Λαβρόφ: Η Γαλλία θέλει διαπραγματεύσεις χωρίς τη συμμετοχή του Κίεβου

Λαβρόφ: Η Γαλλία θέλει διαπραγματεύσεις χωρίς τη συμμετοχή του Κίεβου

«Η Ρωσία έλαβε προτάσεις από τη Γαλλία για τη διεξαγωγή διαλόγου για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου, αλλά η εν γένει στάση της Γαλλίας που από την άλλη καλεί για ευρωπαϊκή “ειρηνευτική δύναμη” στην Ουκρανία, μας κάνει δύσπιστους ως προς τις προθέσεις της γαλλικής κυβέρνησης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του σε ρωσικά και ξένα μέσα ενημέρωσης.  Επισης αρνήθηκε οιαδήποτε εκεχειρία «καθώς το πρόβλημα με την ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να λυθεί μια για πάντα».

Για τη Γαλλία ειδικότερα είπε: «Πολλές φορές υπήρξαν αιτήματα από τους Γάλλους συναδέλφους μας μέσω κλειστών καναλιών. Λένε θέλουμε να βοηθήσουμε, να κάνουμε διάλογο για το ουκρανικό ζήτημα, χωρίς την Ουκρανία. Τέτοια μηνύματα από το Παρίσι μοιάζουν να παραβιάζουν τον δυτικό κανόνα περί “ούτε λέξη για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία”. Και την ίδια στιγμή, η Γαλλία είναι ο εμπνευστής της αποστολής ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία και εκπαιδεύει στρατιώτες των  Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανιας. Αυτή η διφορούμενη συμπεριφορά δεν εμπνέει εμπιστοσύνη , δεν μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά τις προτάσεις για διάλογο με πρωτοβουλία των Γάλλων συναδέλφων μας», είπε, και πρόσθεσε:

«Η Ρωσία είναι έτοιμη για διαβουλεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με την κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά οι κενές περιεχομένου κουβέντες δεν  ταιριάζουν στη Μόσχα. Η συζήτηση περί εκεχειρίας, είναι ένας δρόμος προς το πουθενά. Χρειαζόμαστε τελικές νομικές συμφωνίες που θα καθορίζουν όλες τις προϋποθέσεις για τη εγγύηση της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των νόμιμων συμφερόντων ασφαλείας των γειτόνων μας, αλλά σε ένα πλαίσιο που θα καθιερώνει με διεθνή νομικό τρόπο. αδυναμία παραβίασης αυτών των συμφωνιών».

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 19 Δεκεμβρίου είχε δηλώσει ότι δεν χρειάζεται εκεχειρία, αλλά διαρκή ειρήνη με εγγυήσεις ασφάλειας για τη χώρα και τους πολίτες της. Εξήγησε ότι μια μακρά περίοδος κατάπαυσης του πυρός θα επέτρεπε στον εχθρό να επανεκπαιδεύσει τα στρατεύματά του. Μιλώντας για το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμης εκεχειρίας, ο Πούτιν είπε ότι δεν είναι αντίθετος και ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έκανε μια τέτοια πρόταση, αλλά η Ρωσία του είπε να ρωτήσει πρώτα το Κίεβο, γιατί αυτό αντιδρά στης βραχυπρόθεσμες εκεχειρίες.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν έναν μικρό οικισμό, το Γιγάντ στο Ντονιέτσκ. Επόμενος στόχος τους είναι η Κωνσταντινούπολη και το Βελίκαγια. Παράλληλα ρωσικές δυνάμεις έπληξαν την Νικόπολη της Ουκρανίας, ενώ ουκρανικές  έπληξαν στρατιωτική βιομηχανική εγκατάσταση στην περιφέρεια Ροστόφ της Ρωσίας.

Η ρωσική εγκατάσταση αυτή στην πόλη Καμένσκ-Σαχτίνσκι χρησιμοποιείται για την παραγωγή στερεού καυσίμου για τους βαλλιστικούς πυραύλους που χρησιμοποιεί η Ρωσία στις επιθέσεις της στην Ουκρανία, αναφέρουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην ανακοίνωσή τους, στην οποία δεν διευκρίνισαν πότε έγινε η επίθεση αυτή, ούτε αν προκλήθηκαν ζημιές. Επίσης αναφέρουν ότι η επίθεση στη Νικόπολη τραυμάτισε επτά αμάχους, ενώ οι Ρώσοι αναφέρουν ότι έπληξαν ενεργειακό στόχο. Επίσης, η Ρωσία από πλευράς της ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν στην πόλη Λγκοβ της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ έπειτα από ουκρανικό βομβαρδισμό.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx