Από την Κίνα πήρε δάνειο ο Όρμπαν για να αντιμετωπίσει την έλλειψη χρηματοδότησης από την ΕΕ
04/01/2025Με το κλείσιμο του 2024 και την άρνηση της Ουγγαρίας να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η χώρα έχασε το δικαίωμα στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις «λόγω παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου», όπως υποστηρίζει η Κομισιόν. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δεν θα λάβει ανέρχονται σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να να λύσει μέρος του προβλήματός της η ουγγρική κυβέρνηση, στράφηκε σε δανεισμό από την Κίνα.
Η Ουγγαρία δεν έχει λάβει κονδύλια της ΕΕ εδώ και δύο χρόνια με την αιτιολογία ότι η χώρα παραβιάζει «βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά με βασικότερη αιτία την μη στήριξη της Ουκρανίας και την επιμονή της ουγγρικής κυβέρνησης να διατηρηθούν σχέσεις ισορροπίας με τη Ρωσία.
Το τελεσίγραφο της Κομισιόν «για την καταπολέμηση της διαφθοράς» μεταξύ άλλων, έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Η ουγγρική κυβέρνηση δεν άλλαξε τη νομοθεσία της χώρας και στράφηκε στην Κίνα για να καλύψει τα χρηματοδοτικά κενά. Έλαβε από κινεζικές κρατικές τράπεζες δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ πληρωτέο σε τρία χρόνια. Οι δύο χώρες έχουν από καιρό εντείνει τη συνεργασία τους, καθώς η Κίνα κατασκεύασε στην Ουγγαρία εργοστασίου της BYD (ηλεκτρικά αυτοκίνητα) και της CATL (μπαταρίες αυτοκινήτων), καθώς η Κίνα, βλέποντας τους δασμούς και τα προβλήματα στις εξαγωγές της προς Ευρώπη να αυξάνονται, αποφάσισε να έχει εργοστάσια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, οι Κινέζοι ανέλαβαν την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τη Βουδαπέστη με το Βελιγράδι.
Το 2024 οι δύο χώρες υπέγραψαν 18 συμφωνίες συνεργασίας, με έμφαση σε τομείς όπως οι μεταφορές και η ενέργεια. Ο Όρμπαν τόνισε ότι η Ουγγαρία σκοπεύει να επεκτείνει τη συνεργασία με την Κίνα και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Πρότεινε μάλιστα την κατασκευή αντιδραστήρων σε συνεργασία με το Πεκίνο. Όπως είπε η ουγγρική κυβέρνηση, «σημειώνεται παγκόσμια αλλαγή ισορροπιών, από έναν μονοπολικό κόσμο σε έναν πολυπολικό, όπου η Κίνα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο».