ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Δανία δηλώνει ανοιχτή σε διάλογο με τις ΗΠΑ για την Γροιλανδία – Τα γυρίζει ο Μπάνον για τον Μασκ

Η Δανία δηλώνει ανοιχτή σε διάλογο με τις ΗΠΑ για την Γροιλανδία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, δήλωσε ότι «η Γροιλανδία μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί αν το θελήσουν οι κάτοικοί της, αλλά δεν θα γίνει Πολιτεία των ΗΠΑ». Ωστόσο, ο ίδιος δεν ήταν αρνητικός σε διάλογο με τους Αμερικανούς για στενότερη συνεργασία, προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανησυχίες του στην Αρκτική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεντε, είχε συνομιλίες με τον Δανό βασιλιά στην Κοπεγχάγη, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου για στρατιωτική εισβολή στη Γροιλανδία που έκαναν παγκόσμιο πρωτοσέλιδο το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, το οποίο βρίσκεται στην Αρκτική.

Επισημαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, την Τρίτη (7/1) δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ή οικονομική δράση για να καταστήσει τη Γροιλανδία τμήμα των ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα, ο μεγαλύτερος γιος του, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στη Γροιλανδία.

Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, αποτελεί μέρος της Δανίας εδώ και 600 χρόνια, αν και οι περίπου 57.000 κάτοικοί της ρυθμίζουν πλέον μόνοι τους τις εσωτερικές τους υποθέσεις. Η κυβέρνηση του νησιού με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Μούτε Έγκεντε, στοχεύει σε ενδεχόμενη ανεξαρτησία.

Αντιδράσεις στις δηλώσεις Τραμπ

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν απέρριψε σήμερα την ιδέα της προσάρτησης της Γροιλανδίας. «Η ιδέα που εκφράστηκε για τη Γροιλανδία προφανώς δεν είναι καλή αλλά, ίσως το σημαντικότερο είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

«Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται διά της βίας», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος εμμέσως στις πρόσφατες δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ. «Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται διά της βίας. Αυτό ισχύει για κάθε χώρα είτε βρίσκεται στα ανατολικά είτε στα δυτικά μας και αποτελεί θεμέλιο της ειρηνευτικής μας τάξης. Και κάθε κράτος πρέπει να το τηρήσει, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για μικρή χώρα ή για ένα πολύ ισχυρό κράτος», δήλωσε ο κ. Σολτς σε έκτακτη δήλωσή του, κατά την οποία πάντως δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ακόμη ότι είχε ήδη συνομιλίες για το θέμα με Ευρωπαίους εταίρους και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Αντόνιο Κόστα, κατά τις οποίες, όπως είπε, «κατέστη σαφής μια κάποια έλλειψη κατανόησης σε ό,τι αφορά κάποιες δηλώσεις προερχόμενες από τις ΗΠΑ». Ο καγκελάριος περιέγραψε το ΝΑΤΟ ως «το σημαντικότερο εργαλείο για την άμυνά μας» και «κεντρικό πυλώνα των διατλαντικών σχέσεων» και τόνισε ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και απαιτείται μια αποφασιστική και συνετή απάντηση στο γεγονός ότι στο άμεσο μέλλον η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη θα παραμείνει πολύ τεταμένη. Με βάση μια κοινή ανάλυση των απειλών, θα καθοριστεί επακριβώς ποιες στρατιωτικές δυνατότητες απαιτούνται», κατέληξε ο καγκελάριος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ επέκρινε νωρίτερα σήμερα την πρόθεση του Τραμπ να τεθούν η Γροιλανδία, η Διώρυγα του Παναμά και ο Καναδάς υπό αμερικανικό έλεγχο. «Όπως πάντα, ισχύει η ατσάλινη αρχή του διεθνούς δικαίου ότι τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται δια της βίας», δήλωσε ο κ. Χέμπεστραϊτ και παρέπεμψε στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στην Τελική Πράξη της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος απέφυγε ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν το Βερολίνο αξιολογεί ως σοβαρές τις απειλές του κ. Τραμπ. «Δεν θέλω να αξιολογήσω. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση», περιορίστηκε να δηλώσει σχετικά. Κληθείς να σχολιάσει την απαίτηση του κ. Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ από 2% σε 5%, ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ δήλωσε ότι «υπάρχει μια καλά εμπεδωμένη διαδικασία του ΝΑΤΟ για αυτό και αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη». Ο Ισπανός πρωθυπουργός κατήγγειλε τον Ίλον Μασκ ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά των ευρωπαϊκών χωρών.

Η ονομασία «Κόλπος του Μεξικού» είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ απαντώντας στα σχόλια του Τραμπ για μετονομασία του. Ο Τραμπ επιχειρηματολόγησε χθες, Τρίτη, υπέρ της μετονομασίας του «Κόλπου του Μεξικού» σε «Κόλπος της Αμερικής».Η Σέινμπαουμ επέκρινε στη συνέχεια τον Τραμπ, λέγοντας ότι ζει στο παρελθόν.

«Νομίζω (τα) είπαν λάθος στον (εκλεγμένο) πρόεδρο Τραμπ, του είπαν ότι ο Φελίπε Καλδερόν είναι ακόμη πρόεδρος», είπε η Σέινμπαουμ (Ο Καλδερόν ήταν πρόεδρος του Μεξικού από το 2006 μέχρι το 2012). «Όμως όχι, στο Μεξικό ο λαός κάνει κουμάντο», πρόσθεσε η Σέινμπαουμ. Σε συνέντευξη Τύπου, η Σέινμπαουμ έδειξε έναν χάρτη με το προηγούμενο μέγεθος του Μεξικού, που περιλαμβάνει έδαφος που αποτελεί τώρα τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. «Μεξικανική Αμερική, ακούγεται ωραία», είπε.

Τα σχέδια Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να προωθεί την ιδέα μίας πολύ μεγάλης εδαφικής επέκτασης των ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινίζεται εάν πρόκειται για σοβαρά σχέδια ή προκλήσεις που αποσκοπούν στην απόσπαση οικονομικών ή πολιτικών παραχωρήσεων. Όπως προναφέρθηκε διατύπωσε οικονομικές απειλές κατά του Καναδά και αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης για τη Διώρυγα του Παναμά και τη Γροιλανδία, σε δηλώσεις που έφτασαν στα Ηνωμένα Έθνη.

Συγκεκριμένα, για τον Καναδά, μεσούσης της πολιτικής μετάβασης μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό τη Δευτέρα ότι παραιτείται, ο Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατού. Ωστόσο απείλησε να χρησιμοποιήσει την «οικονομική ισχύ», καθώς δήλωσε χθες ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να γίνει ο Καναδάς η «51η πολιτεία» των ΗΠΑ.

«Θα ήταν πραγματικά κάτι να ξεφορτωθούμε αυτήν την τεχνητά τραβηγμένη γραμμή», δήλωσε αναφερόμενος στα αμερικανοκαναδικά σύνορα, πριν εκθέσει λεπτομερώς τα παράπονά του κατά του μεγάλου γείτονα στον βορρά, που κατηγορεί ότι επωφελείται χωρίς κόστος από την στρατιωτική προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα ξημερώματα της Τετάρτης (08.01.25) ο Ντόναλντ Τραμπ με δυο αναρτήσεις στο thetruth, το κοινωνικό δίκτυο ιδιοκτησίας του δημοσίευσε δύο χάρτες που εμφανίζουν ολόκληρο τον Καναδά ως μέρος των ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μία στο εκατομμύριο ο Καναδάς να γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Τριντό σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. «Οι εργαζόμενοι και οι κοινότητες και στις δύο χώρες μας επωφελούνται από το να είναι ο ένας ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και η ασφάλεια του άλλου».

