Κίνητρα για επιστροφή των νέων στα χωριά συζητά ο Μητσοτάκης
28/12/2024Μία διαφορετική συνέντευξη είχε την παραμονή των Χριστουγέννων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς μίλησε με την νεαρή δημοσιογράφο και εκδότρια της εφημερίδας «Τα Χωριάτικα», Φωτεινή Γάλλου, η οποία άφησε τη Θεσσαλονίκη και επέστρεψε στο χωριό της, την Πρώτη Σερρών.
Η έκδοση αυτής της εφημερίδας στόχο έχει να αναδείξει όχι μόνο τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια, αλλά και τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που προσφέρει η επιστροφή στην ύπαιθρο.
Τη Φωτεινή προσκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφότου έμαθε για την πρωτοβουλία της. Η συζήτησή τους περιστράφηκε κυρίως γύρω από ζητήματα που τον απασχολούν ιδιαίτερα: τη στήριξη των κατοίκων της περιφέρειας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα με βάση τις μοναδικές αρετές κάθε περιοχής, την παροχή κινήτρων για εγκατάσταση νέων και οικογενειών εκτός των μεγάλων πόλεων (όπως έγινε πρόσφατα με δέσμη μέτρων για τον Έβρο), και τη χρήση της τεχνολογίας για την καταπολέμηση ανισοτήτων μεταξύ της περιφέρειας και των πόλεων, ειδικά σε ζητήματα όπως η εκπαίδευση.
Όσον αφορά τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει επιστροφή των νέων στα χωριά, ο πρωθυπουργός σημείωσε:
«Γιατί φαντάζομαι ότι το πρώτο ζήτημα που θέτουν και οι νέοι με τους οποίους συνομιλείς είναι αυτό της επαγγελματικής αποκατάστασης. “Γυρίζω στο χωριό και ποια δουλειά μπορώ να κάνω εκεί; Μπορώ, παραδείγματος χάρη, να ασχοληθώ καινοτόμα με τον πρωτογενή τομέα -κάτι το οποίο ενδιαφέρει πολλούς νέους ανθρώπους- και με αυτόν τον τροπο να έχω μια καλή επαγγελματική προοπτική; Υπάρχουν επιλογές να ζω στο χωριό και να δουλεύω εξ αποστάσεως και να απολαμβάνω την ποιότητα ζωής της ελληνικής περιφέρειας, έχοντας, όμως, ταυτόχρονα και μία επαγγελματική ενασχόληση που μου επιτρέπει να ικανοποιώ τις προσωπικές μου φιλοδοξίες; Μπορεί ενδεχομένως το χωριό να είναι κοντά σε ένα μεγαλύτερο αστικό κέντρο, να επικοινωνώ, να ζω στο χωριό, αλλά να δουλεύω στην πόλη με πολύ περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες;”.
Νομίζω ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, αλλά αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει να καταλάβουμε είναι αν κάποιο πρόσθετο οικονομικό κίνητρο θα βοηθήσει στο να μπορέσουν να γυρίσουν νέοι άνθρωποι στα χωριά. Και, βέβαια, βλέπω με πολύ ενδιαφέρον και τοπικές πρωτοβουλίες, όπως τη δική σου, γιατί θεωρώ ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνει το κράτος από πάνω προς το κάτω. Πρέπει να γίνονται πράγματα και από κάτω προς τα πάνω. Είδα, για παράδειγμα, μία πρωτοβουλία στη Φουρνά Ευρυτανίας -φαντάζομαι τη γνωρίζεις καλά. Εκεί η τοπική κοινωνία οργανώθηκε και προσφέρει στέγη και, ενδεχομένως, και άλλες ευκαιρίες σε οικογένειες οι οποίες θα επιλέξουν να ζήσουν στο χωριό.»
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, topontiki, protothema