Η Μοσάντ εξηγεί πως έστησε την επιχείρηση με τους βομβητές
26/12/2024Αποκαλύφθηκαν βασικές λεπτομέρειες της επιχείρησης της Μοσάντ που έπληξε μέλη της Χεζμπολάχ με εκρήξεις βομβητών (τηλεειδοποιητών) και walkie talkie τον περασμένο Σεπτέμβρη. Το Ισραήλ αρχικά δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις, αλλά ήταν κοινό μυστικό πως ήταν πίσω από αυτές. Βέβαια, παρέμενε μυστήριο το πως τις είχε οργανώσει…
Οι νέες πληροφορίες για την επιχείρηση δόθηκαν από δύο πρόσφατα συνταξιοδοτημένους ανώτερους πράκτορες της Μοσάντ, οι οποίοι μίλησαν στην εκπομπή 60 Minutes που μεταδόθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Και οι δύο φορούσαν μάσκες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και έδωσαν ψεύτικα ονόματα.
Το πρώτο κύμα εκρήξεων στόχευσε βομβητές που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ. Γύρω στις 3:30 μ.μ. τοπική ώρα, ενεργοποιήθηκαν ταυτόχρονα οι βομβητές, με συγκεκριμένο μήνυμα που είχε αποσταλεί. Το μήνυμα έμοιαζε σαν να είχε σταλεί από την ηγεσία της Χεζμπολάχ. Ακολούθησε η έκρηξη, με μικρή καθυστέρηση. Την επόμενη μέρα ακολούθησε το δεύτερο κύμα εκρήξεων, στα walkie talkie που χρησιμοποιούσε η οργάνωση.
Χιλιάδες συσκευές που ήταν στα χέρια μελών της Χεζμπολάχ βρέθηκαν στο στόχαστρο. Είναι αναμενόμενο ότι μια τόσο περίπλοκη επιχείρηση είχε χρειαστεί χρόνια για να εκτελεστεί. Οι δύο πράκτορες της Μοσάντ, με ψευδώνυμα “Μάικλ” και “Γκαμπριέλ”, ήταν βασικοί παίκτες στον σχεδιασμό της, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους. Σύμφωνα με το CBS, οι εργασίες ξεκίνησαν πρώτα για τον οπλισμό των walkie talkie και μάλιστα πάνω από μια δεκαετία πριν την πραγματοποίηση των επιθέσεων.
Οι μπαταρίες των συσκευών χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά των εκρηκτικών, όπως επιβεβαίωσε ο “Μάικλ”, ο οποίος σημείωσε ότι τα walkie talkie επιλέχθηκαν επειδή θα χωρούσαν στις τσέπες που βρίσκονται στο στήθος των τακτικών γιλέκων που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές.
Μπαταρίες by Μοσάντ!
Όσο για τις μπαταρίες, σύμφωνα με τον “Μάικλ”, αυτές κατασκευάστηκαν στο Ισραήλ, σε εγκαταστάσεις της Μοσάντ και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε πάνω από 16.000 walkie talkie, αν και δεν χρησιμοποιήθηκαν όλα στις 16 Σεπτεμβρίου. Αυτές οι συσκευές κατέληξαν στα χέρια της Χεζμπολάχ, αφού πουλήθηκαν μέσω εταιρειών-κελυφών. Η τιμή ήταν αρκετά χαμηλή για να προσεγγίσει την Χεζμπολάχ, όχι όμως και πάρα πολύ χαμηλή για να μην προκαλέσει τις υποψίες της.
Θεωρήθηκε ελάχιστα πιθανό τα μέλη της Χεζμπολάχ να φορούσαν θωρακισμένα τακτικά γιλέκα απλώς για την μεταφορά των walkie talkie. Έμοιαζε λογικό αυτού του τύπου τα γιλέκα να τα φορούσαν τα μέλη της οργάνωσης όταν συμμετείχαν σε κάποια επιχείρηση ή εκπαίδευση. Επομένως, για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική η επιχείρηση, προστέθηκαν στο σχέδιο και οι οπλισμένοι βομβητές, με τις σχετικές εργασίες να ξεκινούν πολύ πιο μετά, το 2022.