Στην αναφορά αυτή όμως του Τριντό απάντησε ο Έλον Μασκ, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις πολιτικές του παρεμβάσεις σε μία σειρά από χώρες.  Σε σχόλιο του στην ανάρτηση του Τζάστιν Τριντό ότι ο Καναδάς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτείων, ο Έλον Μασκ απάντησε: «Κοπελιά, δεν είσαι ο κυβερνήτης του Καναδά πια, έτσι δεν έχει σημασία τι λες»!

Γιατί ο Τραμπ θέλει Παναμά και Γροιλανδία

Όταν ρωτήθηκε για το σενάριο διά της βίας προσάρτησης αυτών των δύο εδαφών από τους Αμερικανούς που άφησε χτες να εννοηθεί ο Τραμπ, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε: «Ο Χάρτης (των Ηνωμένων Εθνών) θέτει πολύ ξεκάθαρα την ανάγκη κάθε κράτος μέλος να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των άλλων μελών».

Όσον αφορά τον πολύ στρατηγικό θαλάσσιο άξονα της Κεντρικής Αμερικής και το τεράστιο έδαφος της Αρκτικής, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι και τα δύο είναι «πολύ σημαντικά για την οικονομική ασφάλεια» των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για κανένα από τα δύο», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκλεγμένος πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενη προσφυγή στη βία για την προσάρτηση της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας.

«Η Κίνα είναι αυτή που διαχειρίζεται τη διώρυγα του Παναμά», είπε ο 78χρονος Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου, αναφερόμενος στη θαλάσσια αρτηρία που ανήκει στο κυρίαρχο κράτος του Παναμά. Όσον αφορά τη Γροιλανδία, διαβεβαίωσε ότι η ανάληψη του ελέγχου της είναι θέμα «εθνικής ασφάλειας», επικαλούμενος κινήσεις ρωσικών και κινεζικών πλοίων και απείλησε τη Δανία με «πολύ υψηλούς» τελωνειακούς δασμούς εάν δεν εγκαταλείψει αυτό το αυτόνομο έδαφος.

Παρότι η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ στον Παναμά είναι σχετικά καινούργια, το ενδιαφέρον του για τη Γροιλανδία δεν είναι: είχε ήδη εκφράσει την ιδέα να αγοράσει το νησί κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας, προκαλώντας την έντονη άρνηση των τοπικών αρχών. Ο γιος του Ντόναλντ Τζούνιορ βρισκόταν εκεί χθες (07.01.2025) σε ιδιωτικό ταξίδι.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ήδη, ο Τραμπ είχε αναπτύξει μια ρητορική με την οποία παρουσίαζε τους συμμάχους των ΗΠΑ ως εκμεταλλευτές τους οποίους θα επανέφερε στην τάξη, παίζοντας όπως έκανε σήμερα, μεταξύ αμφισημίας και πρόκλησης. Είναι αδύνατο να ειπωθεί επί του παρόντος εάν ο Τραμπ, ο οποίος θα γίνει ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, σκοπεύει σοβαρά να αυξήσει το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, προσφεύγοντας και στη στρατιωτική βία, ή εάν αυτές οι ηχηρές «εξορμήσεις» χρησιμεύουν μόνο για να διαμορφώσουν μια ισορροπία δυνάμεων προκειμένου να αποκτήσει οικονομικές ή πολιτικών παραχωρήσεις.

Ο Μπάνον για Μασκ

“Θα πετύχω ο Έλον Μασκ να διωχθεί μέχρι την ορκωμοσία. Δεν θα πάρει μπλε πάσο με πλήρη πρόσβαση στον Λευκό Οίκο. Θα είναι όπως όλοι οι άλλοι”, δήλωσε αρχικά ο Στιβ Μπάνον πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα στρατηγικής και πρώην επικεφαλής σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016,

