν μόνο στη Συρία. Η ‘ΤΔΒΚ’ στόχευε να ανοίξει στις χώρες του Κόλπου μέσω της Συρίας και γίνονταν συνομιλίες με χώρες, όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν για να ανοίξουν γραφεία αντιπροσωπείας. Ωστόσο, όλο αυτό το θετικό κλίμα έληξε με το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία. Δεν είναι γνωστό εάν η κυβέρνηση που έχει τώρα την εξουσία στη Δαμασκό θα αποκαταστήσει αυτές τις σχέσεις» γράφουν τουρκικά ΜΜΕ.
Τους τελευταίους μήνες, ο ελληνικός ιστότοπος Πενταπόσταγμα κατέταξε τη Συρία υπό τον Μπασάρ αλ Άσαντ ως μία από τις χώρες πρώτης προτεραιότητας που θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν την ‘ΤΔΒΚ’, αναφέρουν και προσθέτουν: «Υπάρχουν μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή μεταξύ Συρίας και ‘ΤΔΒΚ’. Σύμφωνα με μια έκθεση της 8ης Απριλίου 2010 που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας των ΗΠΑ, η λεκάνη του Λεβάντε μεταξύ Κύπρου, Συρίας, Λιβάνου και Ισραήλ περιέχει 3,45 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Ο Λίβανος, που έκανε μια κίνηση για να επωφεληθεί από αυτόν τον πλούτο, είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Συρία για να χαράξει τα θαλάσσια σύνορά του. Στην πραγματικότητα, η συριακή κυβέρνηση ήταν επίσης αρκετά επιθετική σε αυτό το ζήτημα πριν από το 2011. Είχε δηλώσει τη θαλάσσια δικαιοδοσία της με νόμο και είχε προτείνει την από κοινού εξόρυξη φυσικού αερίου στην περιοχή με την Τουρκία και τη δημιουργία κοινής εγκατάστασης στα σύνορα για τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου για την κάλυψη των αναγκών της Συρίας και των βιομηχανιών σε Gaziantep και Çukurova».
Τί γράφουν τουρκικά ΜΜΕ για Ρωσία και ‘ΤΔΒΚ’
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται και στον ρόλο της Ρωσίας: «Η Ρωσία φαίνεται να έχει επίσης ισχυρά συμφέροντα στην ‘ΤΔΒΚ’. Η ικανότητα της Ρωσίας να προστατεύσει τη ναυτική της βάση στο Ταρτούς μετά την πτώση της κυβέρνησης Άσαντ στη Συρία είναι αμφισβητήσιμη, και η Ρωσία έχει στερηθεί τα λιμάνια της ‘Νότιας Κύπρου’ τα τελευταία χρόνια.
Οι Ελληνοκύπριοι έχουν κλείσει τα λιμάνια τους στα ρωσικά πλοία, μαχαιρώνοντας πισώπλατα τη Μόσχα. Ωστόσο, αυτή η εχθρική στάση της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης’ έδωσε τη δυνατότητα στην ‘ΤΔΒΚ’ να αναδειχθεί ως σημαντική εναλλακτική λύση. Ενώ έχουν προκύψει νέες ευκαιρίες συνεργασίας σε πολλούς τομείς, από τον τουρισμό έως τον αθλητισμό, εκτιμάται επίσης ότι το άνοιγμα των λιμανιών στους Ρώσους θα έχει στρατηγικό αντίκτυπο.[…].
Το άνοιγμα των λιμανιών της από την ‘ΤΔΒΚ’ θα μπορούσε να δημιουργήσει μια εξαιρετική ευκαιρία για το ρωσικό ναυτικό, το οποίο βρίσκεται σε σοβαρές υλικοτεχνικές δυσκολίες λόγω του αποκλεισμού του από τα λιμάνια της Συρίας και της ‘Νότιας Κύπρου’. Η ρωσική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο θα ασκήσει πρώτα και κύρια πίεση στις ΗΠΑ», αναφέρουν.
Η φιλοκυβερνητική Türkiye
Με τίτλο “Γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της ‘ΤΔΒΚ’! Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νότα” δημοσιεύτηκε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας. Γράφει: «Δύο γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από πολεμικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο παραβίασαν τον εναέριο χώρο της ‘ΤΔΒΚ’. Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νότα στη Γαλλία για την παραβίαση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της ‘ΤΔΒΚ’, γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της ‘ΤΔΒΚ’ στην περιοχή της Λεύκας. Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νότα στη Γαλλία μετά την παραβίαση. Εκτιμάται ότι τα δύο γαλλικά αεροσκάφη, που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της ‘ΤΔΒΚ’ πετώντας χαμηλά το βράδυ στην περιοχή της Λεύκας, απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.
Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν σταθμεύσει στην Πάφο κατά καιρούς από το 2020, στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης Νότιας Κύπρου’ και της Γαλλίας», αναφέρει.
Επιπλέον η εφημερίδα εκφράζει την ενόχληση για τις σχέσεις Γαλλίας και Κυπριακής Δημοκρατίας: “Η Γαλλία βοηθά τους ‘Ελληνοκύπριους’ εναντίον της ‘ΤΔΒΚ’;” είναι ο τίτλος και γράφει: «Ανακοινώθηκε ότι τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της ‘ΕΚΔΝΚ’ και της Γαλλίας που υπεγράφη το 2017.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, σχεδιάζεται συνεργασία σε κρίσιμους τομείς, όπως ο ενεργειακός τομέας και η θαλάσσια ασφάλεια, καθώς και σε τομείς, όπως η διαχείριση κρίσεων και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Προβλέπει επίσης συνεργασία στους τομείς της άμυνας και του εξοπλισμού σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς και κοινή εκπαίδευση προσωπικού και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Ενώ η Γαλλία και η ‘ΕΚΔΝΚ’ συμμετέχουν σε κοινές δραστηριότητες σε πολλούς τομείς, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκονται επίσης στην πρώτη γραμμή των συμμαχιών κατά της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’».