H Gold Apollo
Στην περίπτωση των βομβητών, η Μοσάντ ανακάλυψε ότι η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να αγοράσει τέτοιες συσκευές από μια εταιρεία με έδρα την Ταϊβάν, την Gold Apollo. Το πρόβλημα με τους αρχικούς βομβητές της Gold Apollo ήταν το μέγεθος, καθώς φαινόταν να είναι πολύ λεπτοί για να χωρέσουν τα απαιτούμενα εκρηκτικά.
Αυτό οδήγησε στη Μοσάντ να εκτελέσει εκτεταμένες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης της πυροδότησης μεγαλύτερων βομβητών σε ομοιώματα, για να αξιολογήσει το καταστροφικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον “Γκάμπριελ”, η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης υπολογίστηκε για να τραυματιστεί αποκλειστικά ο “στόχος”-μαχητής και όχι κάποιος παρακείμενος. Ενώ υπάρχουν βίντεο που δείχνουν εκρήξεις που τραυματίζουν τον στόχο και αφήνουν τους περαστικούς αλώβητους, σε άλλα σκοτώθηκαν και άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο παιδιών.
Οι έτοιμες συσκευές μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως βόμβες, χωρίς δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, όπως ισχυρίστηκε η Μοσάντ, η οποία σκέφτηκε ακόμα και τους ήχους κλήσης της τηλεειδοποίησης, προκειμένου αυτές να ακούγονται αρκετά επείγοντες, ώστε να λάβουν άμεσα απάντηση και τελικώς να πυροδοτηθούν.
Σύμφωνα με τον “Γκάμπριελ”, ο διευθυντής της Μοσάντ Ντάντι Μπαρνέα, ήταν αρχικά δύσπιστος ότι η Χεζμπολάχ θα επέλεγε έναν μεγαλύτερο και βαρύτερο βομβητή και εκτιμούσε ότι η οργάνωση πιθανότατα θα προτιμούσε μια ελαφρύτερη φορητή συσκευή. Τελικά πείστηκε περί του αντιθέτου.
«Είμαστε μια παγκόσμια εταιρεία παραγωγής»
«Δημιουργούμε έναν φανταστικό κόσμο», εξήγησε ο “Μάικλ”. «Είμαστε μια παγκόσμια εταιρεία παραγωγής. Γράφουμε το σενάριο, είμαστε οι σκηνοθέτες, είμαστε οι παραγωγοί, είμαστε οι κύριοι ηθοποιοί και ο κόσμος είναι η σκηνή μας». Ο δε “Γκάμπριελ” εργάστηκε σε μια διαφημιστική καμπάνια προώθησης των προϊόντων.
Η σχετική διαφήμιση τόνιζε το γεγονός ότι οι βομβητές ήταν «στιβαροί, ανθεκτικοί στη σκόνη και αδιάβροχοι, με μεγάλη διάρκεια ζωής-μπαταρίας». Οι ισχυρισμοί αυτοί παρουσιάστηκαν σε ψεύτικες διαφημίσεις YouTube, υποστηριζόμενες από ψεύτικες διαδικτυακές μαρτυρίες!
Αυτό, φυσικά, οδήγησε να ενδιαφερθούν και άλλοι εκτός της Χεζμπολάχ και βεβαίως η Μοσάντ φρόντισε να μην πουληθούν σε αυτούς οι συσκευές (μεταξύ άλλων, προσφέροντας τους σε υπερβολικά υψηλές τιμές). Για να πάρει τους βομβητές στα χέρια της η Χεζμπολάχ, η Μοσάντ έπρεπε πρώτα να τους προμηθευτεί από την Gold Apollo, κάτι που έκανε επίσης μέσω εταιρειών-“κέλυφων”, συμπεριλαμβανομένης μιας στην Ουγγαρία. Μια συνεργασία αδειοδότησης με την Gold Apollo επέτρεψε στη Μοσάντ να κατασκευάζει τους βομβητές, με “μανδύα” την εταιρεία της Ταϊβάν.
«Όταν αγοράζουν από εμάς, δεν έχουν ιδέα ότι αγοράζουν από τη Μοσάντ. Κάναμε κάτι σαν την ταινία “Τρούμαν Σόου”, τα πάντα ελέγχονται από εμάς από τα παρασκήνια», είπε ο “Γκάμπριελ” στο CBS. «Όλα έμοιαζαν φυσιολογικά. Όλα ήταν 100 τοις εκατό κασέρ» (θρησκευτικός-εβραϊκός όρος για τον όρο “σύννομα”).
Για να διασφαλίσει ότι η Χεζμπολάχ θα λάβει τους βομβητές, η Μοσάντ προσέλαβε τη σχετική πωλήτρια της Gold Apollo, η οποία δεν γνώριζε ότι συνεργαζόταν με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Η πωλήτρια πρόσφερε δωρεάν την πρώτη παρτίδα βομβητών στην Χεζμπολάχ, με τις επακόλουθες πωλήσεις να παραδίδουν στους μαχητές της περίπου 5.000 βομβητές, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024.
Επίσπευση χρονοδιαγράμματος
Το timing των εκρήξεων στους βομβητές οφειλόταν, σε σημαντικό βαθμό, στις ανησυχίες ότι η επιχείρηση αυτή θα μπορούσε να αποκαλυφθεί. Σε ό,τι αφορά τα walkie talkie που πυροδοτήθηκαν την επόμενη μέρα – και μάλιστα ορισμένα εξ’ αυτών στις κηδείες των μελών της Χεζμπολάχ που είχαν σκοτωθεί από τις εκρήξεις των βομβητών – φαίνεται πως η Χεζμπολάχ πίστευε ότι ήταν ασφαλή. Γρήγορα επικράτησε πανικός σε όλον τον Λίβανο, καθώς όλοι ανησυχούσαν για το ποιες ηλεκτρονικές συσκευές θα εκραγούν!
Στις δύο επιθέσεις σκοτώθηκαν περίπου 30 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, όπως προαναφέραμε. Επιπλέον, 3.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κάτι που ήταν επίσης στα σχέδια της Μοσάντ. «Αν είναι απλώς νεκρός, τότε είναι νεκρός», είπε ο “Γκάμπριελ” και συνέχισε: «Αλλά αν είσαι τραυματίας, πρέπει να τον πας στο νοσοκομείο, να τον φροντίσεις. Πρέπει να επενδύσεις χρήματα και προσπάθεια. Και αυτοί οι άνθρωποι χωρίς χέρια και μάτια που περπατούν στον Λίβανο είναι ζωντανή απόδειξη του “μην τα βάζεις μαζί μας”».
Σύμφωνα με τους πρώην πράκτορες της Μοσάντ, η επιχείρηση ήταν μία μεγάλη επιτυχία, καθώς υπονόμευσε την μαχητική ικανότητα της Χεζμπολάχ, αποδεκατίζοντας την ηγεσία και την διοίκηση της, ανοίγοντας τον δρόμο για τις επιθέσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που τις επόμενες ημέρες έπληξαν στόχους σε όλο τον Λίβανο, μεταξύ αυτών και τον ίδιο τον ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, λίγο πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Το επόμενο βήμα»
Οι συνταξιούχοι πράκτορες της Μοσάντ που μίλησαν στο CBS ήταν ξεκάθαρα ενθουσιασμένοι από την επιτυχία της επιχείρησης. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις κατά της Χαμάς, με μια ανελέητη εκστρατεία βομβαρδισμών στη Γάζα. Η δε κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία ώθησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να μιλήσει για «αλλαγή τάξης» στην περιοχή.
«Μετά τη Χαμάς, την Χεζμπολάχ και το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, οι Χούτι είναι σχεδόν το τελευταίο εναπομείναν σκέλος του άξονα του κακού του Ιράν», δήλωσε πρόσφατα ο Νετανιάχου. «Οι Χούτι θα μάθουν με τον δύσκολο τρόπο, ότι αυτοί που χτυπούν το Ισραήλ θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα γι’ αυτό», ανέφερε.
Όσον αφορά το ερώτημα τι θα κάνει στην συνέχεια η Μοσάντ, μπορούμε μόνο να προβούμε σε υποθέσεις. Όμως, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα ξαναδούμε σε επιχειρήσεις εκρηκτικά walkie talkie και βομβητές. «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά τους βομβητές γιατί το κάναμε ήδη», είπε ο “Μάικλ” στο CBS. «Έχουμε ήδη προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Και θα πρέπει να συνεχίζουν να προσπαθούν να μαντέψουν ποιο είναι το επόμενο βήμα».