«Είναι ένα πολύ κακό άτομο. Το να τον σταματήσουμε έχει γίνει προσωπικό θέμα για μένα. Παλαιότερα, αφού έβαλε τόσα πολλά χρήματα, ήμουν έτοιμος να τον ανεχτώ. Όχι πια», δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ από την Ιταλία. Ο Μπάνον θεωρείται πρόσωπο με επιρροή στο κίνημα “MAGA”, αν και είχε απομακρυνθεί από τον πρόεδρο Τραμπ. Η σύγκρουση που ξέσπασε τα Χριστούγεννα μεταξύ του Έλον Μασκ και του Στιβ Μπάνον, του επικεφαλής στρατηγικής της νικηφόρας προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ το 2016, ο οποίος παρέμεινε πιστός σε αυτόν μέχρι που κατέληξε στη φυλακή παραβιάζοντας την κλήτευση της Βουλής και ήταν η βασική φωνή του κινήματος “Make America Great Again”, δεν λέει να κοπάσει.

Όμως ο Μπάνον επανήλθε με νεότερη δήλωση: «Τα χρήματα και οι πληροφορίες είναι τα δίδυμα τακτικά πυρηνικά της σύγχρονης πολιτικής  και μπορεί να αναπτύξει και τα δύο σε άνευ προηγουμένου κλίμακα. Υποστηρίζω τη συμμετοχή του Μασκ, γιατί ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου», είπε.

«Ο Μασκ μόλις ξόδεψε ένα τέταρτο του δισεκατομμυρίου δολαρίων για να εκλέξει τον Τραμπ. Αν βάλει το ίδιο ποσό χρημάτων σε όλη την Ευρώπη, θα ανατρέψει κάθε έθνος σε μια λαϊκιστική ατζέντα. Δεν υπάρχει μια κεντροαριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη που θα είναι σε θέση να αντέξει αυτή την επίθεση» είπε ο Μπάνον.

Πάντως στο επίκεντρο της σύγκρουσης Μπάνον-Μασκ βρίσκεται η μετανάστευση και συγκεκριμένα οι βίζες H-1B για ειδικευμένους και ταλαντούχους μετανάστες, για τις οποίες ο Μασκ δήλωσε ότι είναι υποστηρικτής, προτού υποχωρήσει εν μέρει λέγοντας ότι πρέπει να μεταρρυθμιστούν (κάτι που δεν είναι αρκετό σύμφωνα με τον Μπάνον). Υπάρχει όμως και ο ρόλος του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου στη μελλοντική κυβέρνηση.

.”Το πρόβλημα είναι ότι οι τεχνοφεουδάρχες τις χρησιμοποιούν προς όφελός τους και ο κόσμος είναι έξαλλος”, λέει ο Μπάνον. “Το 76% των μηχανικών στη Silicon Valley δεν είναι Αμερικανοί. Είναι ένα κεντρικό κομμάτι της ανάκτησης της οικονομίας μας. Αυτές είναι οι καλύτερες θέσεις εργασίας και οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές”. Ο Μπάνον δεν σχολιάζει τη σύμβαση μεταξύ της SpaceX και της Ιταλίας (“δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες”), αλλά σε αυτή τη συνέντευξη λέει ότι “ο μόνος στόχος του Μασκ είναι να γίνει τρισεκατομμυριούχος”.

Εναντίον του Μασκ συντάσσεται με τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, πρώην υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, που έχασε από την Χίλαρι Κλίντον το 2016, ο οποίος γράφει στο Χ για τις βίζες H1B: “Αντικαθιστούν καλά αμειβόμενες αμερικανικές θέσεις εργασίας με ξένους μισθωτούς υπηρέτες” και “οι δισεκατομμυριούχοι βγάζουν λεφτά”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Ο Ντ. Τράμπ έχει καταλάβει πόσο υπόδουλη είναι η πολιτική ηγεσία σε Ευρώπη, Β Αμερική και όχι μόνο με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι θα αποκτήσει πρόσβαση σε τεράστιες εκτάσεις γύρω από τον πολικό κύκλο με τίμημα ανάλογο της απόκτησης της Αλάσκα ή και ακόμη μικρότερο.

Απλα την Αμερικη την κυβερνανε ενα ματσο ημιτρελοι, θρησκοληπτοι, ναζιστες και νεοφιλελευθεροι.

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx